SEL OLUP AKTI…

Trump'ın, İsrail'in başkentini Kudüs olarak tanımasına tepkiler çığ gibi büyürken dün Cuma namazı sonrası Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu'nun birçok il ve ilçesinde olay kınanırken, "Kudüs Müslümanlarındır" denildi.

Haberler 09.12.2017 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emperyalist ABDnin Kudüsü igalcilerin sözde bakenti ilan etmesinin ardndan ç gibi büyüyen protesto gösterileridün Diyarbakr bata olmak üzere Güneydou illerinde, Cuma namaz sonrasnda ABD ve sraile lanet getirelerek, Kudüs Müslümanlardr denildi.

Aralarnda Memur-Sen, Mustazaflar Cemiyeti, Özgür Kudüs Platformu, HH l Temsilcilii, Özgür Der ve hvan Derin de bulunduu Diyarbakr slami Sivil Toplum kurulular, Sur ilçesinde slamn 5. Haremi erifi olarak kabul edilen tarihi Ulu Camide klnan cuma namaznn ardndan ABDnin Kudüsü srailin bakenti olarak tanmasn protesto etti.

Sk sk tekbir getiren protestocular, ellerinde Kahrolsun Trump, Kudüs düerse stanbul düer, stanbul düerse ümmet düer, Kahrolsun siyonizm ve Kudüsü ezansz, namazsz ve Müslümansz brakma Allahm yazl pankartlar tad, Müslüman uyuma Kudüse sahip çk, Kahrolsun srail, Hamasa selam, direnie devam, Kudüs slamdr slam kalacak ve Mescid-i Aksa onurumuzdur sloganlar att.

Erdoann resimleri tand

Baz katlmclarn ellerinde Türk ve Filistin bayraklar, bazlarnn ise Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann fotorafn tad görüldü.

Sivil toplum kurulular adna açklama yapan Bar Oktay, Kudüsün slam ve Filistin topra olduunu belirtti. Kudüsün, srailin topra olmadna, hiçbir zaman da olmayacana iaret eden Oktay, Kudüsün Müslümanlarn özlemi, sevdas, göz bebei ve onuru olduunu vurgulad.

Oktay, Müslümanlarn bir parças olan Mescid-i Aksa ve Kudüsün asla Siyonist sraile terk edilemeyeceini ifade ederek unlar söyledi:

ABD Bakan Trump, Kudüsü srailin bakenti olarak tandn ilan ederek yeni bir Haçl Sava balatmtr. Trumpn bu hadsiz karar hiçbir zaman tannmayacak ve elbette karlksz kalmayacaktr. Yüzyl akn süredir Filistinlilere kar iddet uygulayan Siyonist çetenin yaylmac politikalarn nasl yürüttüünü ve büyük srail ideali için her türlü yola bavurduunu biliyoruz. Fakat bugün ABDyi arkasna alarak her türlü vaheti sergileyen sraili cesaretlendiren sadece arkasna ald güç deildir. Bundan daha fazlas ümmetin suskunluu ve içine dütüü zillet halidir. Eer Müslümanlar balarndaki diktatörleri defedip, birlik olmu olsalard bugün bunlar yaanmayacakt. Ancak içinde bulunduumuz bu durumda bile asla Kudüsü siyonizme teslim etmeyeceimizi herkes bilmelidir.

- Bu karar gayri merudur

Kudüsün sahipsiz olmadn, kendilerine Hazreti Süleyman, Hazreti sa, Hazreti Muhammed, Hazreti Ömer ve Selahaddin-i Eyyubinin emaneti olduunu dile getiren Oktay, bu emanete sahip çkmak için mücadele edeceklerini aktard. Oktay, öyle konutu:

