Reis barışı sağladı!

Ergani ilçesinde 8 yıl önce 8 kişinin yaralandığı olaydan sonra aralarında husumet başlayan 4 aile, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimi sonucu düzenlenen programda barıştırıldı.

Haberler 21.09.2019 - 11:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Ergani ilçesinde 2011 ylnda dört aile arasnda kz kaçrma meselesiyle balayan husumet, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann talimatyla barla sonuçland. Bar yemeine telefonla balanan Cumhurbakan Erdoan, Ne varsa barta var dedi.

KIZ KAçIRMA YÜZÜNDEN

Yaklak 8 yl önce, iddiaya göre Karaduman ailesinin Gül ailesinden kz kaçrmasyla husumet balad. Daha sonra dier aile fertlerinin dahil olmasyla Gül, Karaduman, Kaplan ve Kahraman ailesi arasnda husumet devam etti. 8 kiinin yaraland silahl kavgann ardndan aileler arasndaki husumet büyüdü. Husumetli ailelerden 3 kz, Malatya ziyaretinde durumu Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana iletti. Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann talimat üzerine eski Adalet Bakan Bekir Bozda, Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolu, Diyarbakr Cumhuriyet Basavcs Ahmet Yavuzun devreye girerek, aileleri bar konusunda ikna etti.

ERDOAN DEVREYE GRNCE

Vali Hasan Basri Güzelolunun ev sahiplii ile bir düün salonunda bar yemei verildi. Bar yemeine Güzelolunun yan sra, eski Adalet Bakan Bekir Bozda, AK Parti Diyarbakr milletvekilleri Oya Eronat ve Ebubekir Bal, Cumhuriyet Basavcs Ahmet Yavuz, Ergani Kaymakam Hüseyin Sayn, AK Parti Diyarbakr l Bakan Süleyman Serdar Budak, l Müftüsü Yavuz Selim Karabayr, STK ve Kanaat Önderleri ile husumetli ailelerin taraflar katld. Kuran- Kerim tilavetiyle balayan tören daha sonra Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann telefonla balanmasyla devam etti.

BARI SLAMIN KÖKÜDÜR

Erdoan telefonla baland bar programnda, öncelikle Gül, Karaduman, Kaplan, Kahraman ailelerini mübarek cuma gününde cuma namazn kldklar bu saatte en kalbi duygularla selamladn söyledi. Cumhurbakan Erdoan, Deerli kardelerim bildiiniz gibi bizim dinimiz slam, bar dinidir ve Arapçada sin kelimesi slamn köküdür, bar anlamna gelir. Sizler bugün elhamdülillah böyle bir bar gerçekletirdiiniz için sizleri ahsm, milletim adna en kalbi duygularla selamlyorum. Allah yar ve yardmcmz olsun. çünkü ne varsa barta var. Yine sevgili peygamberimizin özellikle bar üzerinde birçok hadisi erifi var. Bunlardan bir tanesi korkutucu olmaynz müjdeleyici olunuz ve ben inanyorum ki sizlerde bugüne kadar u veya bu nedenle yazlm olan bu süreci geride brakp bundan sonra ayeti kerimede Rabbimizin buyurduu gibi Ancak müminler kardetir. Dolaysyla kardelerin arasnda bu tür dargnlk, krgnlk olmaz olmamal. imdi sizler de inallah bu kardeliinizin, kardeliimizin görevini bundan sonraki süreçte yerine getirerek Rabbimin yaratt Rabbimin emrettii gibi yaarsanz. Bizleri de aileleri de mutlu etmi olursunuz. Bu mübarek cuma gününde sizlere kalbi selamlarm gönderiyorum. Allah yar ve yardmcmz olsun. Rabbim aranzdaki muhabbeti arttrsn daim klsn diye konutu.

ESK BAKAN BOZDA

Eski Adalet Bakan Bekir Bozda, bundan yaklak 2 hafta önce Cumhurbakan Erdoann Malatya ziyaretinde olduunu, Erganiden üç kz kardein Cumhurbakan Erdoann yolunu kestiklerini ve orada buradaki aileler arasnda yaanan hadiseyi Cumhurbakanyla paylatklarn ifade etti. Bozda, Güllü Karaduman hanmefendi ve kendisi ile beraber birer kz kardeleri. Cumhurbakanmz konuyu bizzat dinledi. Sonra bize bu konu ile ilgilenme görevi verdi ve Diyarbakrmzn deerli Valisi Hasan Basri Güzelolu, deerli Basavcmz Ahmet Yavuz ve smail anl bu meseleyle yakndan ilgilendiler. Ailelerin büyükleri ile görütüler. Cumhurbakanmzn barma konusundaki arzusunu kendilerine ilettiler ve ailelerin büyükleri, gençleri, kadnlar ve her bireyi bu konuda büyük bir anlay ve özveride bulundular. Onun için ben özellikle Gül ailesinin her bir ferdine bu konudaki fedakarlk özveri ve yaklamna Kahraman, Kaplan ve Karaduman ailelerinin her bir ferdine ayr ayr teekkür ediyorum. Büyüklere özellikle ükranlarm sunuyorum. Sa olsunlar var olsunlar. Gençlere ve kadnlara ayr ayr teekkür ediyorum. çünkü doru olan yapmak yanl olan yapmaya göre her zaman daha fazladr ve bugün biz güzel doruyu Burada beraber hayata geçirmi oluyoruz diye konutu.

DEVLET MLLET KAYNAMASI

Bar töreninde konuan Vali Hasan Basri Güzelolu, bu hayrl iin bandan beri meselenin bara dönmesinde, iki ailenin bu husumetinin giderilmesinde ve böylesi bir kardelik zeminin tesis edilmesinde Cumhurbakan Erdoann çok yakn takibi, arzusu ve istei olduunu kaydetti. Vali Güzelolu, Biraz önce de sa olsunlar itham ederek bu barn tamama ermesine katkda bir kez daha bulundu. Rabbim ondan raz olsun. Bu duruumuzu birlik ve beraberliimizi daim eylesin. Dosta güven dümana ürperti veren kardeliimizi payidar eylesin. Bizler bu duruu temsili ettikçe kardeliimizi güçlendirdikçe kardelik balarmz gelitirdikçe inann her ey daha güzel olacak. Devlet ve millet kaynamas ile önümüzdeki bütün engelleri kaldrarak nallah gelecekte aydnlk ve güzel yarnlara hep birlikte gideceiz. Bu corafyada yaanan aclara, bata PKK olmak üzere bütün terör örgütlerine, ihanet ebekelerine kar bu kararllkla dimdik duracaz ve nallah geleceimiz bugünden daha güzel olacak eklinde konutu.

Program, konumalarn ardndan bar yemeiyle sona erdi.

Ana Sayfaya Git