Sanayi ve teknolojide '100 gün' seferberliği

Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin 100 günlük icraat programı kapsamında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütülen projelerden bazıları hızla tamamlanacak, bir dizi yeni proje için de düğmeye basılacak.

Haberler 05.08.2018 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakanl Kabinesinin 100 günlük icraat program kapsamnda, sanayi ve teknoloji alannda youn bir çalma dönemine girildi. Bu süreçte, baz projeler hzla tamamlanacak, bir dizi yeni proje ve program balatlacak.

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan Cumhurbakanl Kabinesinin 100 günlük icraat programnn açklanmasyla sanayi ve teknoloji projelerinde de yeni bir süreç balad. Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varankn koordinasyonunda, Ar-Geden yüksek teknolojili milli ürünlere, model fabrikalardan bölgesel kalknmaya kadar bir dizi projede hzl yol alnmas planlanyor.

Yaplan planlama çerçevesinde, 100 günlük süreçte Ar-Ge merkezlerinin says yüzde 9 artrlarak 952den bine, tasarm merkezlerinin says yüzde 8 artrlarak 234ten 275e çkarlacak.

Yatrmclara yatrm tevik belgesi verilmesiyle ilgili tüm ilemler elektronik ortamda salanacak, kullanclar E-TUYS kapsamnda firmalar adna yetkilendirilecek.

Bilim nsanlarnn Yurda Dönü Seferberlii Program ilan edilecek. 500 Sanayi Doktora Program örencisi desteklenecek.

Bu dönemde, Türkiye Uzay Ajansna ilikin süreç de hzlanacak. Ajansn kuruluuna yönelik mevzuat çalmalar tamamlanacak.

Yerli ve yüksek teknoloji hedefi

Yerli teknoloji gelitirme projelerine ilikin, Türksat 6A, MECE ve MYEG projelerinin ön tasarm ve kritik tasarm aamalar tamamlanacak. Uzay Teknolojileri Optik Sistemler Aratrma Merkezinin (OPMER) açl yaplacak. Milli Termik Santral Kükürt Artma Sisteminin Gelitirilmesi ve Yerliletirilmesi (MLKAS) Projesi ile yerli ve milli baca gaz artma sistemi kurulu aamasna getirilecek. Medikal Metroloji Aratrma Laboratuvar kurulumu tamamlanp test, ölçüm ve dorulama hizmetleri sunulmaya balanlacak.

Yüksek teknolojili ürünlerin yerli imkanlarla gelitirilmesi için, Yüksek Teknoloji Destek Programlar balatlacak. Bu kapsamda, Tech-InvesTR Türkiye Yüksek Teknoloji-Erken Aama Yatrm Fonu kapsamnda kurulacak fon irketleriyle protokoller imzalanacak. Belirlenecek yüksek teknoloji platformundan her biri için 50 milyon liraya kadar destek salanacak. lk kez Sanayii Yenilik Alar Mekanizmas (SAYEM) destei çars açlacak.

Yerli ve milli üretim için teknoloji ve imalat sektörleri bata olmak üzere KOBlere destek salanacak. KOSGEB Stratejik Ürün Destek Program kapsamnda bavuruda bulunan 162 proje deerlendirilecek. Yüksek teknoloji alanlarnda yeni giriimcilere 360 bin liraya kadar destek verilecek. KOB Geliim Destek Program (KOBGEL) kapsamnda, 4 bin 155 imalat ve 357 yazlm sektöründen proje bavurular sonuçlandrlacak. Yerli Makine Teçhizat Destek Program kapsamnda toplamda 100 milyon lira destek alacak yaklak bin iletme belirlenecek. KOB Tekno Yatrm Destek Program kapsamnda 139 projenin deerlendirilme süreci tamamlanacak.

Biliim ve bilgi güvenlii

Güvenli haberleme sistemleri olan 10 gigabit kapasiteli IP Kripto Cihaz (IPKC) ve MILSEC-4ün gelitirilmesi tamamlanarak testleri yaplacak. Bulut biliim ve büyük veri projesi kapsamnda milli güvenli veri depolama sistemi tüm üniversitelerin ortak kullanmna sunulacak. Yerli ve milli mesajlama sistemi olarak tasarlanan KurumNetin TAI, Savunma Sanayii Bakanl, TÜBTAK, BLGEM ve MAMa kurulumu ve testleri gerçekletirilecek.

