Ölü sayısı 277 oldu!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün yapılan 14 bin 396 testten 2 bin 148'inin pozitif çıktığını, 63 kişinin ise yaşamını yitirdiğini açıkladı. Salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 277'ye yükseldi.

Haberler 02.04.2020 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, korona virüsü (Covid-19) salgnyla ilgili Bilim Kurulu toplantsn ardndan açklama yapt. Temastan kaçnlmas, sosyal mesafe ve izolasyon gibi tedbirleri yineleyen Fahrettin Koca, Dayanma izolasyonla gerçekleiyor. Dünya koronavirüse kar ne baar göstermise bunu izolasyona borçludur. Biz de hastaln ülkemize girmesini bu yolla öteledik. Asl silahmzn izolasyon olduunu söyledik dedi.

Sizleri bu savan kahramanlar olmaya davet ediyorum diyen Koca, Tek çözüm izolasyon. Eer bunu baaramazsak kayplarmz artacak. ehirlerde hareketlilik ne kadar azalrsa o kadar çabuk kazanacaz ifadelerini kulland.

63 K ÖLDÜ, 2 BN 148 YEN VAKA TESPT EDLD

Korona virüsü salgnyla ilgili gelimeleri de paylaan Koca, bugün 14 bin 396 test yapldn, 2 bin 148 yeni vaka tespit edildiini ve 63 kiinin öldüünü söyledi. Toplam ölü says 277ye vaka says ise 15 bin 679a yükseldi.

Test yapacak merkez saysn artrdklarn ve çalabilecek tüm merkezlere izin verdiklerini belirten Koca, Dolaysyla geçen hafta söylemitim, 10 binlere geleceimizi ifade etmitim, imdi 15 bini bulduk. Haftaya 20-25 bin aralna çok rahat çkacamz düünüyorum. Önümüzdeki 1 hafta-10 gün içerisinde 30 binli rakamlar göreceimizi söylemek istiyorum diye konutu.

EN çOK VAKA VE ÖLÜM STANBULDA YAANDI

Vakalar arasndaki ölüm orannn yüzde 1.58 olduunu aktaran Fahrettin Koca, illere göre ölü ve vaka saysn da ilk kez açklad. Koca unlar söyledi:

Bugüne kadar illerimizdeki dalm göstermemitik. Sebep, talya bunun benzerini yapt, bir bölgeden bütün talyaya virüs yayld. Ama dün itibariyle 1 ilimizde görülmemiti. O ilimizde de dün itibariyle görülen 2 vakamz oldu. Bütün illerimizde artk bu virüsün olduunu biliyoruz. O nedenle açklamakta bir saknca olmadn düünüyoruz. Daha çok vaka görülen yer stanbul. stanbuldaki vaka says 8 bin 852, yüzde 60lara yakn. Onu zmir izliyor 853 vaka. Onu 712 vakayla Ankara, 584 vakayla Konya, 410 vakayla Kocaeli izliyor.

Kocann gösterdii tabloya göre Ispartada 268, Sakaryada 207, Adanada 197, Bursada 135 ve Samsunda 112 vaka tespit edildi.

llere göre ölüm saylaryla ilgili de bilgi veren Fahrettin Koca, Toplam 39 ilimizde can kaybmz var. 42 ilimizde hayatn kaybeden vatandamzn olmadn gösteren bir tablo. Burada da arlkl stanbul, devamnda zmir, Kocaeli, Ankara, Konya, Zonguldak, Trabzon, Balkesir ve Sakarya eklinde ilk 10 il sralamas böyle

Tabloda stanbulda 117, zmirde 18, Kocaelide 8, Ankarada 7, Konyada 7, Zonguldakta 5, Trabzonda 5, Balkesirde 5, Adanada 3 ve Sakaryada 3 kiinin hayatn kaybettii belirtildi.

