Seçim güvenliğinde sıkıntı yok!

"Seçimlerle ilgili her türlü güvenlik tedbirini aldık. Fiziki güvenlikleri aldık ama onun ötesinde seçimin kendi güvenliğiyle ilgili de tedbirler aldık"

Haberler 29.03.2019 - 01:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Bakan Sadi Güven, 31 Martta yaplacak Mahalli dareler Seçimleriyle ilgili her türlü güvenlik tedbirini aldklarn bildirdi.

Güven, seçim güvenliiyle ilgili bilgi verdi. Anayasann 79. maddesinin YSKye seçimlerin düzen içinde yönetimiyle ilgili görev verdiini belirten Güven, seçim güvenliinde en önemli konunun, oy kullanlan sandklardaki slak imzal tutanaklar olduunu belirtti.

Güven, seçimlerle ilgili her türlü güvenlik tedbirini aldklarn söyleyerek, Fiziki güvenlikleri aldk ama onun ötesinde seçimin kendi güvenliiyle ilgili de tedbirleri aldk. dedi.

- Dünyada ilk bunu biz yapyoruz

Seçimlerde yarann da seçimleri yapann da siyasi partiler olduunun altn çizen Güven, sandn bandaki 7 kiiden, bakan ve memur üyenin dndaki 5 kiinin, o ilçede, son milletvekili seçiminde en çok oyu alan siyasi partilerin temsilcileri olduunu hatrlatt.

Güven, bu kiilerin sandk balarnda görev yapacan ifade ederek, öyle konutu:

Sandk sonuçlarn onlar tespit edecekler, itirazlara ilk aamada onlar karar verecekler. Onlarn tutmu olduu tutanaklar da biz seçim gecesi bütün siyasi partilerle daha önceki seçimlerde paylatmz gibi paylaacaz. Benim anlatamadm bir ey var Türkiyede, dünyada ilk bunu biz yapyoruz. Sandn banda tutulan tutanaklar taramak suretiyle siyasi partilere gönderdiimiz gibi seçimlerin kesinlemesinden sonra, tahmini 10 gün civarnda bir süre sonra internette www.ysk.gov.tr adresimizde de yaynlyoruz. çok da basit hale getirdik. Vatanda, Türkiyedeki tüm sandklarn slak imzal saym döküm cetvelini ve tutanaklarn, ilçe birletirmelerini, il birletirmelerini kontrol etme, görme imkanna sahip. Seçimin en önemli güvenlik kodlarndan birisi de bu.

-Güvencemiz, teminatmz bunlar

Bu konuda bugüne kadar mükerrer seçmen, mükerrer oy kullanma, fazladan oy kullanma gibi bir itirazn gelmediini kaydeden Güven, sandk banda saym dökümlerin yine siyasi partiler tarafndan yapldn anlatt.

Bakan Güven, e zamanl siyasi partiler gönderilen bu saym döküm sonuçlarnn tüm vatandalarn incelemesine de açldna iaret ederek, unlar kaydetti:

Vatandalarmz lütfen 2014ten bu yana oy kullandklar sandk sonuçlarn slak imzal görmek istiyorlarsa ysk.gov.tr adresine girsinler, çok basit bir iki ilemle görebilirler. Bu seçimlerden sonra da oy kullandklar sandk sonuç tutanaklarn bizim sitemize girmek suretiyle görsünler. Bizim güvencemiz, teminatmz bunlar. Bugüne kadar da bizim yaynladmz sandk sonuç tutanaklarnda deiiklik yapldna dair bir tek itiraz gelmedi.

Ana Sayfaya Git