Bölgesel kalknma projeleri

Yetkinlik ve Dijital Dönüüm Merkezi (model fabrikalar) Ankara ve Bursada hizmete açlacak. zmir, Gaziantep, Mersin, Kayseri ve Konyadaki model fabrikalarn kurulum çalmalar balayacak.

Bingöl Gelitirme Merkezi Projesi (GEM) ile çeitli büyüklükteki 22 atölye, souk hava deposu, yönetim binasnn inas ve tefriat için gerekli olan ekipman ve mobilyann tedariki, GEM danmanlk ve eitim hizmetleri salanacak.

Günde 120, ylda 1 milyon kiiye hizmet verecek Zemin stanbulun destek sözlemesi imzalanarak proje faaliyetleri balad. Fiziksel mekann açl yaplacak.

Uluslararas Organ Nakli A Merkezi Projesi ile 70 ülkenin dahil olduu i birlii ann merkezi stanbulda açlacak.

Kahramanmara Göksun Souk Hava Deposu Projesi ile 3 bin ton kapasiteli Atmosfer Kapasiteli Souk Hava Deposu kurulacak.

KOP Okuma Kültürünün Gelitirilmesi (KOP Okuyor) Projesi hayata geçirilecek.

Bin 100 metrekare kapal alana sahip Mucitpark Fikir ve Bilim Atölyesinin açl yaplacak.

Teknopark ve bilim merkezleri

Türkiyenin en büyük tematik teknopark olan 3,5 milyon metrekare alana kurulu Biliim Vadisinin 1. etap 2. ksm tamamlanacak. Bu kapsamda, 4 teknoloji üretim (kuluçka) merkezi ve bir kongre merkezi binalar tamamlanacak. 1. etap 2. ksm BT Sistem altyaps kurulacak.

Haliç Tersanesi Bilim Merkezi Sözlemesi taraflarca imzalanacak. Üsküdar Bilim Merkezinin ilk aamas olarak planetaryum ve eitim atölyelerinin açl gerçekletirilecek. Bursa Bilim Merkezi içindeki Gökmen Uzay Havaclk ve Eitim Merkezinin açl yaplacak.

81 ilde 20 bin örenciye Milli Eitim Bakanl, Gençlik ve Spor Bakanl, STKler ve TÜBTAK i birliiyle 100 Deneyap Teknoloji Atölyesinin kurulu sözlemeleri imzalanacak.

Ceyhan Enerji htisas Endüstri Bölgesi Master Plan çalmas tamamlanacak. Karasu münferit yatrm yerinde savunma sanayisine yönelik 222 hektarlk alan üzerinde üretim tesislerinin temeli atlacak.

Karapnar Enerji htisas Endüstri Bölgesi içinde yer alacak yatrmclara yer tahsisi yaplacak.

Sivil ve askeri araçlarn test, belgelendirme ve Ar-Ge ihtiyaçlarn karlamak üzere Kara Araçlar Test Merkezi fizibilite çalmalar tamamlanacak.

Savunma sanayisi ürünleri yolda

Ayrca, devam eden baz savunma sanayisi projelerinin test ilemleri tamamlanarak teslimatlar gerçekletirilecek. Bu kapsamda, SOM-J füzesinin teslimat öncesi F4 uçayla son testleri yaplacak.

Hassas Güdüm Kiti-4 (HGK) Projesinin yer testleriyle F4 ve F16 sava uçaklar üzerinde esir tama testleri tamamlanacak. HGK3 Kitinin Hava Kuvvetleri Komutanlna 100 adetlik ilk parti teslimat gerçekletirilecek. Yüksek güçlü lazer silah sistemlerinin araca takl testleri yaplacak.

Elektronik Kripto Anahtar Datm Sistemi (EKADAS) Türk Silahl Kuvvetlerine teslim edilecek. Silahl insansz hava araçlar (SHA) için gelitirilen BOZOK mühimmatnn son testleri gerçekletirilecek. Harp Bal Rayl Sistem Dinamik Test Altyaps (HABRAS) mühimmat patlama/delme etkinlii test altyaps hizmete açlacak.

Ana Sayfaya Git