Saraç; Örgütsel Bağlantım Yok!

FETÖ'dan tutuklu yargılanan eski Rektör Saraç, "Benim hiçbir cemaatle bağım yoktur. Ben muhafazakâr bir insanım. Bazı rant çevreleri, üniversitede rant alamadıkları için hakkımızda iftira içeren iddialarda bulundular." dedi.

Haberler 07.12.2017 - 12:26 Son Güncelleme : 07.12.2017 - 12:28

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) Diyarbakrdaki akademik yaplanmasna ilikin soruturma kapsamnda hakknda dava açlan tutuklu sank eski Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektörü Prof. Dr. Ayegül Jale Saraç ile rektör yardmclar Prof. Dr. Aytekin Sr, Prof. Dr. Sabri Eyigün ve Prof. Dr. Aslan Bilicinin yarglanmasna devam edildi.

Mahkeme bakan, önceki celse Dicle Üniversitesinden eski rektör Saraçn görev yapt sürece atamasn onaylad personel saysna ilikin istenilen raporun geldiini belirterek, rapora göre aralarnda FETÖ soruturmalar kapsamnda aça alnan ve ihraç edilen personelin de bulunduu bin 991 kiinin atamasnn yapldn söyledi.

Onaylad personel saysnn raporda çok yüksek gösterildiini ileri süren Saraç, öyle dedi: Raporu inceledikten sonra beyanda bulunacam. 17-25 Aralk sürecinden sonra üniversiteye herhangi bir kadro açmadk. Zaten süreçten sonraki fiillerle ilgili olarak bu yapnn gerçek yüzü ortaya çkmtr. Baz rant çevreleri, üniversitede rant alamadklar için hakkmzda iftira içeren iddialarda bulundular. Ortada suç ve suçlu yoktur. Tahliyemi talep ediyorum. Tahliye talebini deerlendiren mahkeme, Saraç ve Srn tutukluluk halinin devamna karar vererek, durumay erteledi.

DYARBAKIR Cumhuriyet Basavclnn Dicle Üniversitesinde Fetullahç Terör Örgütü/Paralel Devlet Yaplanmasna (FETÖ/PDY) yönelik yürüttüü soruturma kapsamnda tutuklanan ve hakknda Terör örgütü kurma ve yönetme suçlarndan 22.5er yla kadar hapis istemiyle dava açlan eski rektör Ayegül Jale Saraçn yarglanmasna devam edildi. Davann dün görülen celsesi için Dicle Üniversitesinden gönderilen belgede, Saraçn rektörlüü döneminde üniversitenin akademik kadrosuna bin 991 kiinin alnd belirtildi. Saraç ise listenin çok kabark olduunu, içlerinde üniversitede çalrken yükselmi olanlarn da bulunabileceini söyledi.

Dicle Üniversitesinde FETÖ/PDYnin akademik yaplanmasna yönelik yürütülen soruturma sonucunda ihraç edilen eski rektör Jale Saraç ile yardmclar Aytekin Sr, Aslan Bilici ve Sabri Eyigün hakknda Terör örgütü kurma ve yönetme suçlarndan 22.5er yla kadar hapis istemiyle açlan davaya devam edildi. Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumada tutuklu sanklar Ayegül Jale Saraç ile Aytekin Sr hazr bulunurken, tutuksuz sanklar Aslan Bilici ve Sabri Eyigün katlmad. Durumada dosyaya gelen evraklar okuyan mahkeme bakan, Dicle Üniversitesinden gönderilen belgeye göre, sank Ayegül Jale Saraçn rektör olarak seçildii 2008 ylndan görevden alnd döneme kadar bin 991 kiinin üniversitenin akademik kadrosuna alndn söyledi. Mahkeme bakan, Saraçn yardmcs olan tutuklu sank Sr ile ilgili olarak Denizli, Rize ve Diyarbakr Cumhuriyet basavclklarnca hazrlanan 3 iddianame ile açlan davalarn da bu dosya ile birletirildiini söyledi.

ÖRGÜTSEL BALANTIM YOK

Savunmas alnan sank Aytekin Sr görevde olduu dönemde bölgede çok sayda seminer verdiini belirterek, Hakkmda ifade vermi olan kiileri özel olarak tanmyorum. Ancak bu seminerler srasnda tanm olabilirim. Eski Silvan Kaymakam Veysel Beyrü ile örgütsel bir görüme yapmadm. Yaptm i gerei çok insanla tantm. Bana çok sayda ziyaretçi de geliyordu. Bu durum yanl yorumlanm olabilir. Dosyadaki isimlerle örgütsel bir balantm söz konusu deil dedi.

HçBR CEMAATLE BAIM YOKTUR

Söz hakk verilen eski rektör Ayegül Jale Saraç ise kendi döneminde yaplan atamalara ilikin belgeyle ilgili öyle konutu:

Bin 991 kiinin atamas, yüksek bir rakamdr. Muhtemelen üniversite içinde memurken yükselme snavn kazanarak o ekilde atanm olanlar olabilir. Gizli tank ifadelerini kabul etmiyorum. fadesinin genelinde somut bir tespit yoktur. Üniversitedeki örenci saysnn artmas nedeniyle personel alm younluklu olarak yaplmtr. Hakkmda ifade veren tank sürekli bize yönelik karalayc iftiralarda bulunmutur. 17- 25 Aralk öncesi kimin ne olduunu aratrmadk. Üniversitede görevlendirdiimiz kiilerin FETÖ ile ba olup olmadn yönünde aratrma yapmadk. Bu yönde ne Babakanlk ne de MTten bir talep gelmedi. MTten olumsuz cevap gelmedii durumda atamalar gerçekletiriyorduk. Benim hiçbir cemaatle bam yoktur. Ben muhafazakr bir insanm. Seçimlerde hem muhafazakrlar hem sosyal demokratlarn bir ksm hem de liberaller benim ismim üzerinde anlatklar için, biraz da zorlamayla bu göreve geldim.

Saraç, öyle dedi: Raporu inceledikten sonra beyanda bulunacam. 17-25 Aralk sürecinden sonra üniversiteye herhangi bir kadro açmadk. Zaten süreçten sonraki fiillerle ilgili olarak bu yapnn gerçek yüzü ortaya çkmtr. Bu yapnn gerçek yüzü hem Cumhurbakanmz hem de Babakanmz tarafndan ortaya konuldu. Baz rant çevreleri, üniversitede rant alamadklar için hakkmzda iftira içeren iddialarda bulundular. Ortada suç ve suçlu yoktur. Tahliyemi talep ediyorum.

Daha sonra ara kararn açklayan mahkeme heyeti, sanklar Ayegül Jale Saraç ve Aytekin Srn tutukluluk halinin devamna hükmetti. Mahkeme, Dicle Üniversitesine yaz yazlarak, Saraçn rektör seçilmesinden sonra atanan kiilerle ilgili listenin yeniden gözden geçirilerek atama ile gelenlerin isim listelerinin ayr bir oluturulmasn istedi. Sanklarn malvarl üzerindeki tedbirlerin kaldrlmasna hükmeden mahkeme, durumay erteledi.

Ana Sayfaya Git