Seçim öncesi alınmışlardı!

Sur İlçe Belediyesine kayyum tarafından geçtiğimiz Mart ayı içerisinde işe alınan 145 personel, HDP’li belediye yönetimi tarafından "hukuksuz alım" yapıldığı iddia edilerek, işten çıkarttı. İşten çıkarılan işçiler, hukuk mücadelesi başlatacaklarını iddia etti.

Haberler 04.05.2019 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

31 Mart Yerel Seçimlerinin arifesinde Kayyum tarafndan yönetilen Sur lçe Belediyesince personel alm ilan yaymlaayarak ie ald 145 içi, önceki gün topluca iten çkartld. çi almnda sözlemelerde hukuksuzluk olduu ideasyla iten atlan içiler, Sur Belediyesi önünde toplanarak ilerini geri istedi.

GER ALINMAK çN TOPLANDI

ten çkarlan 145 içi, belediye önünde toplanarak iten çkarlmalarn protesto etti. Geçtiimiz Mart ay içerisinde güvenlik görevlisi olarak ie baladn ifade eden Ahmet Sapmaz, 11 Mart tarihinde mülakata girdim. Kazandm. Evraklar götürüp iba yaptm. Sözleme imzaladm. Sözlemede diyor ki 5 yl geçmeden, içiden kaynaklanan kusur hariç i akdi idarece feshedilemez. Dün de eve gidince bana iten çkarldma dair mesaj geldi. Eski belediye bakannn ald iler usulsüzdür diye çkarldk. Beni alan zaten devletin kendisidir. Devlet bu usulsüzlüü nasl yapar. Biz de burann çocuuyuz. Biz yabanc deiliz. Güvenlik soruturmamz yapld. Maduriyetimizin giderilmesini istiyoruz dedi.

N GER STEYEN KAçAR

ini geri istediini belirten Mizgin Kaçar ise 1 Mays çi Bayramn mitinglerle kutlayan yönetim maalesef iimize son verdi. Biz hakkmz istiyoruz. Buradaki arkadalarn hepsi isiz, ev geçindiriyor ve çoluk çocuk sahibi. Biz o çocuklarn ve ailemizin hakkn istiyoruz. u an 145 kiinin çk yapld maalesef. Gerekçe olarak resmi bir ey yok. Tam olarak biz de bilmiyoruz. Bizim sözlememiz gayet resmi bir ekilde yapld ve usulsüz hiçbir ey yoktur. Biz bir aydr çalyoruz. Herhangi bir sözlemenin maddesine dayanarak bizim iimize son verilmedi. Biz açklama bekliyoruz diye konutu.

LEGAL YOLLARDAN E ALINMA

Ziraat mühendisi ilan Alaba da dier içiler gibi hiçbir gerekçe gösterilmeden iten atldn kaydederek, Yönetimin yapt açklamaya göre mazbatalar alndktan sonra illegal yollardan içi alm yapld için iimize son verildii iddia ediliyor. Bunun çileri Bakanlndan onay var. Valilikten belli bir onay alma süreci var. Mülakatn belli bir süreci var. Bunlarn hepsi seçimden önce yaplan ilerdir. u an biz maduruz lütfen gerekli ilemler yaplsn ifadelerini kulland.

OFÖR OLARAK E ALINMITIM

lyas Hocaolu da belediyeye oför olarak alndn belirtti ve unlar söyledi: Beni süpürgeye gönderdiler. Beni ar ilere gönderdiler. Benim gibi birkaç arkada daha var. Ne dedilerse yaptk. Ben izin bile kullanmadm. çoluk çocuumuza ekmek götüreceiz. Baka bir derdimiz yok. Sabah ie geldik. çknz verildi dediler. Gerekçe olarak sözlemenizde hukuksuzluk var dediler. Bu sözlemeyi biz yapmadk. Bizim önümüze koydular biz imzaladk sadece. ten çkarlanlar, daha sonra avukat tutarak dava açabilmek adna kendi aralarnda para toplad.

BELEDYENN GEREKçE RAPORU

Öte yandan, Sur Belediyesi Bakan Filiz Buluttekin iten çkarlan 146 personelin dnda kayyum döneminde ie alnan personellerin ilerine devam ettiini ifade ederek, hazrlanan iten çkarmaya ilikin raporu kamuoyuna açklad. Raporda u ifadelere yer verildi.

*Sur Belediyesi Personel A..nin 6 Mart 2019- 8 Mart 2019 tarihleri arasnda ilana çkarlan Kurum d çi almnda 1031 bavurunun yapld 1031 kiinin 11 Mart 2019 tarihinde mülakata alnd tespit edilmitir. 1031 kiinin ayn gün saat 14:00 den sonra mülakata alnp salkl bir mülakat yaplm olmas hayatn olaan akna aykrdr. Mülakata giren adaylara yeteri kadar süre verilmedii tespit edilmi olup 1031 kiinin bir gün içerisinde mülakata alnarak ayn gün deerlendirmenin yaplm olmas mümkün deildir.

