Operasyonda 'Fırtına' etkisi

Harekatta yerli üretim "Fırtına Obüsleri", hedefleri imhada önemli rol alırken, etkisiz hale getirilen örgüt üyesi 712"ye çıktı. dün gerçekleştirilen roketatarlı saldırılarda, iki sivil hayatını kaybetti.

Haberler 01.02.2018 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TÜRK Silahl Kuvvetleri (TSK) tarafndan Suriyenin Afrin bölgesindeki PKK/KCK/PYD-YPGli ve DEAl teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için balatlan Zeytin Dal Harekatnn 13üncü gününde çatmalar sürüyor. TSK, harekatn balangcndan itibaren etkisiz hale getirilen terörist saysn, 712 olarak açklad. Zeytin Dal Harekatnda yerli üretim Frtna obüsleri de önemli rol üstleniyor.

Harekatn 13nci gününde, Suriyenin Afrin bölgesindeki terör örgütü mevzilerinden atelenen 1 roket, Hatayn Reyhanl ilçesi Gültepe Mahallesinde bulunan Maral çkmaz Sokaktaki 2 katl eve isabet etti. Roketin dümesinin ardndan bölgeye salk ekipleri sevk edildi. Patlamada ilk belirlemelere göre evdeki 1 kii yaraland. Polis ekipleri ise olay yerinde güvenlik önlemi ald. Roketin atelendii bölge, snrdaki askeri karakollardan ate altna alnd.

TSK: 712 TERÖRST ETKSZ HALE GETRLD

Öte yandan Genelkurmay Bakanlnca, Zeytin Dal Harekatna ilikin bilgilendirme yapld. Harekatn balangcndan itibaren etkisiz hale getirilen terörist saysnn 712 olduu belirtilen açklamada, unlar kaydedildi: Harektn planlama ve icrasnda sadece teröristler ve bunlara ait barnak, snak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alnmakta olup, sivil/masum kiilerin ve çevrenin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir. Hava Kuvvetleri tarafndan gerçekletirilen hava harekt ile PKK/KCK/PYD-YPG ve DEA terör örgütlerine ait snak, barnak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanlan 22 hedef imha edilmitir. Harekta katlan uçaklar emniyetle üslerine dönmülerdir. Zeytin Dal Harekt kapsamnda bölgeden elde edilen bilgilere göre 63 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEA terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmitir. Harektn balangcndan itibaren etkisiz hale getirilen terörist says 712 olmutur. Zeytin Dal Harekt kapsamnda, hava harekt ve kara ate destek vastalar ile desteklenen kara harekt planland ekilde baaryla devam etmektedir.

HALAR TESPT ETT, JETLER MHA ETT

Suriyenin Afrin kenti ile Kilis arasnda bulunan Darmk Da çevrelerindeki terör örgütü PKK/YPGlilerin gizlendii beton kule ve mevziler, nsansz Hava Araçlar (HA) ile tespit edildikten sonra koordinatlar Hava Kuvvetleri Komutanlna bildirildi. Belirlenen hedefler, Türk sava uçaklar tarafndan 2 saati akn süre havadan bombaland. Jetlerle art arda ate altna alnarak, imha edilen beton kule ve mevzilerdeki baz teröristlerin etkisiz hale getirildii belirtildi.

TERÖR ÖRGÜTÜ MEVZLER HAVADAN BOMBALANDI

Suriyenin Afrin kenti ile Kilis arasnda bulunan Darmk Dann arkasndaki Minnak Havaalannn çevresiyle Maranez ve Bafelyun tepelerindeki terör örgütü PKK/YPG mevzileri, havadan bombaland. Türk Hava Kuvvetlerine bal jetler, belirlenen hedefleri sortilerle ate altna ald. Bombalanan bölgeden yükselen dumanlar, Kilisten de görüldü.

FIRAT OBÜSLERNN ETKS BÜYÜK

Türk Silahl Kuvvetlerinin Afrindeki terör hedeflerine yönelik Zeytin Dal Harekatnda yerli üretim Frtna obüsleri de önemli rol üstleniyor.

Türkiyenin uluslararas hukuktan kaynaklanan haklar, Birlemi Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin terörle mücadeleye yönelik kararlaryla BM sözlemesinin 51inci maddesinde yer alan meru müdafaa hakk çerçevesinde, Suriyenin toprak bütünlüüne saygl olarak yürütülen harekat kapsamnda, terör hedefleri vurulmaya devam ediliyor. Harekatn icrasnda sadece teröristler ve terör örgütüne ait barnak, snak, mevzi, silah, araç ve gereçler hedef alnyor. Sivillerin zarar görmemesi için her türlü dikkati harcayan Türk Silahl Kuvvetleri, hedefleri belirlerken hassas davranyor.

HEDEFLERE NAN ALINIYOR

Harekat kapsamnda insansz hava araçlar sürekli gökyüzünden hedefleri taryor. Belirlenen hedefler kara birliklerine bildiriliyor. Yaplan atlarla terör örgütüne ait hedefler imha ediliyor. Sava uçaklarnn yan sra silahl insansz hava araçlar da hedeflerin vurulmasna önemli rol oynuyor. Terör örgütüne ait hedeflerin vurulmasnda kullanlan önemli unsurlarn arasnda çok namlulu roketatarlarla Frtna obüsleri de yer alyor.

AA ekibi Frtna obüslerinin terör örgütü hedeflerine yönelik atlarn görüntüledi. Belirlenen hedefler obüs bataryalarnn komuta ekibine bildiriliyor. Koordinatlar tek tek kontrol edilerek doru hedeflere nian alnd teyit ediliyor. Sonrasnda verilen ate emriyle hedefler Frtna obüsleri tarafndan dövülüyor.

MKE VE ASELSAN ÜRETYOR

Otomatik at kontrol ve mermi doldurma sistemlerine sahip yerli üretim T-155 Frtna obüsünün en önemli özelliini farkl namlu açlarndan art arda yapt üç at hedefe ayn anda ulatrabilmesi oluturuyor. Bu özellik, Frtna obüsüne üç obüsün at gücünü tek bana karlayabilme imkan salyor.

Otomatik doldurma sistemi sayesinde dakikada 6 atm yapabilen Frtna obüsü, tam zrh özelliiyle mürettebatn da koruyor. Frtna obüsünün namlusu Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumundan, at kontrol sistemleri Aselsandan, güç grubu dndaki dier sistemler ise yurttaki üreticilerden tedarik ediliyor.

Ana Sayfaya Git