Seneye bitiyor

YILLARDIR, bitireleceği vaat edilen ancak kamplumbağa hızıyla ilerleyen GAP için, Bakan Eroğlu tarih verdi. Eroğlu, "GAP'ı 2019'da bitirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Haberler 08.06.2018 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Orman ve Su ileri Bakan Veysel Erolu, Diyarbakrda, 1 milyar 70 milyon deerindeki 10 tesisin açln yapt. Erolu, yllarca sürüncemede kalan GAP projesini, 2019 ylnda bitirmeyi hedeflediklerini söyledi. rolu, Dicle Nehrinde Iraka giden bir gram suyu tutmuyoruz, gelen su geçiyor. Bir zahmet kendi içlerine baksnlar, sulama sistemlerini ona göre modernize etsinler, Musul Barajn ele alsnlar. dedi.

1 milyar 70 milyon lira tutarndaki 3 tesisin açl ve 7 tesisin ise temel atm için düzenlenen törene katlmak üzere Diyarbakra gelen Bakan Erolu ilk olarak, Vali Hasan Basri Güzelolunu ziyaret etti. Erolu, burada gazetecilere yapt açklamada, Silvan Projesinin kilit tesisi olan 175,5 metre yükseklii ile Atatürk Barajndan sonra en büyük sulama baraj olma özelliini tayan Silvan Barajnn gövdesinin yapmnn 2019 sonunda tamamlanacan, 2020 ylnda su tutmaya balanacan söyledi.

GAPn en önemli aya olan Silvan Projesinin 8 baraj ve hidroelektrik santrali (HES) ile 23 sulama tesisinden olutuunu belirten Erolu, projenin 235 bin 123 hektar tarm arazisini suya kavuturacan dile getirdi.

- Hane bana yllk 50 bin lira gelir

Orman Genel Müdürlüünce çiftçiler için önemli bir gelir kayna olan fst il genelinde yaygnlatrmak ve orman köylüsüne gelir salamak amacyla yürütülen proje ile dalk alanlarda doal olarak yetien menengiç aaçlarna alama yaptklarn anlatan Erolu, Hane bana yllk 50 bin lira gelir elde edecekler. 49 yllna köylüler toplayp satacak. Bütün maliyetler bize geliri 49 yl vatandaa ait. l genelinde 170 bin adet menengiç aacna a yapld yl sonuna kadar 700 bin menengiç aacna fstk as yaplm olacak. diye konutu.

- ehrin gerdanl olacak

Bakan Erolu, 2017 ylnda Diyarbakrda balattklar 2 milyar 800 milyon tutarndaki 51 tesisten 26sn tamamladklarn, geri kalan 25 tesisin ise yüzde 80 civarnda fiziki gerçekleme salandn bildirdi. Ergani Barajnn tamamlandn vurgulayan Erolu, bu sayede Ergani ilçesinin 2060 ylna kadarki su ihtiyacnn giderilmi olacana dikkati çekti.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann talimatyla Dicle Nehrinin slah çalmalarna baladklarn aktaran Erolu, nallah muhteem bir mekan olacak. Dicle Nehri, ehrin gerdanl olacak. Dicle Nehri ve Hevsel Bahçeleri bata olmak üzere buralar turistlerin ziyaret ettii mekanlar olacak. dedi. Diyarbakrda salk, tarm, eitim, spor ve ulam bata olmak üzere tüm alanlarda hükümet olarak büyük yatrmlar gerçekletirdiklerine iaret eden Veysel Erolu, son 15 ylda Diyarbakra 36 milyar lira yatrm yapldn söyledi.

- GAPn ödenei 11 kat artt

GAP Projesinin bölge için önemine deinen Bakan Erolu, GAP Projesi yllarca sürüncemede kald. Daha sonra Cumhurbakanmzn GAP Eylem Plann açklamasyla hz kazand, ödenei 11 kat artt. Hedefimiz GAP 2019 sonuna kadar tamamlamaktr. bilgisini verdi.

- 1 Temmuza kadar baraj kapaklar açk

Bir gazetecinin Ilsu Barajnn yaplmasyla Dicle Nehrinden Iraka braklan su miktarnda azalma olduu yönündeki sorusu üzerine Erolu, daha önce Ilsu Barajnda su tutmadan önce Iraka 3 ay önce bilgi verilmesini öngören mutabakat yaptklarn, Kasm 2017de Ilsu Baraj tamamlandktan sonra su tutulacana ilikin Iraka yaz yazdklarn bildirdi. Yaanan kuraklk dolaysyla Irakl yetkililerin nisan ve mays aynda su tutulmamasn istediklerini, kendilerinin de buna uyduunu dile getiren Erolu, Dicle Nehrine randan çok sayda koldan su aktn anlatt.