MÜLAKATI BAARIYLA GEçENLER

*Mülakatta baarl saylan kiilerin mülakat komisyon üyelerinin ve bir ksm belediye çalanlarnn yakn akrabalar olduu tespit edilmitir. AKP il ve Sur ilçe tekilatnda görev yapan kiilerin mülakata girdii ve baarl sayld, ayn aileden birden fazla kiinin ie alnd tespit edilmitir. Özel hayatn gizlilii kural ve kii haklarnn ihlal edilmemesi amacyla isimler zikredilmemitir. Ancak ilgili makamlar istedii takdirde gizlilik kural çerçevesinde bilgi verilecektir.

*Mülakat deerlendirme raporu hazrlanmad dosya muhteviyatndan anlalmtr. 1031 kiinin katld mülakatta, mülakat sonucunun hangi kriterlere göre yapldnn tespiti ve deerlendirilmesi yaplmad buna bal olarak sonuçlarnda hakkaniyet ilkelerine aykr olarak yapld tespit edilmitir.

*Mülakat sorular mühürlenmemi ve tutanak altna alnmamtr. Ayrca, mülakata giren adaylara hangi sorularn sorulduu ve hangi cevaplarn verildii cevaplarn nasl deerlendirildii tutanak altna alnmamtr.

*Belirli süreli i sözlemesine dayanak mülakatn hukuk, hakkaniyet ilkelerine ve anayasann eitlik ve çalma hakk ilkesine aykr oldu idari ilemlerin kamu yararna ve hizmet gereklerine aykr olduu deerlendirildiinden mülakat ileminin kanunun emredici hükümlerine aykr olmas nedeniyle mülakatn tüm sonuçlaryla birlikte geçersiz saylmas gerektii tespit edilmitir.

SÖZLEMEDEK USULSÜZLÜKLER

*31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 4-5 Nisan 2019 tarihinde ie almlarn gerçekletirilmi olduu tespit edilmitir. çilerle yaplan belirli süreli i sözlemesi, Sur A..nin eski yönetiminin görev süresini aan bir dönemde gerçekletirilmitir.

*Türk ticaret kanunun 362. maddesi kapsamnda Anonim irketlerde görev süresi biten yönetim kurulunun bu sfatlarnn kendiliinden düeceine dair bir hüküm bulunmamas nedeniyle yeni yönetim seçilinceye kadar zorunlu görevleri yapabilmektedir denilmektedir. Yargtayn yerleik içtihatlar da bu dorultudadr. Bilindii üzere i sözlemesi düzenlemek zorunlu görev kapsamnda olmayp 31.03.2019 tarihi itibari ile yerel seçimlerin sonuçlarna istinaden yeni yönetimin yönetim kuruluna atanacak kiileri görevlendirdikten sonra yeni yönetim kurulunun almas gereken kararlar ve ilemleri, süresi dolan yönetim kurulu üyelerinin yapmas usul ve yasaya aykrdr.

*Alnacak içi saysnn ve nitelii kriterinin bulunmad, alelacele bir alm yapld tespit edilmitir. Belediye ihtiyaçlar göz önünde bulundurulmamtr. Kanunlarn memur eliyle yaplmasn zorunlu kld iler için irket personeli olarak görevlendirilmelerin amaç edinildii tespit edilmitir.

PERSONEL SAYISI

Söz konusu içi almnda Belirli Süreli sözleme yaplmas ve sözleme süresinin de be yl olarak belirlenmesinin kamu kurumunu zarara uratmaya neden olacann açk olduu vurgulanan raporda, ana sözlemede çaltrlacak personel saysnn 84 olarak belirlendii ve bu personellerin bir ksmnn nitelikli personel olmas gerektiini vurguland, ancak alnan personellerde ana sözlemede belirtilen kriterlerde ve sayda (146) personel almnn yaplmad tespit edildii kaydedildi.

SÖZLEMEDEN ÖNCE SGK GRLER YAPILDI

Seçim sonuçlar belli olduktan sonra yaplan sözlemenin yeni yönetimin zor durumda kalmas saikiyle yapldnn belirtildii raporda, Sur Belediye Bakanl iletme müdürlüünce personel sözlemeleri 4-5 Nisan 2019 tarihinde yaplmasna ramen SGK girilerinin bu tarihten önce yapld tespit edilmitir. Ksacas Bakanlk Makamnn kesin sonuçlar açklamasndan önce ie giri kaytlarnn yaplmas mülakat ve sözleme sürecinin hukuka aykr olarak ilediini ortaya koymaya yeterlidir. irket yönetim kurulunun görev süresini aacak ekilde sözleme yaplmas usul ve yasaya aykr olduu deerlendirilmitir. Hazrlanan i sözlemesi açkça idare aleyhine hükümler içermektedir.

Söz konusu içi almna ilikin mülakatlarn, belirli süreli i sözlemesinin ve bir bütün olarak sürecin, effaf ve hukuka uygun bir ekilde iletilmedii tespit edilmitir.

Sonuç olarak yukarda izah edilen sebepler nedeniyle; Belediyemiz bünyesinde oluturulan komisyon raporunun nihayi sonuçlar deerlendirilerek irket personelleriyle belediye irketi arasnda 4-5 Nisan tarihlerinde yaplan belirli süreli i sözlemesine dayanak mülakatn geçersiz sayldn tüm sonuçlaryla kaldrldn hukuka ve kanunun emredici hükümlerine aykrlklar içermesi nedeniyle i sözlemelerinin geçersiz saylarak iptal edildiini kamuoyunun bilgisine sunarz denildi.

Ana Sayfaya Git