Sağlam: "Bütçe açıkları halkın belini bükmüştür"

2019 yılında yüzde 70 artan bütçe açığı ve TOKİ hakkında konuşan HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, Hükümetin bütçe disiplinine riayet etmesi ve TOKİ uygulamasının daha kullanışlı hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Haberler 21.01.2020 - 11:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Bakan shak Salam, yapt haftalk iç gündem deerlendirmesinde; halkn belini büken bütçe açklar ve TOKnin sosyal konut projesi gibi gündemin öne çkan balklarn deerlendirdi.

Bütçe açklar halkn belini bükmütür

Bütçe açklarn deerlendiren Salam, Bütçe, Aralkta 30,8 milyar, 2019un tamamnda ise 123,7 milyar açk verdi. 2018de 72,8 milyar TL olarak gerçekleen bütçe aç, 2019da yüzde 70 artarak 123,7 milyara ulamtr. 2019 için ön görülen açk 80,6 milyar TL iken, yüzde 53ten fazla bir sapma normal bir durum deildir. Bütçe disiplininin bu derece göz ard edilmesi memlekete ar bir yük olarak geri dönmektedir. Normal olan denk bütçeyi oluturabilmek ve daha fazlasn harcamamaktr. Ancak daha oluturma aamasnda açk finansman adeta bir zorunlulukmu gibi bütçe, her yl açk verecek ekilde yaplmaktadr. dedi.

Salam öyle devam etti:

Kaynaklarn verimsiz ve müsrifçe harcanarak halkn alm gücünün ve refahnn zayflatlmasndan vazgeçilmelidir. Bütçe aç yüksek faizlerle borçlanmak suretiyle bu açn kapatlmas demektir. Yani yükün halka bindirilmesi, hayat pahall, zamlar ve alm gücünün dümesi demektir. effafln ve hesap verilebilirliin azald yolsuzluun, kayrmacln ve israfn alabildiine yaygnlat bu günkü iktisadi yönetim anlaynda bütçe disiplini de doal olarak bozulmutur.

Hükümete çarda bulunan Salam, 2019 yl için 2,5 milyon kiilik istihdam vaadi gerçeklemedii gibi i sahibi olanlar da ilerini kaybettiler. Geçtiimiz günlerde 10 kiilik bir kadro için dört binin üzerinde müracaat yaplmas, ekonominin geldii noktann trajikomik bir resmi olmutur. dari ve toplumsal yapnn daha fazla zarar görmemesi için hükümet, bozulan dengeleri tekrar düzeltecek program ve projeleri hayata geçirmeli ve bütçe disiplinine riayet ederek halkn daha ar faiz yükünün altna girmesinin önünü almaldr. ifadelerine yer verdi.

TOKnin sosyal konut projesi

TOKnin sosyal konut projesine deinen Salam, TOKnin düük gelirli kesim için yapmay düündüü 100 bin konuta bir milyon 100 bin civarnda bir talep oldu. Bu durum, güven veya güvensizlik meselesinden ziyade aslnda halkn alm gücünün ne kadar dütüünün, imkanszlnn ve ban sokabilecei bir eve sahip olma ihtiyacnn göstergesi olmutur. Halkn normal artlarda bir ev sahibi olabilmesinin baka bir yolunun kalmadnn açk delilidir. dedi.

TOK uygulamasnn daha kullanl hale getirilmesi gerektiini söyleyen Salam, Sosyal devlet anlaynn bir gerei olarak devlet, vatandalarna asgari düzeyde bir konut sahibi olmas için artlar oluturmaldr. Bu artlar vatandalarn gelir düzeyleri, inanç ve kültürleri ile ihtiyaçlarna göre belirlenmelidir. Bu hassasiyetler muvacehesinde TOK uygulamasnn daha kullanl hale getirilmesi bir zorunluluk haline gelmitir. eklinde ifade etti.

Ana Sayfaya Git