ABD Bakan Trumpn ülkesinin srail Büyükelçiliini Tel Avivden Kudüse tama karar 21. yüzyln en büyük siyasi suçlarndan biridir. Uluslararas hukuka, Birlemi Milletler Güvenlik Konseyi kararlarna, ahlaki normlara, tarihsel birikime ve sahadaki gerçeklere aykr bu karar gayri merudur ve asla tannmayacaktr. Statüsü ve tapusu tarihle sabittir ki Kudüs slamndr. Trump gibi hadsiz cahiller bu gerçeklii deitiremezler. Eer bu admla yaplmak istenen Müslümanlarn sabrn ve tepkisini ölçmekse, bizler topyekün birer Selahaddin olarak Kudüsün özgürlüü için sefere çkmaya hazr olduumuzu buradan bütün haçllara ilan ediyoruz. Kudüs asla sizin siyasi popülizminize kurban edilecek bir mesele deildir ve bütün dünya bunu böyle bilmelidir. slam ülkeleri bu adma kar gerekli mücadeleyi vermeli ve bu karar geçersiz klmaldr. Bunun için tüm diplomatik yollar kullanlmal, Müslümanlarn sesini duyurmaldr. Dünya sadece ABDden ibaret deildir. Bu dorultuda Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ifade ettii Kudüs tüm Müslümanlarn krmz çizgisidir ve Dünya beten büyüktür ifadeleri bizler için elbette sevindiricidir, deerlidir ve desteklenmelidir.

Hristiyan ve Yahudi din adamlarn ve düünürlerini bu tarihi hakszlk karsnda tutum taknmaya davet ettiklerini belirten Oktay, Kudüsün bütün inançlar için ortak tarih, ortak corafya, ortak kültür ve hepsinden öte ortak kader ve birlikte yaamak demek olduunu kaydetti.

Siyasi partiler hep birlikte

AK Parti Batman l Bakanl öncülüünde cuma namaz sonras Gültepe Su Parknda bir araya gelen partililer, sivil toplum kurulular ve vatandalar, Katil ABD, igalci srail, Kudüs krmz çizgimizdir sloganlar att.

AK Parti l Bakan Murat Günetekin, grup adna yapt açklamada, ABD Bakan Trumpn hukuksuz Kudüs kararnn insanlk vicdann yaraladn, bölgedeki sorunlar derinletirdiini söyledi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ilan ettii ekilde Kudüsün tüm Müslümanlarn krmz çizgisi olduuna iaret eden Günetekin, kararn bölgede bar ve istikrar tehdit etmeye yönelik bir adm olduunu belirtti.

Kabul edilemez bu karardan en ksa sürede dönülmesi gerektiini dile getiren Günetekin, ABDnin açklamas slamn sesini susturmak, kendi kurgular olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanlarn iradelerini esir etmeye çalmaktr. dedi.

Günetekin, Dünyadaki tüm Müslümanlarn, Türkiyenin çarsna kulak vererek Kudüse sahip çkacana inanyoruz. slamn kalbine saplanmaya çallan bu hançere Müslümanlarn bütünlemesiyle engel olabiliriz. Müslümanlar olarak Kudüs davas ve ümmetin birlii için her türlü çabay göstermeye, her türlü fedakarlkta bulunmaya hazrz. eklinde konutu.

Cuma namaznn ardndan HÜDA PAR l Bakanl öncülüünde de Atatürk Parknda bir araya gelen partililer ve vatandalar, Kahrolsun siyonizm, srail Filistinden defol dövizleri tad, sk sk Kahrolsun srail sloganlar att.

HÜDA PAR Batman l Bakan Davut ahin, ABD Bakan Trumpn Kudüsü srailin bakenti olarak tanma ve Tel Avivdeki büyükelçiliklerini Kudüse tama kararnn kabul edilemez olduunu belirtti.

Grup adna açklama yapan Emin Doru, Kudüsün Müslümanlarn ortak paydas, insanln ortak deeri ve Müslümanlarn krmz çizgisi olduunu vurgulayarak, ABD Bakan Trumpn kararn Müslümanlara meydan okuma olarak deerlendirdiklerini söyledi.

