Roboski için Meclis'te komisyon kurulması talebi

HDP Şırnak milletvekilleri, 34 kişinin yaşamını yitirdiği Roboski katliamının aydınlatılması için Meclis'te Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

Roboski için Meclis'te komisyon kurulması talebi

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde 28 Aralık 2011 gecesi, TSK'ye ait F-16 savaş uçaklarının yaptığı bombardıman sonucunda 17'si çocuk olmak üzere 34 yurttaşın yaşamını yitirmesinin üzerinden 10 yıl geçti. Bu süre boyunca sorumlular yargılanmadı. Katliamın araştırılıp sorumluların açığa çıkarılması için Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak milletvekilleri Nuran İmir, Hüseyin Kaçmaz ve  Hasan Özgüneş, Meclis Başkanlığı'na araştırma önergesi verdi.

Roboskî katliamının aydınlatılmamasının yeni katliamlara alan açtığı ifade edilen önergenin gerekçesinde, “Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu (Roboski) Köyü’nde Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16 savaş uçaklarının yaptığı bombardıman sonucunda 17’si çocuk olmak üzere 34 yurttaşın yaşamını yitirmesidir. Toplumsal hafızaya ‘Roboski Katliamı’ olarak yerleşen olayın cezasız bırakılması yeni katliamların davetçisi olmuştur. Roboski katliamı henüz aydınlatılmamış ve acısı hala taze iken 29 Mayıs 2016 tarihinde aynı yerde sınır ticareti yapan Roboskililer üzerine Gülyazı karakolundan obüs atışları yapılmış ve aynı yerde bir katliam daha gerçekleştirilerek 2 sivil daha öldürülmüştür” ifadeleri yer aldı.

‘FAİLLER KORUNDU’

Verilen sözlerin tutulmadığı aksine mağdurların ailelerine soruşturmaların açıldığı belirtilen gerekçede, “Roboski katliamının akabinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, savaş uçaklarınca meydana gelmiş olan bu katliamın Ankara’nın dehlizlerinde kaybolmayacağını ve bunun ne pahasına olursa olsun aydınlatılacağını söylemesine rağmen aradan geçen on yıla karşın bu katliamla ilgili herhangi bir sonuç alınamamıştır. Aradan geçen 10 yıla rağmen operasyonda sorumluluğu olan asker, sivil, bürokrat ve siyasetçiler hakkında herhangi bir soruşturma açılmamış aksine failler korunarak yaşamını yitirenlerin yakınlarına adalet arayışlarından dolayı soruşturmalar açılmıştır” diye dikkat çekildi.

‘BELGELERE ERİŞİM ENGELİ’

Gerekçede, katliamı aydınlatılacak belgelerin "devlet sırrı" olarak nitelendirildiği ve bunlara ulaşmanın imkansız kılındığı belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı: "Olay ile ilgili soruşturma sürecinde Şırnak Başsavcılığınca başlatılan soruşturma dosyası yetkisizlik gerekçesiyle Diyarbakır Özel Yetkili Savcılığına gönderilmiş, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca önce kısıtlama (gizlilik) kararı konulmuş ardından görevsizlik kararı verilerek soruşturma dosyası Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderilmiştir. Davaya ışık tutabilecek önemli belgeler devlet sırrı kapsamına alınmış, bu sebeple bu belgelere erişilmesi imkânsız kılınmıştır. Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı 8 aylık soruşturma sonrasında ‘Gerek şüphelilerin gerekse olayda görev yapan diğer TSK personelinin eylemleri hakkında kamu davası açılmasını gerektiren sebepler bulunmadığı’ gerekçesi ile takipsizlik kararı vermiş, takipsizlik kararına karşı yapılan itirazlar ise reddedilmiştir.

SİVİL OLDUKLARI BİLİNİYORDU

Roboskî’de yaşamını yitirenlerin hepsinin sivil köylüler olduğu ve karakolun kontrolünde sınırı geçip geldikleri apaçık ortadadır. Karakoldan izinsiz sınırı geçmeleri mümkün değildir. Ölenlerin hepsinin kimlik tespiti yapılmış ve aralarında, MİT görevlisinin belirttiği gibi herhangi bir örgüt mensubuna rastlanmamıştır. Roboskî katliamı başta olmak üzere benzer olaylarda hukuki olarak geldiğimiz nokta ile ilgili hükümetin ve devletin toplumsal vicdan ve sağduyudan uzaklaştığı açıkça ortadadır. Toplumsal uzlaşının, vicdanın ve hukuk devletinin bir gereği olarak Roboskî katliamının bir an önce aydınlatılması gerekmektedir."

‘SORUMLULAR YARGILANSIN’

Roboski katliamının tüm yönleriyle araştırılıp, sorumlularının yargılanması gerektiği ifadelerinin yer aldığı gerekçede, “Roboskî katliamının tüm boyutları ile araştırılması, katledilen yurttaşların faillerinin tespit edilip yargılanması, ailelerin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi, bir daha bu tür katliamların yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz” diye belirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler