Sanal bağımlılık tehlikesi büyük

"Bağımlılık yaşı çok düştü ama bu sadece ergenlerin sorunu değil, artık yetişkin insanların da sorun. Yani internet bağımlılığı sebebiyle üniversiteyi bitiremeyen bir sürü insan var. İnternet bağımlılığı sebebiyle yurtta, okulda, evinde kendi başına yaşayan insanlar var"

Haberler 06.06.2018 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikiyatri Uzman Doç. Dr. Onur Noyan, teknoloji bamll yann dütüünü belirterek, Ama bu sadece ergenlerin sorunu deil, artk yetikin insanlarn da sorunu. Yani internet bamll sebebiyle üniversiteyi bitiremeyen bir sürü insan var. nternet bamll sebebiyle yurtta, okulda, evinde kendi bana yaayan insanlar var. dedi.

Doç. Dr. Noyan, kiinin baml olup olmadnn baz kriterlere göre deerlendirildiini söyledi.

nternetten, teknolojiden, oyunlardan kopamayacak bir noktaya gelindiinde artk oyun ya da internet bamll gibi kavramlardan söz etmenin kolaylatn aktaran Noyan, aile içerisinde sayg görmeyen bireyin, sanal alemde kendisine yapay bir güven ortaya çkardn kaydetti.

Noyan, bu yapay güvenin de kiinin oyun olarak gözüken cinayet ya da intihar araçlarnn peinden sürüklenmesine sebep olduunu iaret ederek, baml olunan nesneyle olan ilikinin seviyesinin çok önemli olduunu vurgulad.

Teknoloji bamllnn beyinde yapt zararlarn neredeyse uyuturucu madde kadar fazla olduunun görüldüüne dikkati çeken Noyan, öyle devam etti:

Bu, bence en kritik nokta. Teknoloji ve internet bamlln önlemek amacyla ailelere düen baz görevler var. 0-2 ya aralnda çocuklarn hiçbir ekilde internet, televizyon, bilgisayar ve telefonla temas etmemesi lazm. 2 yatan sonrasnda da ailenin belirlemi olduu zaman dilimleri içerisinde, bu tabii ki 5-10 dakikay geçmeyen aralklarla, yaa göre giderek yava yava artrlabilecek ekilde düzenlenmeli. çocuun okul ça baladktan sonra da aileyle birlikte, planlanan zaman dilimleri dahilinde internetle ya da teknolojik aletlerle temas etmesi gerekiyor.

Öncelikle bu konuda ailenin eitilmesi gerekiyor. Aile bir ekilde çocuun hangi internet sitesine girdiini, neler yaptn bilmeli. Bilmiyorsa da interneti örenmeli mutlaka. nterneti kullanmay bilmeyen bir aile, çocuuyla ilgili hiçbir ey yapamaz. Bilgisayar mümkünse çocuun odasndan çkarlmal, ortak bir alana konulmal.

Noyan, internet bamllnn gelimesiyle izlenecek yollara ilikin de bilgi vererek, Bamllk ya çok dütü ama bu sadece ergenlerin sorunu deil, artk yetikin insanlarn da sorunu. Yani internet bamll sebebiyle üniversiteyi bitiremeyen bir sürü insan var. nternet bamll sebebiyle yurtta, okulda, evinde kendi bana yaayan insanlar var. Bu nedenle fiziksel saln kaybedenler var. Bu sorunun en büyük sonuçlarndan biri obezite. Son dönemlerde çocuk ve ergenlerde uzun süre oturmaya bal olarak romatizmal sorunlarn artt görülüyor. El bileinde sinir skmalar görülebiliyor. deerlendirmesinde bulundu.

- Bu konuda kontrol salamann önemi büyük

Yetikin ve çocuklarda önemli olann, kontrol kaybnn fark ettirilmesi olduunu dile getiren Noyan, uzun süre bilgisayar banda olmann çeitli psikiyatrik sorunlara da sebep olduunu kaydetti.

Noyan, internet bamllnn çocuklarnda tehlikeli boyuta ulatn gören ailelerin yapmas gerekenlerden bahsederek, Ailelerin bu sorunu bir kere öncelikle fark etmeleri önemli. Bundan sonra karlarna çocuklarn alp bir anlama ve kontrat yapmalar gerekiyor. çocukla durumu anlatan salkl bir sohbet yaplmas gerekiyor. Bu durum önlemlere ramen gelitiyse artk daha kat bir anlama kurallar çerçevesinde ilerlemek gerekiyor. diye konutu.

Aile bir eyi kontrol etmediinde çocuk da kendine çok büyük bir alan belirlemi oluyor. diyen Noyan, aslnda internet bamllnn geliimindeki sorunun çocukta deil, ailede olduunu, ailenin snrlar gevek brakmasnn buna sebep olduunu ifade etti.

- nternet yerine baka bir aktivite bulunmal

Doç. Dr. Noyan, ailelere çocuunu bo kald zamanlarda internet yerine baka faaliyetlere yönlenme önerisinde bulunarak, sözlerini öyle sürdürdü:

Öncelikle ailenin eitilmesi gerekiyor. Aile televizyonunu kapatacak, kendisi ilgilendii eyi yapacak. Aile istiyor ki Benim çocuum otursun, kitap okusun ben de telefonumla oynayaym. Bu çok mümkün deil. Öncelikle ailenin çocuundaki internet ve oyun bamll ile ba etmek için kendisini eitmesi gerekiyor. Birlikte ne yaplabilir? Sohbetler, geziler, aileyle birlikte oynanacak masa oyunlar, yer oyunlar Birçok farkl aktivite yapmas gerekiyor ki çocuk bo kaldnda aile de onu istesin Hadi u oyunu oynayalm, unu yapalm, bunu yapalm gibi isteklerle gelsin.

Noyan, tedavi konusunda da bilgi vererek, internet bamll nedeniyle yatarak tedavi edilen kiilerde internet detoksu uygulandn anlatt.

Doç. Dr. Noyan, Hastann, yaklak 3 hafta hiçbir ekilde elektronik, teknolojik alet, internet olmadan zaman geçirmesini ve bu süreçte kiinin ilgilenecei baka alanlar bulup onlar çkartmasn salyoruz. diyerek, tedavinin, hem ilaç hem psikoterapi hem de grup terapileri gibi farkl yöntemlerin dahil edilmesiyle planlandn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git