Bu alçakça giriim karsnda tüm dünya Müslümanlarn, tüm Kudüs sevdallarn bugüne kadar olduundan daha güçlü bir ekilde tepki vermeye, bu durumu kabul etmeyip, direnmeye ve Müslümanlarn ilk kblesini Yahudi postallar altnda çinetmemeye davet ediyoruz. diyen Doru, unlar kaydetti:

Türkiye yetkililerini srail ile ekonomik konular da dahil her türlü ilikisini kesmeye çaryoruz. Türkiye, kesinlikle srail ile olan bütün ilikilerini kesmeli ve sraili devlet olarak tanmaktan vazgeçmelidir. srail bir devlet deil, bir terör ebekesidir.

Açklamalarn ardndan toplu dua edildi.

- Sason, Kozluk, Silopi, Silvan, Eil, Nusaybin ve Midyatta da eylem vard

Öte yandan, Batmann Sason ve Kozluk, rnakn Silopi, Diyarbakrn Silvan ve Eil, Mardinin Nusaybin ve Midyat ilçesinde de sivil toplum kurulular ve vatandalar, ABD Bakan Donald Trumpn, Kudüsü srailin bakenti olarak tanma ve Tel Avivdeki büyükelçiliklerini Kudüse tama kararna tepki gösterdi.

rnak ve Bngöl illerinde

rnakta Yeni Mahalle Geylani Camisinin bahçesinde düzenlenen basn açklamasna, aralarnda Cihannüma, AGD, AK Parti l Bakanl, Milli Gençlik Vakf (MGV), nsani Yardm Vakf (HH), Nuh Eitim Dernei, Ensar Vakf, TÜGVAnn bulunduu sivil toplum kurulu temsilcileri ve vatandalar katld.

Katlmclar ngilizce, Türkçe ve Arapça yazl dövizlerde Katil Amerika Ortadoudan defol, Kudüs halk yalnz deildir yazl dövizleri tarken, kalabalk sk sk Katil Amerika , Siyonist srail sloganlar atld.

HH l Temsilcisi Serdar Tatar, burada yapt açklamada, ABD ve srailin kanl igal planlarnn devam ettiini, Kudüsün Müslümanlarn elinden çkmasnn 100. yl dönümünde böyle bir kararn alnmasnn çok manidar olduunu belirterek, bunun siyonizm ve emperyalizm ortaklnn planlanm hareketi olduunu söyledi.

srailin Filistin ve Kudüste varl gayri merudur, varlk sebebi igaldir ve igal devam etmektedir. srailin igali ulusal ve uluslararas hiçbir hukukta onaylanm deildir, onaylanmas da mümkün olamaz. diyen Tatar, ABDnin, BMnin uluslararas hukukun ve sistemin kararlarna kar koyduunu, srailin tüm dünyaya meydan okuyarak hukuku tanmayacaklarn beyan ettiklerini bildirdi.

Haçl zihniyetin dalmas

Bingöl slami Kardelik ve Dayanma Platformu, ABDnin Kudüsü srailin bakenti olarak tanma plann protesto etmek amacyla cuma namaznn ardndan Genç Caddesi Saat Kulesi önünde bir araya geldi.

Burada grup adna açklama yapan Orhan Burahan, her geçen gün slam corafyasnn küresel Haçl zihniyetinin kskacnda kan gölüne çevrildiini söyledi.

Bir yandan gönül corafyasna ölümlerin yadrldn bir yandan da kutsal deerlerin çinendiini kaydeden Burahan, kararn kendileri açsndan hiçbir hükmünün bulunmadn kaydetti.

Burahan, lk kblemiz Mescid-i Aksada ezan susturulmaya çallrken, savunmasz kardelerimiz ehit edilirken bu zulmü dillendirmenin dahi antisemitizm olarak yaftalanmas güçlünün hakl olduu çarpk uluslararas hukuk ve siyaset sisteminin sonucudur. Müslümanlarn katledilmesine sessiz kalan, bu hukuk sistemini tanmyoruz. diye konutu.