Erolu, unlar kaydetti: Baraj bitmi olmasna ramen suyu tutmadk. Gelen su aynen geçiyor. 1 Temmuza kadar baraj kapaklar açk. ran tarafndan suyu kapatmlar, onlar bizden sanyor. Dicle Nehrinde Iraka giden bir gram suyu tutmuyoruz, aynen gelen su geçiyor. Onlar bir zahmet kendi içlerine baksnlar, sulama sistemlerini ona göre modernize etsinler, Musul Barajn ele alsnlar. Onlara her türlü destei vermeye hazrz, onlar bizim kardeimiz.

Vali Güzelolu da Diyarbakra önemli yatrmlar gerçekletirilmesinde büyük katks olan Bakan Eroluna teekkür etti. Bakan Erolu, daha sonra Diyarbakr Büyükehir Beledisini ziyaret etti.

10 tesisin temeli atld

Öte yandan, Dakap Meydannda düzenlenen temel atma törenine, Orman ve Su leri Bakan Veysel Erolu, AK Parti milletvekilleri ve Diyarbakr Milletvekili adaylar Mehdi Eker ile Ebubekir Bal, kamu kurum müdürleri ve çok sayda vatanda katld. Burada bir konuma yapan Bakan Erolu, Diyarbakr çok sevdiklerini, her frsatta bu memlekete geldiklerini söyledi. Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann selamlarn getirdiini aktaran Bakan Erolu, 1 milyar 70 milyonluk yatrmn temelini atacaz bugün. Kendisi oraya ne gerekiyorsa yapn, dedi. Buraya hizmet etmek ibadettir. Benim dedemle sizin dedeniz Kudüste gitti, imdi Kudüs mahsun. Kudüs için bir beraber olmaya var myz? ABDnin tutumunu kabul etmiyoruz. dedi.

Hepimiz Diyarbakra geldik

Bakanln kapsn kilitlediklerini, tüm ekibin Diyarbakra geldiini belirten Bakan Erolu, öyle devam etti: Diyarbakrdayz, artk ormanlar sizin emrinizde, ormanlar gelir getirici kalknmann unsuru olarak kullanyoruz. Menengiçleri alayalm fstk yapalm buras fstk üretim merkezi haline gelecek. Ba orman kuruyoruz paranz yoksa paranz da yeriniz de bizden her eyi Diyarbakr için Türkiye için. Dere slahn iki tane tamamladk. Diyarbakr eskiden unutulmu bir ildi, artk Diyarbakr 36 milyarlk marka ehir Paris ne ki Diyarbakr burada. FETÖcüler, PKK unsurlar rahatsz oluyor. Huzur içinde kalknm. Bir Diyarbakr ina edeceiz.

7 milyar liray bulacak

Geçen yln sonuna kadar 5 milyar 700 milyonluk yatrm yaptklarn, bu sene sonuna kadar 7 milyarlk bir yatrm hedeflediklerini dile getiren Bakan Erolu, u ifadeleri kulland: 7 barajn inaat bitiyor. Silvan Baraj maalesef biz burada baraj yapyoruz, su getiriyoruz PKK, Türklerin de Kürtlerin de düman bunlar engelliyor. Dicle Nehrine makineleri koyduk, inallah Dicle Nehri Diyarbakrn gerdanl olacak. 24 Haziran çok önemli. Silvan Barajnda 350 bin kii ekmek yiyecek. Ylk getirisi bir milyar 200 milyon. Bunu PKK yaptrmamak için çok gayret ediyor. Buraya zarar veriyor. Gerekirse ben gösümü gererek yapacam oray. Biz sizden Diyarbakrn gelecei huzur ikliminin devam için yola devam diyoruz. nallah 24 Haziranda bu devam edecek. Yaptk, yapyoruz, yapacaz sandklar patlatmaya Diyarbakr hazr m? Cumhuriyeti beraber kurduk, bu devlet Kürtlerin baka devleti yok, hepimizin devleti Türkiye Cumhuriyeti. Burada kuraklk olunca buras için yamur gönder diye özel dua ettim. Konumalarn ardndan Bakan Erolu ve beraberindekiler temel atma töreni gerçekletirdi. Bakan Erolu daha sonra meydanda vatandalarla iftarn açt.

Ana Sayfaya Git