Şarkîn Âlimleri Üstadı anlatıyor

Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri bütün dünyadaki âlimlerce takdir edilmiş, Risale-i Nur eserlerine gereken ilgi gösterilmiştir. Doğduğu bölgenin âlimleri de Bediüzzaman’dan daima takdir ile bahsetmiş ve methetmişler.

Haberler 28.03.2022 - 00:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu muhterem zatlardan biri eyh Seyyit Muhammed el- Arapkendidir. 1911 ylnda Diyarbakrn Bismil ilçesine bal Arapkent köyünde dünyaya gelen eyh Seyyit Muhammed el-Arapkendi, birçok halife, müderris ve lim yetitirdi. efkat ve cömertlii ile tannan eyh el Arapkendi 1987 ylnda ahirete göçtü.

VEFAT GÜNÜ, HAVA KARARDI

Muhammed Salih Ekinci, Seydann halifesi olan Molla Ahmed-i Haliliden dinledii Bediüzzaman Hazretleri ile ilgili hatrasn öyle anlatyor: Bediüzzamann vefat ettii gün ortalk birden karard. kindi vakti sanki akam ile yats aras gibi oldu. Her yer kan gibi kpkrmzyd. Büyük üstadm Seyda Muhammed Arapkendi o gün bu durumu görünce demi ki; Bugün büyük bir zat vefat etmitir. Sonradan Bediüzzamann o gün vefat ettii haberi gelince çok teessüf etmi ve demi ki; Bu zatn bu kadar büyük olduunu bilseydim, mutlaka ona ular, onu ziyaret ederdim.

ALEM SLAMIN ÜSTADIR

Bediüzzaman Said Nursye hayranlk ve takdir hislerini dile getiren muhterem zatlardan biri de eyh Seyda El- Cezerdir. Bediüzzaman ile ayn dönemde yaayan bölgede eyh Seyda sfatyla tannan eyh Muhammed Said, Bediüzzaman Hazretiyle manev lemde müküllerini halletiini dile getirdikten sonra, Bediüzzaman yalnz benim deil, bütün lem- slamn üstaddr. Ben o zata talebe olmann erefiyle huzur- u lhiyeye çkmak istiyorum diyen bir zattr.

Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, vefatndan önce Urfaya geldiinde eyh Seyda bir grup halifesi, seveni ve müritleriyle beraber Cizreden Bediüzzaman Hazretlerini ziyaret etmek için yola çkmlar. Ancak Mardine bal Midyat ilçesine vardklarnda Bediüzzamann vefat haberi ulam, orada gyab cenaze namazn klmlar.

BLAL- HABE M BURAYA GELD

Molla Ramazan Kurt , 1932 ylnda Siirttin Kurtalan kazasna bal Uiy köyünde dodu, 1958lerde Risale-i Nurlarla tanm. Risale-i Nurlar okuma ve mütalaas ile meguliyeti devam ediyor.

Kurtalan ilçesine bal Zokayt köyünde eyh Muhammed Cüneydi el- Zokaydiden de medrese tahsilini alan, daha sonra imamlk, müderrislik ve Kurn kursunda hocalk yapan, halen Erzincanda yaayan 92 yandaki Molla Ramazan Kurt, telefon sohbetimizde Bediüzzaman öyle anlatt:

Kurtalandan iki talebe arkadamla 1951 veya 52 ylnda yayan Cizreye eyh Seydann ziyaretine gittik. O zaman eyh Hazretleri Cizreden 6-7 Kilometre uzaklkta Serdhl yaylasnda olduunu söylediler. Biz de yaylaya gittik. O gece caminin damnda yattk. Sabah namaz ezan birisi okudu, böyle ezan okuyan memleketimizde yoktur dedim. Acaba, Bilal-i Habei mi manen buraya geldi. Sesi, seds ve kraati mükemmeldi. Cami misafirlerle doluydu, her kesimde insan görebilirsin. Kamet getirildi, namaz kldk, eyh hazretleri namazdan sonra evine gitti. eyhin halifeleri, imamlar, talebe ve misafirleriyle kuluk vaktinde sabah kahvaltsn caminin avlusunda yaptk. O arada ezan okuyan esmer adama biri, Nereden gelmisin? diye sordu.

O da Iraktan geldim, Irakta muhabirim, matbaam var. Gazetemin bir sayfasna Risale-i Nurlar yazyorum eklinde cevaplad. O zaman eyhi ziyaretine hem de tarikatna girmek için mi buraya geldiniz? diye sordular.

SPARTAYA GDP ZYARET EDECEM

Irakl ise, Hayr, ben Ispartaya Bediüzzaman ziyarete gideceim dedi. Bediüzzaman Hazretleri Said-i Mehur lakabyla biliniyordu. Soruyu soran zat nsanlar, Medineden gelip eyhin tarikatna giriyorlar. Sen eyhin tarikatna girmeyip Said-i Mehurun yanna, Ispartaya kadar gideceksin deyince:

Irakl öyle cevap verdi: Eer Bediüzzaman beni be dakika kabul ederse buradaki eyhin krk sene sohbetine tercih ederim. O asrn Mehdi-i Azamdr. Böyle söyleyince gerginlik oldu. Orada bulunan Molla Halil, Irakl kardeimiz doru söylüyor deyince meseleyi Seydaya intikal etmek üzere biri eyh Seydann evine gitti. eyh Seyda hemen geldi. Aranzda ne var diye sordu?

Sedann bir halifesi Kurban, Molla Halil diyor ki: Bediüzzaman Mehdidir. Bizim de ona itirazmz var. eyh Seyda hazretleri: Molla Halil doru söylüyor Bediüzzamana hangi fistan giydirirseniz giydirin onun kametine az gelir. Mehdilik bile ona azdr. Ona peygamber demeyin ne derseniz deyin eklinde ifade buyurdu. eyhin sözlerinden sonra ortalk sakinleti. Irakl da Ispartaya gitmek üzere yayladan ayrld.

NUR TALEBELERNN MAMIDIR

Bu arada Molla Ramazan Kurt aabeye, Bediüzzaman hakknda ki görüün nedir diye sordum?

O da öyle cevap verdi: Bediüzzaman Hazretleri bütün Nur talebelerinin imamdr. Bütün Müslümanlarn imamdr. Bütün muvahhidnin imamdr. Bediüzzaman ahir zamann Mehd-i Muntazrdr.

Bediüzzaman bihakkn tanmak için, ancak onun eserleri olan Risale-i Nur külliyatn hakkyla, düüncesiyle, tefekkürüyle ve büyük bir itina ile okunursa Bediüzzamann büyüklüü o zaman eserleriyle bilinir. dedi.

Bediüzzaman Hazretlerini vefatnn 62. yldönümü münasebetiyle bir kez daha rahmet ile yad eder, ruhuna binler Fatihalar ve dualar iletiriz. Ruhu d olsun.

Yazan; Rüstem Garzanl..

Ana Sayfaya Git