HAYATINI KAYBEDENLERN YÜZDE 79,5 60 YA ÜSTÜ

Koca, ölen kiilerle ilgili ise u bilgilileri paylat:

Hayatn kaybeden kiilerin yüzde 79,5u yani yüzde 80i 60 ya üstü. Youn bakmda olanlarn yüzde 74,7si 60 yan üzerinde. Ayrca risk grubunu hep söylüyoruz. Burada hiper tansiyona örnek olsun diye veriyorum, hayatn kaybeden vatandalarmzn yüzde 68,8i tansiyon hastas. Youn bakmda olanlarn yüzde 63,3ünün tansiyon hastas olduunu görüyoruz. Özellikle hayatn kaybedenlerin yüzde 80i 60 yan üstü, kronik hastalklarn seyri yüzde 75-80 durumunda seyrediyor. Kronik hastal olan, alt hastal olan ve 60 ya üstü olan her vatandamzn daha riskte olduunu görüyoruz. Kaybettiklerimizin yüzde 80i bu grupta. O nedenle 60 ya üstü ve kronik hastal olan kiilerin asla ve asla evden çkmamasnn, kendilerini izole etmelerinin ne kadar önemli olduunu göstermek için söylüyorum.

Umreden dönen ve yurtlarda karantinada tutulan kiilerle ilgili bir soru üzerine Koca, Bu toplantda öyle bir karar alnd. Eer pozitifse bu kiinin hastanede takibi, semptomu varsa yine hastanede takip edilmesi, hem semptomu yok hem negatif ise bu süreçte 14 gün kaldysa umreden gelenler için söylüyorum, bir form imzalatarak, evinden dar çkmamak üzere bunun zorunlu olduunu belirten formla imza altna alnmak kaydyla, aile hekimlerinin bu kiiyi takip etmek artyla 14 gün evde izolasyonun uygun olduunu ifade etti. Yurt dndan gelenler için de benzer ekilde yine form ve 14 gün evde ayrca izole olmas dedi.

BÖLGESEL TEDBRLER ALINABLR

Karantinann son gününde umreden gelenlerden kaç kiinin testinin pozitif çkt ve en çok vakann görüldüü stanbulda özel bir önlem alnp alnmayaca sorulan Koca, u yant verdi:

14 gün boyunca izolasyona aldk. Bu süreçte özellikle semptomun gelimesini bekliyorsunuz, devamnda da herhangi bir hastalk bulgusu olmayabilir, hastalk bulgusu olanlar erken dönemde hastaneye alarak tedavilerine balamtk. Umreden geldikleri için pozitif vakalarn da olduunu görerek, devamnda herhangi bir bulgusu olmayanlar test yapldnda pozitif olduunu gördük. Buradan unu söylemek istiyorum: Özellikle temasnz varsa ve riskli bölgeden geliyor iseniz bu durumda hastalk bulgusu olmayabilir ve o dönemde test pozitif çkabilir. Bölgesel bir takm tedbirler Bilim Kurulunun geçen toplantda da baz iller bata olmak üzere arlkl bütün ülkede hareketlilii azaltan bir önerisi olmutu. Sayn Cumhurbakanmzn da iradesiyle devreye girmiti. Bundan sonraki süreçte il pandemi kurullarmz dahil olmak üzere bölgesel daha sk tedbir alabilir mi; alabilir. Önemli olan hareketlilii azaltmak, önemli olan zorunlu olmadkça evden çkmamak. Tek önleyici tedbirin bu olduu çok net görülüyor.

Profesör Cemil Taçolunun vefat ve salk çalanlarnn nasl etkilendiini sorulmas üzerine Koca, Sayn hocam için Allahtan rahmet diliyorum. Büyük bir ac, çok iyi bir insand. Ve görevinin banda son güne kadar hizmet ederek hayata veda etti. Yaknlarna basal ve sabr diliyorum. Bütün camiamza da sabr diliyorum diye konutu.

