Sanıklar helikopterlere binecek personelin neye göre seçildiğinin sorulmasını istedi

15 Temmuz'da Ankara'da Özel Kuvvetler Komutanlığı'na girmeye çalışan darbeci generallerden Tuğgeneral Semih Terzi'yi öldürerek darbe girişiminin seyrini değiştiren, Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir'in şehit edilmesiyle ilgili 18 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Haberler 23.02.2017 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Durumada ifadesi alnan sanklardan 3ü, uçaktan indikten sonra Semih Terzi ile birlikte Özel Kuvvetlere giden personeli seçen Yüzba Ahmet Kemal Ylmazdan, helikoptere binecek kiileri neye göre seçtiinin sorulmasn istedi.

Ankara 14. Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumaya tutuklu sanklar, mütekiler ve taraf avukatlar katld. Durumann ikinci gününde de polis ve jandarma adliye çevresinde youn güvenlik önlemleri ald. Ankara Cumhuriyet Basavcs Yüksel Kocaman duruma savcs olarak yine iddia makamnda oturdu.

SUSMA HAKKINI KULLANDI

sim srasna ve avukat durumuna göre ifadelerine devam edilen sanklardan Astsubay Furkan Aslanbay, sözlü savunma yapmak istemediini, daha önce avukat araclyla mahkemeye sunduu savunmasn tekrar ettiini söyledi. Mahkeme Bakan smail Ademolu, sana savunmasn dnda kendisine soru soracan belirtti. Önce soru sorulmasn kabul eden Furkan Aslanbay, Ben bu sorularn cevabn mahkemeye sunduum savunmamda verdim. Ayn eyleri tekrar etmektense susma hakkm kullanmak istiyorum dedi.

Mahkeme bakannn bu tutumunu anlamadn söylemesi üzerine sank, Bunlar burada konumak istemiyorum dedi.

OTOBÜSTE BABAKANIN KALKIMA AçIKLAMASINI DUYDUM

Astsubay Gökay Engin, 15 Temmuz günü Diyarbakrda iken Ankaraya gidi emri aldklarn ve iki tabur halinde polis eskortluunda havalimanna gittiklerini söyledi. Havalimanna giderken otobüste Babakann yapt, Bir grubun kalkma yapt ancak bastrld eklinde haberi duyduklarn belirterek, Bunun üzerine babam aradm ve bizi apar topar Ankaraya götürüyorlar. Bir ey mi var? diye sordum. Ancak babam televizyon izlemediimi ve bildii kadaryla önemli bir ey olmadn söyledi dedi.

Engin havalimannda uçakta yer olmad gerekçesiyle 16. taburun tamamnn kendi taburlarnn ise bir bölümünün Diyarbakrda kaldn söyledi.

UçAKTA 10 ADET ARJÖR BASMAMIZ EMREDLD

Uçaa birinci ve üçüncü timin bindirildiini belirten Engin, Uçakta Ahmet Kemal Ylmaz yüzba herkes arjörünü 10na tamamlasn diye emir verdi. nmeye yakn Ahmet Yüzba, Semih Terzi ile birlikte ilk helikopterle gideceklerin isimlerini belirledi. Uçaktan inerken de hilal eklinde pozisyon alarak emniyet alnmas emredildi. ndikten sonra Semih Terzi ve ekibi helikoptere ilerlemeye baladlar. Ahmet Yüzba tam o srada ikinci helikoptere binecekleri seçiyordu. Beni de seçti ve 6 kii bindik dedi.

KENDMZ GARBANLAR EKB OLARAK NTELYORUM

Engin, o gün helikoptere binmeyerek havaalannda kalan arkadalar, ifadelerinde biz olaylar sezdik o yüzden binmedik demiler. Nasl sezmiler anlamyorum. Neden Diyarbakrda anlamamlar. Hepsi yllarca birlikte mücadele ettiimiz insanlar. Yeri geldi canmz teslim ettik birbirimize. Bizi neden uyarmamlar. Ahmet Yüzba ikinci helikoptere binenleri rastgele seçti. Neye göre seçtiini kendisine sormak lazm. Onun seçtii kiiler bugün burada yarglanyor. Ama seçmeyip orda kalanlar darda. O srada ne olduunu bilmiyoruz ve yüzba sizi seçiyor. Ben gitmiyorum demek mümkün deil. O yüzden biz kendimizi garibanlar olarak nitelendiriyoruz diye konutu.

