PKK kamplarına giden eski milletvekiline hapis istemi

Eski HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane hakkında "silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı

Haberler 15.06.2017 - 12:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eski HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane hakknda silahl terör örgütü kurmak veya yönetmek suçundan 15 yldan 22,5 yla kadar hapis cezas istemiyle dava açld.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca Mülkiye Birtane hakknda hazrlanan 103 sayfalk iddianame 4. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi. ddianamede, PKKnn sözde yasama organ konumunda olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) hakknda detayl bilgilere yer verildi.

DTKnn, 14 Temmuz 2011deki toplantsnda sözde özerklik ilan ettii belirtilen iddianamede, Ayrca terör örgütü PKK/KCK mensuplarn desteklemek amacyla düzenlenen kitlesel eylemlere katlm karar aldklar ve çarlar yaptklar kaydedildi.

ddianamede, DTKnn devletin birliini ve ülke bütünlüünü bozmak amacyla PKK/KCK silahl terör örgütünün hedefi dorultusunda sözde özerklik ilan ettii kaydedilen iddianamede, u ifadeler yer ald:

27 Aralk 2015te olaanüstü DTK Kongresinin sonunda sonuç bildirgesi eklindeki açklama ile sözde demokratik özerk bölgelerin oluturulmas istenilmitir. PKK/KCK silahl terör örgütü mensuplar tarafndan kazlan çukurlar, barikatlar ve güvenlik güçlerine yönelik gerçekletirmi olduklar silahl, patlayc maddeli saldrlar, Kürt halknn direnii, meru savunmas olarak gördükleri ve ülke bütünlüünü bozmak amacyla terör örgütünün hedefi dorultusunda gerçekletirilen öz yönetim ilanlarna sahip çkld anlalmtr.

ddianamede, eski milletvekili Birtanenin DTKnn kadn, diplomasi, siyasal komisyonu ve koordinasyon kurulunda yer aldnn tespit edildii bildirildi.

Birtanenin, DTK tarafndan ilan edilen sözde özerklik ile ilgili konferans, panel gibi çalmalara katlarak aktif bir ekilde destek verdii ifade edilen iddianamede, öyle denildi:

üpheli, sözde Kürdistan olarak nitelendirilen Suriye, ran, Irak ve Türkiye topraklarnn bir ksmn da içine alan ve teröristler tarafndan dört parça olarak nitelendirilen alanlarn birletirilmesi için yurt içi ve yurt dnda faaliyetlerde bulunmutur. DTK faaliyetleri kapsamnda, terör örgütünün üst düzey yöneticilerinin ve silahl kanadnn faaliyet alanlar olan ve kuzey Irak bölgesinde bulunan Kandil ve Mahmur kamplarna gidip geldii ve bu alanlarla irtibat halinde olduu, DTK tarafndan planlanan eylemlerin hayata geçirilmesi için aktif ekilde faaliyetlerde bulunmutur. Terör örgütü üst düzey yöneticileri tarafndan gönderilen ve perspektif olarak adlandrlan talimatlar dorultusunda hareket etmitir.

DTK ve PKK/KCK terör örgütünün üst düzey yöneticileri tarafndan yaplan sözde özerklik açklamalar ve akabinde meydana gelen olaylarn bir bütün olarak deerlendirildii iddianamede, Birtanenin PKK/KCK terör örgütünün ideolojisi dorultusunda hareket ettiinin tespit edildii aktarld.

Birtanenin DTKnn karar alma mercii olan genel kurul, daimi meclis, koordinasyon kurulu ve komisyonlarnda görev ald ifade edilen iddianamede, u ifadeler yer ald:

üpheli, bu organlarn çalmalar kapsamnda birçok çaltay, konferans, kongre, sempozyum, çeitli toplantlar düzenleyerek örgütsel nitelikteki eylemlere katlmtr. Dier DTK üyeleriyle Kürt ulusal birliini salamak, devletin birliini ve bütünlüünü bozmak, toplumsal ayrmaya sebep olmak amacyla halk kitlelerini etkilemeye çaltklar, eylemlerindeki süreklilik, younluk ve çeitlilik de nazara alndnda, üphelinin üzerine atl silahl terör örgütü yöneticisi olmak suçunu iledii anlalmtr.

ÖRGÜT ÜYELERNN CENAZELERNE KATILMI

ddianamede, sann, 6 yl önce Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan Hakkarinin çukurca ilçesi Kazan Vadisi mevkisinde PKK/KCK mensuplarna yönelik gerçekletirilen operasyonda ve Diyarbakrn Dicle ilçesindeki özel harekat noktas ile Emniyet Amirliine saldrda çkan çatmalar sonucu ölü ele geçirilenlerin cenazelerine katldnn tespit edildii kaydedildi.

Diyarbakrda stasyon Meydannda 4 yl önce valilik tarafndan Kürt Sorununa Demokratik çözüm konulu bir açk hava toplantsnn yasakland anmsatlan iddianamede, sank Birtanenin yasaklama kararna ramen terör örgütü PKKya müzahir yayn organlarndan yaplan çar ve talimatlara uyarak kanunsuz eylemlere katld vurguland.

ddianamede, merkez Balar ilçesindeki E Tipi Kapal Cezaevi önünde PKK/KCK Abdullah Öcalann üzerine uygulanan sözde tecridin kaldrlmas için yaplan açlk grevine destek vermek amacyla düzenlenen basn açklamas ve oturma eylemine katldna yer verildi.

Öcalann avukatlar ile görüme notlarna da yer verilen iddianamede, Öcalan DTK yaplanmas, faaliyetleri ve yöneticileriyle ilgili yönlendirme ve uyar içeren talimatlar vermitir. Yine DTK yöneticilerinin ilan ettikleri sözde demokratik özerlik ile ilgili srarl yönlendirmeleri bulunmutur. Bu kapsamda terör örgütü eleba Öcalann DTKnn kuruluu ve ileyiini bizzat açklamalar ile örgütledii görülmektedir. ifadeleri kullanld.

Ana Sayfaya Git