Örgüt neyle besleniyor?

Türkiye'de son dönemde düzenlenen başarılı operasyonlarla ağır darbe alan PKK'nın finans kaynağını uyuşturucu, kaçakçılık, haraç toplama ve kara para oluşturuyor.

Haberler 29.12.2016 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKK, 1980 ve 1990l yllarda krsalda yerleim yerlerine düzenledii basknlar, ehirlerde gerçekletirdii saldrlarla sürdürüyor. Krsalda umduunu bulamaynca saldrlarn ehirlere tayan, Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) ve emniyet unsurlarnca karadan ve havadan yürütülen kapsaml operasyonlarla ar kayp veren PKKnn finans kaynaklarn Türkiyede uyuturucu, insan, silah ve sigara kaçakçl ile esnaf ve i adamlarndan, bölge halkndan toplad haraç oluturuyor.

Finansman teminine yönelik faaliyetlerini müzahir kurulular ve dernekler vastasyla sürdüren terör örgütü, Avrupada ise uyuturucu ve insan kaçakçl ile haraç, kara para aktarm ve aklanmas yolu ile gelir elde ediyor.

- Finans kaynaklarna darbe

PKK ile krsalda ve ehirlerde mücadeleyi kararllkla sürdüren güvenlik güçleri, ayn zamanda örgütün önemli gelir kaynaklarn da engellemeye yönelik çalmalar yürütüyor. Diyarbakrn Lice ilçesinde son yllarda düzenlenen müterek operasyonlarla finans kayna olan uyuturucuya büyük darbe vuruldu.

- Uyuturucudan yllk 1,5 milyar dolar gelir

Uygun iklim koullar ve kamu arazilerine ekim gibi çeitli nedenlerle Türkiyedeki Hint kenevirinin yüzde 90nn yetitirildii belirtilen Diyarbakrn Lice ilçesi ve civarndaki bölgeye büyük önem veriyor. Yllk yaklak 500 milyon dolar gelir elde ettii kenevir ekimini yöredeki örgüt yandalarna yaptran ve uyuturucunun satndan pay alan örgüt, bunun yan sra Irakn kuzeyinde de önemli miktarda uyuturucu üretiyor.

Uyuturucunun Avrupa ülkelerine pazarlanmasnda da etkin rol oynayan PKKnn, yllk yaklak 1,5 milyar dolar gelir elde ettii bu finans kaynann kurutulmas için güvenlik güçlerince operasyonlar aralksz yürütülüyor.

- Avrupada ba ad ile yllk 30 milyon avro topluyor

Avrupa Birlii (AB), PKKy terör örgütü olarak kabul etmesine ramen, örgüte kta çapnda serbest propaganda ve finans faaliyeti alan salyor. Türk istihbarat kaynaklar, örgütün, Avrupadan organize suç faaliyeti gelirleri hariç yllk 30 milyon avroyu ba ad altnda topladn belirtiyor. PKKnn Avrupa çapndaki yaplarnca belirlenen ba yapmayan kiiler darbediliyor, iletmeler itibarszlatrlyor. PKKnn, Avrupadaki yasa d faaliyetlerden elde ettii gelir ise 30 milyon avronun çok daha üstüne ulayor.

Toplanan parann bir ksm Kandile bir ksm Avrupadaki dernek ve basn organlarna bir ksm da terör örgütüne lojistik ve askeri malzeme teminine aktarlyor. Türkiye ise yllardr örgütün Avrupada uyuturucu ve insan kaçakçl, zorla para toplama, kara para aktarm ve aklanmas yollaryla terör faaliyetlerini finanse ettii konusunda ilgili ülkeleri uyaryor.

- Kaçakçlk da finans kaynaklar arasnda

ran ve Irak üzerinden yaplan kaçakçlkta da terör örgütünün en önemli finans kaynan oluturuyor. PKKya yönelik operasyonlar youn ekilde devam ederken, güvenlik güçleri, örgütün önemli finans kaynaklarndan sigara kaçakçlnn önlenmesi için de çalma yürütüyor. PKK, Irak, ran ve Suriyeden yurda yasa d yollardan çay ve sigara getiren kaçakçlardan vergi ad altnda haraç topluyor.

- Tehdit ve antajla haraç topluyor

Örgüt, sözde vergi ad altnda i adamlarna para almak için bask yapyor. Buna kar çkan i adamlarn ve vatandalar daa götüren teröristler, tehdit ve antajla haraç topluyor.

