Sanat sokağı hizmet istiyor

“Sanat Sokağı” yetkililerin ilgisizliği ve duyarsızlığı sonucu eski cazibesini kaybederken, Belediyeler arasındaki yetki karmaşası sebebiyle hizmetin gitmediği sokakta esnaf, kan ağlıyor.

Haberler 20.12.2019 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 2000li yllarn banda açlan ve dier çevre illerde de örnek olan Yeniehir ilçesindeki Sanat Soka yetkililerin ilgisizlii ve duyarszl sonucu eski cazibesini kaybetti. Belediyeler arasndaki yetki karmaas sebebiyle hizmetin gitmedii sokakta esnaf, kan alyor.

PROJE PTAL OLDU, SOKAK KADERNE TERK EDLD

Bir zamanlar kentin en ilek dura olan ve kafeleriyle ünlü sanat soka, yeni yerleim yerlerindeki modern mekanlarn devreye girmesi ve yenileme çalmalarnn yaplmamas nedeniyle ziyaretçi kaybetmeye devam ediyor. Eski kayyum Cumali Atilla döneminde bölgeyi yeniden canlandrmak amacyla hazrlanan projenin ihale aamasnda rafa kaldrlmas sonras sanat soka kaderine terk edildi.

SANAT SOKAINDA YÜRÜMEK MAHARET STYOR

Parke talarnn parçalanmas sonucu yürümenin zorlat sokaa müterilerin uramamas esnaf dar boaza sürükledi. Ayrca seyyar satclarn mesken tuttuu bölgede kira ödemekte zorlandklarn ifade eden esnaf, sokan eski günlerdeki gibi cvl cvl olmas için Diyarbakr Valisi ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Hasan Basri Güzelolundan yardm istedi.

BELEDYELER ARASINDA YETK SORUNU

Dertlerini yetkililere anlatmak için Ofis ve Sanat Sokan Güzelletirme ve Koruma Derneini kuran esnaf, Büyükehir ve Yeniehir belediyeleri arasndaki yetki karmaas sonucu sokan hizmetlerden mahrum kaldn savundu. Soka kullanan vatandalar ise parke talarnn parçalanmas nedeniyle sokakta yürümenin zorluuna dikkati çekti.

te esnaf ve vatandalarn dilinden Sanat Sokann sorunlar:

Ümit Umdu (Esnaf), Sanat soka sahipsiz brakld, esnaflar kan alyor. Gerekli kurumlar sahiplenmiyorlar. Esnaflar olarak defalarca taleplerimizi dile getirdik. Esnaflar olarak sokan sorunlarn çözmek ve ofisi canlandrmak için dernek kurduk. Dernek olarak gerekli giriimlere bulunmamza ramen bugüne kadar kurumlardan bize herhangi bir dönü olmad. Buradaki esnaflar kepenk kapatma aamasna geldi. Yoldaki parke talarn görüyorsunuz burada yürümek imkansz. Soka ziyarete gelen insanlar girdiklerine piman oluyorlar. Sokaktaki seyyar satclar buray çok etkiliyor. Esnaf burada kira, elektrik, su ve personel giderlerini veriyor. Ayrca esnaflarn yapt yanllar da var. Defalarca dile getirdiimiz bir projemiz var onun hayata geçirilmesini istiyoruz. Proje ihale aamasna kadar geldi sonra durduruldu. Sanat sokann eski görünümüne kavumas için projenin hayata geçirilmesi gerekiyor. Proje hayata geçerse ofisteki ekonomi canlanacaktr. Bu konuda yetkililere sesleniyoruz. Yetkililer görmek istemiyorlar. Bunun üzerinde durmak lazm.

BÜYÜKEHR BELEDYES M? YENEHR BELEDYES M?

