Roboski için Meclis'te komisyon kurulması talebi

HDP Şırnak milletvekilleri, 34 kişinin yaşamını yitirdiği Roboski katliamının aydınlatılması için Meclis'te Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

Haberler 28.12.2021 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnakn Uludere ilçesine bal Robosk köyünde 28 Aralk 2011 gecesi, TSKye ait F-16 sava uçaklarnn yapt bombardman sonucunda 17si çocuk olmak üzere 34 yurttan yaamn yitirmesinin üzerinden 10 yl geçti. Bu süre boyunca sorumlular yarglanmad. Katliamn aratrlp sorumlularn aça çkarlmas için Halklarn Demokratik Partisi (HDP) rnak milletvekilleri Nuran mir, Hüseyin Kaçmaz ve Hasan Özgüne, Meclis Bakanlna aratrma önergesi verdi.

Robosk katliamnn aydnlatlmamasnn yeni katliamlara alan açt ifade edilen önergenin gerekçesinde, rnakn Uludere ilçesine bal Ortasu (Roboski) Köyünde Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16 sava uçaklarnn yapt bombardman sonucunda 17si çocuk olmak üzere 34 yurttan yaamn yitirmesidir. Toplumsal hafzaya Roboski Katliam olarak yerleen olayn cezasz braklmas yeni katliamlarn davetçisi olmutur. Roboski katliam henüz aydnlatlmam ve acs hala taze iken 29 Mays 2016 tarihinde ayn yerde snr ticareti yapan Roboskililer üzerine Gülyaz karakolundan obüs atlar yaplm ve ayn yerde bir katliam daha gerçekletirilerek 2 sivil daha öldürülmütür ifadeleri yer ald.

FALLER KORUNDU

Verilen sözlerin tutulmad aksine madurlarn ailelerine soruturmalarn açld belirtilen gerekçede, Roboski katliamnn akabinde dönemin Babakan Recep Tayyip Erdoan, sava uçaklarnca meydana gelmi olan bu katliamn Ankarann dehlizlerinde kaybolmayacan ve bunun ne pahasna olursa olsun aydnlatlacan söylemesine ramen aradan geçen on yla karn bu katliamla ilgili herhangi bir sonuç alnamamtr. Aradan geçen 10 yla ramen operasyonda sorumluluu olan asker, sivil, bürokrat ve siyasetçiler hakknda herhangi bir soruturma açlmam aksine failler korunarak yaamn yitirenlerin yaknlarna adalet araylarndan dolay soruturmalar açlmtr diye dikkat çekildi.

BELGELERE ERM ENGEL

Gerekçede, katliam aydnlatlacak belgelerin devlet srr olarak nitelendirildii ve bunlara ulamann imkansz klnd belirtilerek, u ifadeler kullanld: Olay ile ilgili soruturma sürecinde rnak Basavclnca balatlan soruturma dosyas yetkisizlik gerekçesiyle Diyarbakr Özel Yetkili Savclna gönderilmi, Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca önce kstlama (gizlilik) karar konulmu ardndan görevsizlik karar verilerek soruturma dosyas Genelkurmay Askeri Savclna gönderilmitir. Davaya k tutabilecek önemli belgeler devlet srr kapsamna alnm, bu sebeple bu belgelere eriilmesi imknsz klnmtr. Genelkurmay Bakanl Askeri Savcl 8 aylk soruturma sonrasnda Gerek üphelilerin gerekse olayda görev yapan dier TSK personelinin eylemleri hakknda kamu davas açlmasn gerektiren sebepler bulunmad gerekçesi ile takipsizlik karar vermi, takipsizlik kararna kar yaplan itirazlar ise reddedilmitir.

SVL OLDUKLARI BLNYORDU

Roboskde yaamn yitirenlerin hepsinin sivil köylüler olduu ve karakolun kontrolünde snr geçip geldikleri apaçk ortadadr. Karakoldan izinsiz snr geçmeleri mümkün deildir. Ölenlerin hepsinin kimlik tespiti yaplm ve aralarnda, MT görevlisinin belirttii gibi herhangi bir örgüt mensubuna rastlanmamtr. Robosk katliam bata olmak üzere benzer olaylarda hukuki olarak geldiimiz nokta ile ilgili hükümetin ve devletin toplumsal vicdan ve saduyudan uzaklat açkça ortadadr. Toplumsal uzlann, vicdann ve hukuk devletinin bir gerei olarak Robosk katliamnn bir an önce aydnlatlmas gerekmektedir.

SORUMLULAR YARGILANSIN

Roboski katliamnn tüm yönleriyle aratrlp, sorumlularnn yarglanmas gerektii ifadelerinin yer ald gerekçede, Robosk katliamnn tüm boyutlar ile aratrlmas, katledilen yurttalarn faillerinin tespit edilip yarglanmas, ailelerin yaadklar maduriyetlerin giderilmesi, bir daha bu tür katliamlarn yaanmamas için gerekli önlemlerin alnmas amacyla bir Meclis Aratrma Komisyonu kurulmasn arz ve talep ederiz diye belirtildi.

Ana Sayfaya Git