Kamu ihalelerini alan firmalara ve müteahhitlere de sözde vergi ad altnda para vermeleri için bask kuran terör örgütü, bu yollardan yüksek miktarda finans elde ediyor.

- Milyar dolarla ifade edilen bir gelir kayna olduunu biliyoruz

Özyein Üniversitesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakk Cain, AA muhabirine yapt açklamada, PKKnn finans kaynann sadece yurt içi deil, Irak ve Suriyede hatta randa da bulunduunu söyledi.

Ortadouda yaanan son gelimelerle terör örgütünün hareket alanlarn genilettiini kaydeden Cain, Dolaysyla örgüt ilk defa büyük bir alan kontrol ettii gibi buralarn ekonomik kaynaklarndan da yararlanmaya balad. Örnein petrolü dahi kontrol ediyor. Suriyeden Türkiyeye gelenlerden fidye ve haraç alma meselesi var. Güneydou ve Dou Anadolu bölgelerinden batya göç edenlerden dolayl olarak tehdit yoluyla haraç aldn biliyoruz. Bir baka faaliyeti de bütün bu snr geçilerinde uyuturucu, kadn ve silah kaçakçl yaptn biliyoruz. ifadelerini kulland.

Avrupada haraç toplama, aidat alma gibi faaliyetleri bulunan örgütün, bu finans ilerini yürüten para ve silah baronlarnn baz ülkeler tarafndan korunduuna iaret eden Cain, terörle mücadelede pratikteki en önemli uygulamann, silah alaca para ve insan kaynaklarn kesintiye uratmak olduuna dikkati çekti.

Cain, Bu bakmdan Türkiyenin terörle mücadele stratejisinin baarl olabilmesi için mutlak suretle finans salad dier ülkelerin yarg, idari ve kolluk birimleriyle ibirlii yapmas gerekir. Örgütün, milyar dolarla ifade edilen bir gelir kayna olduunu biliyoruz. Baz verilere göre Türkiyenin savunma bütçesinden 20-25 milyar dolar yüksek olduu söyleniyor. Bu özellikle krsal alanda örgütün elini güçlendiriyor, insan kaynann sürekli olmasn mümkün klyor. eklinde konutu.

Kemerburgaz Üniversitesi Öretim Üyesi ve Avrasya Stratejik Aratrmalar Merkezi (ASAM) Terör Uzman Dr. Eray Güçlüer de terör örgütü PKKnn snrda belli noktalarda yaplan kaçakçlktan komisyon aldn, uyuturucu kaçakçl yaptn söyledi.

Afganistanda yllk yaklak 500 ton eroin üretildiini, bunun 250 tonunun hedef ülkelere geçtiini, bu geçi esnasnda örgütün komisyon aldn dile getiren Güçlüer, snr hattnda terör örgütünün ürettii uyuturucunun olduunu bildirdi.

Güçlüer, terör örgütünün yurt içinde ve Avrupada haraç topladn vurgulayarak, öyle devam etti:

adamlarna ceza kesiyor, inaat yapan firmalara, sözde Kürdistanda faaliyet yürütüyorsunuz denilerek, bunun bedeli olarak da haraç alnyor. Bunun ötesinde vatandaa da ceza kesiyorlar. Esnafa u kadar ödeyeceksiniz, yoksa dükkannz yakarz diyor. Tehdit ve antajlarla vatandalardan da haraç topluyorlar.

- Yurt içinde kan kaybedince, Avrupaya yöneldi

Güçlüer, yurt içindeki yaplan operasyonlar sonucu terör örgütü PKKnn kan kaybettiini, finans kaynaklarnn büyük sekteye uradn vurgulayarak, bunun üzerine örgütün Avrupadaki gelir kaynaklarna yöneldiini belirtti.

Baz Avrupa ülkelerinde istihbarat örgütleri üzerinden dorudan terör örgütüne destek verildiini, milyon dolarlar bulan dorudan desteklerin olduunu aktaran Güçlüer, bu konuda ciddi istihbaratn bulunduunu anlatt.

- En büyük kayna uyuturucu

Terör örgütünün göçmen kaçakçlndan da gelir elde ettiini kaydeden Güçlüer, öyle konutu:

Terör, bir ülkenin milli ekonomisini yok ederken kendi ekonomisini yaratyor. Yaratt ekonomi ile de milli ekonomiyi yok eder. Bölgede de bütün legal ekonomiyi yok eder. Örgütün yurt içindeki finansal kaynaklar büyük sekteye urad. Bunun özellikle altn çiziyorum. En büyük finans kayna uyuturucudur. kinci olarak da Avrupada topladklar haraçtr. Özellikle de Almanyada.

