Onların iPhone'u varsa bizde de Vestel var

Başkan Erdoğan: ABD'nin yaptırımlarına karşılık "Onların Iphone'u varsa, öbür tarafta Samsung var. Kendi ülkemizde Venüs var, Vestel var. Biz bunları uygulayacağız. Ne yaptığımızı, ne yapacağımızı anlasınlar" dedi.

Haberler 15.08.2018 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Dardan dövizle aldmz her ürünün daha iyisini, daha kalitelisini burada üretip, biz darya satacaz. Amerikann elektronik ürünlerine biz boykot uygulayacaz. dedi.

Bakan Erdoan, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Aratrmalar Vakfnca (SETA) ATO Congresiumda düzenlenen Kuruluundan Bugüne AK Parti Sempzyumunda yapt konumada, Amerikann sadece Türkiyeyi deil, çinden Rusyaya, randan Avrupaya kadar pek çok yeri, hemen yan bandaki Kanaday ekonomik bakmdan hedef aldna dikkati çekti.

Erdoan, bu durumun tek bana Türkiyede yaananlar izaha yetmediini kaydetti.

Türkiyeye yönelik daha büyük ve daha derin bir operasyonun olduunu belirten Erdoan, Ekonomide geçtiimiz 16 ylda ülkemizi 3,5 kat büyütmekle elbette çok önemli bir sçrama yaptk. Bu sçramadan rahatsz olanlarn bulunmas gayet tabiidir. Yine de dünyann toplamda 17nci, satn alma paritesine göre 13üncü büyük ekonomisi olmamzn bu derece büyük bir husumete yol açmas akla ve manta uygun deildir. diye konutu.

Erdoan, Türkiyenin tüm ticaretini, tüm ilikilerini kazan kazan ilkesi üzerinde kuran bir ülke olduunu dile getirerek, unlar kaydetti:

Kendimiz kazandmz kadar, i yaptmz yerlere özellikle kazandrmaya dikkat ediyoruz. D ticaret rakamlarmza baktmzda gerek Avrupa, gerek Amerikayla ticari ilikilerimizde kar tarafn bizden daha fazla kazandn görüyoruz. Bu durum bizi, meselenin siyasi boyutuna çok daha dikkatle bakmaya yöneltiyor. Bunu söylerken, kendimizi dev aynasnda görmek gibi bir yanla da asla kaplmyoruz. Böyle bir durum söz konusu deil. Tabii ki kendimize güveniyoruz, bu noktada kendimize inancmz var ama eksiklerimizi de gayet iyi biliyoruz. AK Parti döneminde bizim yaptmz en önemli deiim, devletimizle milletimizi bartrarak, ülkemizin gücünü ekonomide katettii mesafenin çok üzerinde bir yere tam olmamzdr. Sanyoruz birileri asl bu durumu kabullenemiyorlar, hazmedemiyorlar. Rahatszlk burada.

Bunlar, sahada bize istediklerini yaptramaynca da tpk diplomasi gibi, tpk askeri güç gibi, tpk sosyal ve siyasi istikrarszlk gibi ekonomiyi de bir silah olarak kullanmaktan çekinmiyorlar. diyen Erdoan, ekonomiyle ilgili kararlar bu derece souk kanl almalarnn, admlar bu derece dikkatli atmalarnn sebebinin bu arka plan olduunu bildirdi.

- 15 Temmuz en çarpc örnek

Biz, sizinle stratejik ortak deil miyiz? Biz, sizinle Somalide beraber olmadk m? Biz, sizinle Afganistanda herkes bir tarafa dalrken orada beraber olmadk m? Kosovada beraber olmadk m? Peki bu yaptnz nedir? Ne yapmak, nereye varmak istiyorsunuz? diye soran Erdoan, öyle konutu:

unu bilmeniz lazm, bu milletin karakteri saa, sola savrulan bir karakter deildir. unu da söyleyeyim, yaadmz sürecin bize bir maliyeti vardr ama operasyonu gerçekletirenlere de bir maliyeti olduu üphesizdir. Zira Türk milleti, istiklali ve istikbali söz konusu olduunda canyla, malyla, diiyle, trnayla tüm varln ortaya koyacan defaatle göstermitir. 15 Temmuz bunun en son, en büyük ve en çarpc örneidir. Dün milletimizle birlikte tanklarn, toplarn, uçaklarn, helikopterlerin, namlularn karsnda dimdik durmutuk. Hiç kimsenin üphesi olmasn ki bugün de milletimizle birlikte dolarn, kurun, enflasyonun, faizin karsnda ayn kararllkla duracaz. Ben, milletime inanyorum. Milletimin bu konudaki kararllna inanyorum. Onlarn youn bir ekilde u anda Türk lirasn hemen alp, dolar bankalarda bozdurduunu görüyorum. Mesele bu.

Erdoan, dolar bozdurulup, Türk lirasnn onurunu korumann en güzel cevap olduunu belirterek, Dün siyasi özgürlüümüzü birbirimize kenetlenip çplak ellerimizle darbecilerin silahlarna galebe çalarak korumutuk, bugün de ekonomik özgürlüümüzü yine birbirimize kenetlenip, imkanlarmz seferber ederek koruyacaz. diye konutu.

- Daha çok ter dökeceiz

Buradan milletimize, özellikle de i dünyamza sesleniyorum; ekonomik tetikçilere vereceimiz en güzel cevap, iimize dört elle sarlmak olacaktr. Daha çok üreteceiz, daha çok ihraç edeceiz, depolar kilitlemenin anlam yok. hraç, ihraç, ihraç...Üretimi askya alalm. çok ciddi yanl yaparsnz. Üretim, üretim, üretim... Yola devam. ifadesini kullanan Erdoan, unlar kaydetti:

Daha çok istihdam oluturacaz, daha çok ter dökeceiz, daha çok emek vereceiz. Dardan dövizle aldmz her ürünün daha iyisini, daha kalitelisini burada üretip, biz darya satacaz. Amerikann elektronik ürünlerine biz boykot uygulayacaz. Onlarn Iphoneu varsa, öbür tarafta Samsung var. Kendi ülkemizde Venüs var, Vestel var. Biz bunlar uygulayacaz. Ne yaptmz, ne yapacamz anlasnlar. Dolaysyla biz, kendimize yeteceiz. Olmayan da üreteceiz. Darya para verip yaptrdmz her iin daha güzelini yapp biz darya servis edeceiz. Bu millet bunlar yapmaya muktedirdir.

Bakan Erdoan, ABDnin, Türkiye insansz hava arac istediinde Kongre izin vermiyor. dediini hatrlatarak, Kötü komu bizi ev sahibi yapt. imdi bunlar biz üretiyor muyuz, üretiyoruz. Skntmz var m, yok. Hem de istediimiz kadar üretiyoruz. Ve imdi ihraca balyoruz, mesele bu. dedi.

Ana Sayfaya Git