601 salk çalanna virüs bulatn aktaran Koca, öyle devam etti:

DSÖ Avrupa Direktörüyle görütüümde Avrupada görülen vakalarn yüzde 10unun salk çalanlar olduunu söyledi. Bizde öyle bir oran yok. Ama her geçen gün bu pozitif çkan vaka saymzn fazla olduunu hem hekim hem hemire hem salk çalan arkadalarmzda hem yardmc personelimizde fazla olduunu söylemek istiyorum. Bunun saysn çok içimden gelmiyor vermek, 601 kii. Bütün sorumluluk sahada bu arkadalarmzn omuzlarnda. Dolaysyla özellikle koruyucu malzeme noktasnda eksiklik oluturmama noktasnda her türlü gayret içinde olduumuzdan emin olun. Bu anlamda herhangi birileri malzemeye ulaamyorum diyorsa bütün birimleri aarak bize ulasn. Bu alanda eksiklik oluturmayacaz. Onun için yurt dna ihracat kestik, bütün imalat ülkemize ve salk çalanlarmzn öncelikli olarak bu ihtiyacn gidermek için salyoruz. Hep birlikte ne kadar özverili ve fedakr, cephede özellikle mücadele eden, riskli olan salk personelinin olduunu hepimiz görüyoruz, bizler de onlar korumak için her türlü tedbiri devam ediyor olacaz.

Türk Tabipleri Birliinin hastanelerin yetersiz olduu açklamas hatrlatlan Koca, mkanlarmz olabildiince arttrmay ve B, C, D plan gibi planlamalar yapyoruz. u an hastanelerimizdeki youn bakmlardaki doluluk oranmz yüzde 63. Yatak doluluk oranmz Anadoluda yüzde 40larda. stanbulda yüzde 58de youn bakm deil servis için söylüyorum. u an için bir sorunun olmadn ifade etmek istiyorum. Yaklamlarn yapc olmas gerektiini bir kez daha söylüyorum dedi.

Özel hastanelerin ücret istedii iddias sorulan Koca, Pandemi hastaneleriyle ilgili bir düzenleme yaplyor olacak önümüzdeki günlerde. Özellikle vatandamzdan bu anlamda ücret talep edilmemesi noktasnda bir yaklam içerisindeyiz. 3-5 günü bulmaz bu anlamda düzenleme söz konusu yantn verdi.

Fahrettin Koca, istifa eden ve göreve geri dönmek isteyen salk çalanlar için geri dönü kuras yaplp yaplmayacana dair soruyu çok rahat yaparz. Yeter ki çalmak isteyen olsun eklinde yantlad.

Pasif antikor tedavisiyle ilgili Bilim Kurulunun görüünün sorulmas üzerine Koca, Özellikle tedavisi yaplan ve antikor gelimi olan kiilerin plazmasn hasta olan kiiye vermek. Bununla ilgili bir çerçeve çizildi. Hangi hastaya nasl uygulanmas gerektii de bugün yaynland. Özellikle Kzlay da burada önemli bir tedarik zincirinde birim olacak. Bunu yapabilecek olan üniversite ve vakf üniversitelerine de yapabileceklerse izin vermek üzere bir genelge bugün yaynlanm oldu. Bu konuda biz kök hücre uygulamasn da daha geniletmek istiyoruz. Bu tedaviyi de ötelemek istemiyoruz ifadelerini kulland.

Koca, seyahat kstlamasn ihlal edenlerin olduu haberi ve kstlamalarn younlaabilecei iddialaryla ilgili ise Özellikle seyahat kstlamasnn daha youn yaplmas gerektiini düünüyoruz. çileri Bakanl daha younlatrd döneme girmi oldu. zne bal biliyorsunuz bunu daha da younlatrarak sürdüreceklerini biliyoruz diye konutu.

Bilim Kurulu sokaa çkma yasa önerdi mi önermedi mi sorusuna Koca, Bilim Kurulunun geçen toplantda ald kararlar biz biliyoruz. Ve bu kararlarn ne olduu da belli. Özellikle baz ehirler özelinde genel giri çklarn kontrolü istenmiti, bütün Türkiyede uyguland. Önümüzdeki günlerde bunu daha youn bir ekilde uygulanm olacak yantn verdi.

Ana Sayfaya Git