Rekor sayıda gözaltının olduğu operasyonda şok detaylar!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, FETÖ'ye yönelik en kapsamlı operasyonu dün gerçekleştirirken operasyona ilişkin dikkat çeken detaylar ortaya çıktı.

Haberler 19.02.2020 - 11:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2009 yl komiser yardmclna geçi snavna yönelik FETÖ soruturmasnda 54 ilde 440 üpheli hakknda gözalt karar verildi.

Bylock içeriklerinden ulalan itirafç sanklar, 440 üphelinin isimlerini tek tek açklad. fadelerde, 15-20 kiilik gruplar halinde örgüt evlerinde toplanldn, 5 günlük ev kamplar için snava girecek polis memurlarnn rapor ve izin alarak geldii anlatld. tirafç sanklar sorularn ezberlettirilmesi için baz evlerde slayt gösterisi bile yapld, cevaplarn duvara yanstldn anlatt.

Ankara Cumhuriyet Basavcl Terör Suçlar Soruturma Bürosu, 15 Temmuz darbe giriimi sonras, 2009 yl komiser yardmclna geçi snavna yönelik, 440 rekor gözalt kararyla operasyon balatt. Polis memurluundan komiser yardmcl rütbesine yükselme snavndaki usulsüzlüklere ilikin soruturma kapsamnda, üpheli isimlerine Bylock içeriklerinden ulalan itirafç sanklarn ifadeleri ve bilirkii raporlarndan ulald.

YANLI VE PTAL SORULARA BLE DORU CEVAP VERDLER

FETÖnün çald sorularla snav kazanan üphelileri u 6 kriterle belirledi: 2007 ylnda yaplan komiser yardmcl snav puan fark, 2008 ylnda yaplan komiser yardmcl snav puan fark, mahkeme kararyla iptal edilen sorulara doru cevap verme oran, polis akademisi ile MEBin hazrlad sorulardaki baar oran fark, uzmanlarca tespit edilen yanl sorulara doru cevap verme oran, cevap benzerlikleri ve baar oran farklar.

Soruturma kapsamnda snav asil/yedek olarak kazanan 1800 kiiden 1088i bilirkiilerce üpheli olarak tespit edildi. Soruturma dosyas tamamlanan 54 ilde 440 üpheli hakknda e zamanl operasyon gerçekletirildi. 224 üpheli gözaltna alnrken, 216 üpheli hakknda yakalama çalmalar sürüyor.

SLAYT GÖSTERSYLE EZBERLETTLER

üphelilere ulalan itirafç sank ifadelerinde ise sorularn nasl ezberlettirildiine ilikin çarpc bilgiler yer ald. tirafç sanklarn FETÖnün çalnt sorularla komiser olarak emniyete szma sistemini, Cemaate ait bir evde bu snava girecek olan sohbet toplantlarna katlan polislerden oluan bir grupla birlikte evde toplanld. Bu sefer evde slayt gösterisi olarak duvara yanstlmak suretiyle, snavda çkacak sorular katlmclara verildi. Katlanlar meslekten izin veya raporlu olarak bu evde birkaç gün yatp kalktlar. Sorular kendilerine ezberletildi. Ve yaplan snava girdiler eklinde anlatt örenildi.

tirafçlarn, Bahçelievler Mahallesinde cemaate ait bir evde polislerden oluan il ve ilçelerden sohbet gruplarna katlan 15-20 kiinin katlm ile bir toplant yapld. Komiserlik snavyla ilgili sorular ve cevap anahtarlarn getirdi. Burada bulunan kiilere teker teker kii saysna göre datld. Bu sorulara çaln bu sorular snavda çkacak ona göre bilginiz olsun denildi. Bu toplant sadece bir gün sürmedi. Bu toplantya katlanlar 3-5 gün kadar raporlu izinli olarak bu evde kaldlar dedii kaydedildi.

TELEFON SNYALLER TAKP EDLMESN EVDE TOPLANMAYANLAR DA OLDU

Yine itirafçlarn, Balkesirde 2009 ylnda yaplan sohbetlerin birinde komiser yardmcl snav ile ilgili olarak herkes kendi evinde çalsn, bir çalma grubu bu sene oluturulmayacak çünkü telefon sinyallerinin takip edilip beraber çalld tespit edilebilir diye söylenmiti. Balkesir polis yaplanmasnda önemli bir pozisyonda olduunu düündüüm M.A. snavdan iki gün önce 100 soruyu, doru cevaplaryla birlikte bana verdi. O gece sorulara çaltm, ertesi gün evimin önünde M.K.ya sorular geri verdim dedii örenildi.

ZMR MERKEZL OPERASYON

Öte yandan, zmir Cumhuriyet Basavclnn, FETÖnün TSK içindeki kripto yaplanmasna yönelik yürüttüü soruturma kapsamnda büfe/kontörlü sabit hat ardk aramalardan tespit edilen deniz ve hava kuvvetlerine mensup astsubay rütbesinde 101i muvazzaf, 157 üpheliyi yakalamak amacyla çalma balatld.

zmir merkezli 43 ilde Terör, Organize ve Mali Suçlarla Mücadele ube Müdürlüü ekiplerince e zamanl operasyon gerçekletirildi.

üphelilerin 31inin Deniz Kuvvetleri Komutanl, 126snn da Hava Kuvvetleri Komutanl mensubu olduu ve 101inin halen aktif çalt örenildi.

Operasyonda aralarnda muvazzaf askerlerin de bulunduu 123 üpheli gözaltna alnd.

Öte yandan, gözaltna alnan üphelilerden Hava Astsubay E.Mnin de 2014 ile 2016 yllar arasnda, ihraç Hava Tümgeneral Ahmet Curaln emir astsubayln yapt belirtildi.

Ayrca, üphelilerden .E, C.ç, G.. ve S.Bnin de baz generallerin emir astsubaylklarn yaptklar örenildi.

Ana Sayfaya Git