BZ KARILAYANLAR KOMUTAN NEREDE DYE SORDULAR

Özel Kuvvetler Komutanl karargahna ilk kendi helikopterlerinin indiini anlatan Engin, Bizi karlayanlar komutan nerede diye sordular. Biz dier helikopterde olduunu söyleyerek, yol kenarna çömelerek beklemeye baladk. Daha sonra Semih Terzi ve ekibi helikopterden inerek, karargaha doru ilerlemeye balad. Aramzda yaklak 50 metre mesafe vard. O srada bir silah sesi geldi. Hemen yere yatp siper aldm. Semih Terzinin sesini duydum. Vurulduunu düündüm. 2-3 dakika geçti Mihrali Üstemen karargaha doru ilerlememizi istedi. 5-10 dakika sonra ambulans geldi. O srada Ömer Baçavuun yerde yattn gördüm. Yolu gözetlerken Mihrali Üstemen sedyeye yardm etmemi istedi. O srada 2-3 el ate edildi. Kimin ate ettiini görmedim. Daha sonra nöbet yerime döndüm diye ifade verdi.

MHRAL ÜSTEMEN ÜMT BAKA YANLI YAPARSANIZ SZ VURURUM DED

Bir süre sonra Semih Terzinin çarafla karargahtan çkartlp helikoptere tandn anlatan Engin, Daha sonra Mihrali Üstemen arkada silahn dorultmu bir ekilde Albay Ümit Bak ve yanndaki iki kii önde dar çktlar. Üstemen, komutanm yanl bir ey yaparsanz sizi vururum, susun diyordu. Ümit Bak ise, yanl yapyorsunuz diye karlk verdi. Sonra bana yere yatrlan bu kiilerin banda nöbet tutmam emredildi. Silahm dorultup bu ekilde yaklak 2 saat bekledik dedi.

ADIMIZ GÜVENLR TME çIKTI

Sabah saatlerinde telsizden Frat çelik Albay ve Ahmet Kangal Baçavu karargaha girecek, ate etmeyin diye anons yapld. O srada nizamiye bölgesinden ate sesleri geliyordu. Daha sonra nizamiye bölgesinden dar ate açan ekip etkisiz hale getirildi. Biz tutukladmz 3 kiiyi Frat çelik Albaya teslim ettik. Dardan gelen ekiple karargahta arama yaptk. 15 gün boyunca karargahta gözaltna alnanlar adliyeye getirip götürdük. Bize Zekai Aksakallnn en güvendii adamlar sizlersiniz denildi. Admz güvenilir time çkmt. Sonra gözaltna alndk dedi.

Engin, terör örgütü üyelii suçlamasn da kabul etmedi.

GENELKURMAY BAKANININ KURTARILMASI çN GÖREVE GTTMZ DÜÜNDÜM

Diyarbakrdan Ankaraya gelmek için otobüsle havaalanna giderken, Babakann açklamalarn duyduklarn, Genel Kurmay Bakannn rehin alnd yönünde bir eyler duyduklarn anlatan Astsubay Halit çelik de, Genel Kurmay Bakannn kurtarlmas için bir göreve gittiimizi düündüm dedi.

Yüzba Ahmet Kemal Ylmazn, Semih Terzi ile gidecek ekibi uçakta belirlediini anlatan çelik unlar söyledi: Ahmet Kemal Yüzba neye göre seçti bu konuyla ilgili bir bilgim yok. Karargaha girerken Semih Terzinin 10 metre arkasndaydm. Karargaha yaklak 30 metre kala bir kii çok yakn mesafeden Semih Terziye 2-3 el ate edip kaçmaya balad. çok hzl ekilde arkasndan ate edildi. Ben de aaçlk alana doru bir el ate edip, kaldrma yattm. Daha sonra aaçlarn arasnda tamam vurdum diyerek bir kii çkt. Bu kiinin kim olduunu göremedim. Semih Terzi yerde baryordu. Aaçlarn arasnda yatarken yine 2-3 el silah sesi duydum.

AKSAKALLI HALSDEMR ALNINDAN ÖPTÜ

fadesinde karargahtaki darbeci askerlerin teslim alnmasn anlatan Astsubay Halit çelik, Sabah saatlerinde Zekai Aksakall geldi, onu karladk. Bir konuma yapt. Ömer Halisdemirin alnndan öptü. ki hafta kadar mesaiye devam ettik. Zekai Paann karargahta en güvendii tim olduu için uzun namlulu silahlarla dolaabiliyorduk. 15 gün sonra gözaltna alndk dedi.

Halit çelikten sonra ifadesi alnan Astsubay Harun Topba da Ankaraya gelileriyle ilgili dier sanklarla benzer eyler anlatt. Suçlamalar kabul etmeyen Halit çelik de, Yüzba Ahmet Kemal Ylmazn helikoptere binen personeli neye göre seçtiinin sorulmasn istedi. Duruma dier sanklarn sorgulamasyla devam edecek.

Ana Sayfaya Git