Sağlıklı Bir Kalp için 8 Altın Kural

Günümüzde kalp-damar hastalıkları orta ve ileri yaş grubunda en önemli ölüm nedeni olup küresel ölümlerin yaklaşık yüzde 30’unu kapsamaktadır. Tüm dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin yaklaşık yarısı kalp ve damar hastalıkları nedeniyledir. Bu ölümlerin büyük çoğunluğu kalp krizi ve inmeye bağlıdır. Ülkemizde, her yıl yaklaşık olarak 250-300 bin yeni koroner arter hastasının olduğu tahmin edilmektedir.

Haberler 17.05.2018 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hzl, kentsel yaam koullar ile bunun getirdii stres ve kötü beslenme alkanl, obezite ve eker hastalnn ayrca sigara kullanmnn yaygnlamas, kalp ve damar sal açsndan büyük risk oluturuyor diyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Dr. Ör. Üyesi Salih Salihi, salkl bir kalp için gereken 8 altn kural açklad.

Beslenmeye Dikkat Edin

Doru beslenmek, diyet yapmak anlamna gelmiyor çünkü diyet demek, yeme alkanlklarnda geçici deiiklikler yapmak demektir. Doymu yadan fakir; lif, antioksidan, tekli doymam ya ve balktan zengin bir diyet, kalp damar hastalklar üzerine olumlu etki yapyor. Omega 3 ya asitleri içeren besinler de kanda pht oluumunu azaltp damar sertlemesini engelliyor. Ayrca, balk tüketimi ile kalp damar hastalklar sonucu gelien ölüm orannda azalma görüldüü belirtiliyor. Trans yalardan uzak durulmal, mümkünse ilenmi gdalar hiç tüketilmemeli. Günlük tuz miktar 5 gramn altnda tutulmaldr.

Fazla Kilolarnzdan Kurtulun

Yüksek tansiyona yol açan nedenlerin banda fazla kilolar gelmektedir. deal kilonuzu mutlaka korumal, fazla kilo almamalsnz, gerekirse bunun için egzersiz yapmalsnz.

Egzersiz Yapn

Günümüzde teknolojinin sunduu otomobil, yürüyen merdiven ve asansör gibi imkanlar nedeniyle gün geçtikçe daha az hareket etmeye baladk. Oysa fiziksel aktivite azl ve fizik kondisyon yetersizlii kalp damar hastalklarnn oluumunda önemli bir risk faktörüdür. Asansör yerine merdiven kullanlmal, yakn yerlere araba ile gitmek yerine yürüyü tercih edilmelidir. Kalp salnz için haftann 3 günü en az 30 dakika egzersiz yapmaya özen gösterin. Unutulmamaldr ki, fiziksel egzersizin yararl olan düzenli ekilde yaplandr.

Stresten Uzak Durun

Artk stressiz bir yaam bulamayacamz için stresle nasl idare edeceimizi iyi bilmemiz gerek. Stres, öfke ve depresyon kalp damar hastalklarnn oluma riskini artryor. Bu durumda stres altndaysanz, öncelikle sizi skntya sokan nedenleri irdeleyin. Bu sorunlar ortadan kaldrmakta güçlük çekiyorsanz, bir uzman yardm alabilirsiniz. Baz rahatlama teknikleri ve psikoterapi huzursuzluu ve stresi azaltarak kalp saln korumada yardmc olmaktadr. ç huzur ve aile ortamndaki mutluluk kalp salnn korunmasna çok etkilidir.

Sigaray Brakn

Günümüzde sigara önlenebilir ölüm sebepleri içinde ilk sray almaktadr. Sigara kullanm, kalp damarlarnn tkanmasna dolaysyla kalp krizine sebep olmaktadr. Kalp krizi geçiren kiilerin sigara içmeleri de tekrar kriz geçirme riskini artyor. Pasif olarak sigara dumanna maruz kalmak da riski artryor. Bu nedenle kalp salnz için sigaray kesinlikle braklmaldr.

Kan ekerinizi Kontrol Altna Aln

yi kontrol altnda alnmayan kan ekeri hastal kalp damar sal için risk faktör olarak saylabilir. Amerikan Diyabet Dernei kalp sal için açlk kan ekerinin 120 mg/dl ve glukoz hemoglobinin yüzde 7nin altnda olmas gerektiine dikkat çekiyor. Kan ekerinizi kontrol altna almak için salkl beslenmeye özen gösterin, ideal kilonuza ulan, ve haftada en az 2 gün 30ar dakika düzenli egzersiz yapn.

Tansiyonunuzu Kontrol Altna Aln

Kalp damar hastalklarnn dier risk faktörlerinden biri de hipertansiyon. Tansiyon kontrollerinizi düzenli olarak yapmay unutmamalsnz. Hipertansiyon sorununuz varsa ve genç, orta yal veya eker hasta iseniz hedef kan basncnzn 130/85 mmHgnin altnda, ileri yasta iseniz 140/90 mmHg altnda olmasna dikkat edin. Bunun için ideal kilonuza ulan, tuz almn 5 gram ile snrlandrn, fiziksel aktivitenizi artrn ve sigara içmeyin

Kalp Kontrollerinizi Yaptrmay hmal Etmeyin

Kalp damar hastalklarn bazlar hiçbir belirti vermeden sinsi sinsi ilerliyor. Bu nedenle hastalklarn baaryla tedavi edilmesinde erken tehis büyük rol oynuyor. Düzenli yaplan testler de hastalklarn ciddi boyutlara varmadan tespit edilmesini salyor.

Ana Sayfaya Git