Protesto gösterisi, yaplan duayla sona erdi.

Bölgenin dier illeri

Vanda, Köklü Deiim Van Temsilcilii üyeleri ile vatandalar, cuma namaz sonras Hazreti Ömer Camisinin avlusunda topland.

Gruptakiler, Katil Donald Trump Filistinden defol, Hamasa selam direnie devam, Kudüs ümmetin onurudur, Terörist Amerika Filistinden defol, Katil srail Filistinden defol ve Mescid-i Aksa onurumuzdur sloganlar atarak ABDnin Kudüsü srailin bakent olarak tanmasn protesto etti.

Basn açklamasn okuyan Mahmut Sami Lenk, Müslümanlarn ilk kblesi olan Kudüsün Yahudilerin bakenti olarak tannmasnn, Müslümanlarn nazarnda hükmü olmadn söyledi.

Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Örenci Konseyi üyeleri de üniversite kampüsünde yürüyü düzenleyerek karar protesto etti.

Muradiye ilçesinde cuma namaz sonras çar merkezinde toplanan vatandalar attklar sloganlarla ABD ile ABD Bakan Donald Trump knad.

Mutaki Sivil Toplum örgütleri

Mutaki sivil toplum kurulular ve vatandalar, cuma namaznn ardndan belediye binas önünde toplanarak ABDnin Kudüsü srailin bakenti olarak tanmasn protesto etti.

Gruptakiler, Katil srail, Hamasa selam direnie devam, Katil srail Filistinden defol ve Mescid-i Aksa onurumuzdur sloganlar att.

nsan Hak ve Hürriyetleri (HH) nsani Yardm Vakf Mu ube Bakan Hasan Konuuk, alnan kararla ABDnin, Filistin davasnda görüntüde tarafsz olma vasfn bitirdiini söyledi.

ABDnin srail ile ayn statüde igalin taraf olduunu vurgulayan Konuuk, öyle konutu:

srailin Filistin ve Kudüste varl gayrimerudur. Varlk sebebi igaldir ve igal devam etmektedir. srailin igali ulusal ve uluslararas hiçbir hukukta onaylanm deildir, onaylanmas da mümkün olamaz. Kudüsün statüsü konusunda Birlemi Milletlerin kararlar nettir. 1967 snrlar sonrasnda yaplan ve yaplacak bütün igaller, yerlekeler, utanç duvarlar illegal olarak tescillenmitir.

Vatandalar daha sonra belediye önünden valilie yürüdü.

Hakkari il bakanl

Hakkaride sivil toplum kuruluu üyeleri, baz siyasi partilerin temsilcileri ile vatandalar, cuma namaz sonras Hac Sait Camisi önünde toplanarak karar protesto etti.

AK Parti l Bakan Yardmcs Necmettin Yakar, burada yapt açklamada, ABD Bakan Trumpn Kudüs kararnn hukuksuz olduunu, bu kararn insanlk vicdann yaraladn ve bölgedeki sorunlar derinletirdiini söyledi.

emdinli ve çukurca ilçelerinde de cuma namaz sonras bir araya gelen baz siyasi partilerin yetkilileri, vatandalar ve sivil toplum örgütleri üyeleri ABD Bakan Donald Trump protesto etti.

emdinlide vatandalar srail bayra yakt.

Bitlisteki etkinlik

Cuma namaz çk Bitlis Medeniyet Platformu öncülüünde Ulu Cami önünde bir araya gelen sivil toplum kurulularnn üyeleri ve vatandalar, tekbir getirip sloganlar atarak, ABDnin Kudüsü srailin bakenti olarak tanmasn protesto etti.

Basn açklamasn okuyan Platform Bakan Cabir Durak, insanlk tarihinin en kanl ve en edit dönemlerinin yaand bir zaman diliminde olduklarn söyledi.

Ana Sayfaya Git