Esnaflar olarak biz kendimiz bir ey yaptmzda ise bize cezalar geliyor. Havuzu yeillendirdiimiz için belediye 2 bin 750 lira ceza kesti bize. Esnaflar olarak buraya güzelletirdiimiz zaman belediye bize niye dokundunuz dese ne diyeceiz? Gerçi bunu Büyükehir Belediyesi mi diyecek yoksa Yeniehir Belediyesi mi diyecek onu da bilmiyoruz. çünkü sokaa hizmet getirmekle ilgili bir yetki karmaas var. Eskiden ofis denince akan sular dururdu. Diyarbakra gelen insanlar ilk olarak sanat sokan ziyaret ederdi. Geçen gün Diyarbakra gelen sporcular bu sokaa girdikleri gibi çktlar. Ne kadar üzücü bir durum. Yetkililerden soka sahiplenmelerini istiyoruz ve daha önce hazrlanan projenin hayata geçirilmesini bekliyoruz.

EVN GEçMN YAPAMIYORUZ

Ahmet Yldz (Esnaf), Burann skntlar saymakla bitmez. 2005ten bu yana burada esnalk yapyorum. Ama uan i yapamyorum. uan benim 130 bin lira borcum var. Sokan eski albenisi kalmad. Eskiden burada konser ve imza günleri düzenleniyordu. Bir kamyon su satyorum. lerimiz iyi idi o zamanlar. imdi bir koli su bile satamyorum. Bir albenisi olacak ki vatanda buraya gelebilsin. Biz burada tiyatro müzik gibi etkinlikler yaplmasn istiyoruz. Örnein iir günleri yaplp airler buraya davet edilebilir. Buras Diyarbakrn istiklal caddesi gibi. Daha önce burada bir masas ve dört sandalyesi olan ailesini geçindirebiliyordu imdi ise dükkn sahipleri bile evlerini geçindiremiyorlar.

SOKAKTA YAMURLU GÜNLERDE YÜRÜMEK ZOR

Berna Açar (ziyaretçi), Diyarbakrn en kalabalk soka olmasna ramen herhangi bir düzenleme yok. Talar yerinden oynuyor baslp düen insanlar oluyor bu manzara Sanat sokana daha dorusu Diyarbakra yakmyor. Hemen hemen her gün bu sokaktan geçiyorum özellikle yamurlu günlerde geçmemiz çok zor oluyor.

EN AZ GELM EHRLERDE BLE BÖYLE BR GÖRÜNTÜ GÖREMEZSNZ

Mustafa Ylmaz (Esnaf), On be yldr burada esnafm esnaf olarak ve vatanda olarak çok ciddi skntlar yayoruz. Sokan sahipsiz oluu, her tarafn çöp içinde olmas, talarn yerinden oynamas ve yal insanlarn yürürken zorluk çekmesi biz esnaflar zor duruma düürüyor. Yetkililerle görümemize ramen kimse bu duruma müdahale etmedi. uan ki mevcut yönetimde geçmiteki yönetimde genel olarak hiçbir yetkili bu sokaa çözüm bulmad. Sahipsiz bir ekilde braktlar. nsanlar burada rahat bir ekilde yürüyemiyor. En az gelimi ehirlerde bile böyle bir görüntü göremezsiniz. Vatandan ve esnafn lehine sokakla ilgili daha önce birkaç proje olduunu söylediler ama faaliyete geçmedi.

SANAT SOKAI GB DYARBAKIR SURLARI DA KENDNE KADERNE TERK EDLM

Mehmet Yusuf Korkut (ziyaretçi), Sanat soka eskisi gibi deil çevre düzenlemesi yok her taraf kirli görüntüler içinde, belediye buraya bakm göstermiyor. Bu durum vatanda da esnaf da etkiliyor. Buraya bakm yaplrsa vatandata rahat eder esnafta. Diyarbakrn surlar da sanat soka gibi bakmsz oysaki Surlar Diyarbakrn kalbi gibi. Belediyeler kendi inisiyatiflerini kullanarak oraya güvenlik önlemi ve çevre bakmn yapabilirler. Ama maalesef sanat soka gibi Diyarbakr Surlar da kendine kaderine terk edilmi.

Ana Sayfaya Git