Terör örgütünün yaz döneminde Diyarbakr krsalnda yaplan operasyonlarla yurt içindeki finans kaynaklarnn sekteye uradn ifade eden Güçlüer, devletin kararl mücadelesi ile vatandalarn terör örgütün iddet ve basksndan kurtulduunu, terör örgütünün yurt içindeki finans kaynaklarnn çok azaldn vurgulad.

Güçlüer, konumasn öyle tamamlad:

Yurt içinde eleman temini neredeyse sfra yaklat. Temin ettikleri elemanlarla yurt içindeki terörist faaliyetlerini çeviremiyorlar. O yüzden PYD ve ID gibi alternatif terör örgütlerine yöneldi. Bu terör örgütleri üzerinden Türkiyeye saldrlarna balad. Artk terör örgütü PKK tek bana eylem yapamyor.

- Terör örgütünün gelir kaynaklar kurutulmal

Güvenlik uzman Abdullah Aar ise uyuturucu üretimi ve ticareti yapan terör örgütü PKKnn u an sadece Avrupann yüzde 80-85 orannda uyuturucu ihtiyacn karladn belirtti.

Aar, terör örgütünün sadece Türkiye ve Irak krsalnda uyuturucu üretmekle kalmayan Asyadan gelen uyuturucuya da araclk ettiini bildirdi.

Yurt dndan toplanan paralar, kamu ihalelerinden ve müteahhitlerden alnan haraçlar, PKKya müzahir belediyelerden aktarlan fonlar, belediyelere i yeri açmak için bavuranlardan alnan komisyonlar, snr ticareti ve kaçakçl yapanlardan alnan sözde vergiler, silah, insan ve organ ticareti örgütün finans kaynan oluturuyor. diyen Aar, terörün önlenmesi ve kurutulmas adna PKKnn gelir kaynaklarnn da kurutulmasnn büyük önem tadn aktard.

Terörle mücadelenin sadece güvenlik tedbirleriyle deil, finansal hareketlerin yaand bütün alanlarda balantlar ortaya çkartlarak, etkisizletirilerek yaplmas gerektiini ifade eden Aar, terörün irtibatlarnn krlmasnn çok önemli olduunu anlatt.

Aar, öyle devam etti:

Ak sistematiinin krlmas ve her parçann deifre edilerek etkisizletirilmesi önem tayor. Konu temelde istihbaratn, bankacln ve finans uzmanlnn konusu. Kirli parann akland alanlara üreyecek etki de önemli. Mücadelenin müterek bir çalma sistematii ile yürütülmesi gerekiyor. Uzmanlklar ve uluslararas finans trafii öne çkyor. Örgüt sadece Türkiyedeki terörü deil, ayn zamanda Suriyedeki YPG varln da buralardan finanse ediyor. Ayrca baz istihbarat servislerinin yapt örtülü operasyonlarn da buradan fonlanmas söz konusu.

- Uyuturucu operasyonlar etkili oldu

Güneydouda uyuturucuya yönelik düzenlenen operasyonlarn yakn zamanda etkili sonuçlar beraberinde getirdiini vurgulayan Aar, Diyarbakrn Hani, Lice, Kulp ve Kocaköy ilçesinde yaplan operasyonlar da milyarlarca liralk uyuturucunun imha edildiini aktard.

Operasyonlarda tonlarca esrar, kilolarca eroin ve milyonlarca paket sigara ile çayn ele geçirildiini, mazot kaçakçlna da ciddi darbe vurulduunu bildiren Aar, Snr kaçakçln engelleme adna çok ciddi etkiler söz konusu. Bununla birlikte Irak krsalnda özellikle PKKnn etkisindeki alanlarda yaplan uyuturucu ham maddesi üretimi, uyuturucu transferi için de ayn etkinin olmas gerekiyor. dedi.

Terör örgütü, haraç toplama iini yurt dnda etkili olduu tabandan gönüllülük esasna göre, yurt içinde ise çounlukla silah zoruyla yapyor. Bölge halk bundan çok muzdarip. Bununla birlikte kendisine müzahir taban salyor. ifadelerini kullanan Aar, PKKnn güçlü olanlardan çeitli metotlarla sözde vergi, ba, yardm, destek adlar altnda haraç topladn da sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git