Şenyayla kararı mağdur ediyor!

Muş’a bağlanan Şenyayla bölgesinin göçerlere yasaklanmasının ardından bölgeyi ziyaret eden Diyarbakır Barosu, Muş Valiliği tarafından alınan yasaklama kararının, vatandaşların mağduriyetlerini arttırdığını belirtti.

Haberler 15.06.2021 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, Diyarbakrdan enyaylaya gelen göçerlerin kolluk marifetiyle yaylalardan zorla çkarldklar iddialar üzerine, baroya kaytl avukatlardan oluan bir heyet ile bölgede incelemelerde bulundu. Heyet, yaylaya varldnda kolluun yaylay boaltma kararn icra ettiini aktard.

Askerler, söz konusu yaylada yakn zamanda iki aile arasnda snr ihtilaf nedeniyle bir husumetin olutuunu, Mu Valiliinin her iki aile arasnda yaanan husumetin devamn engellemek amacyla yaylay boaltma yönünde karar aldn, bu kararn gerei olarak her iki ailenin de yayladan çkarlmas yönünde talimat aldklarn heyete bildirdi.

GDECEK YERMZ YOK

Köylüler ise heyete, yayladan çkmak istemediklerini ve yllardr yaz aylarnda yaylalarda bulunduklarn söyleyerek, bu alana ilikin eski tapu ve vergi kaytlarnn bulunduunu, kararn uygulamasyla gidecek yerlerinin olmadn belirtti. Köylüler, madur olacaklarn ve kendilerine yönelik bu uygulamay kabul etmediklerini beyan etti.

BOALTMAMIZ STEND

Görümeler sonras heyet tarafndan yaplan açklamada öyle denildi: Heyetimizce daha sonra husumetli dier ailenin ikamet ettii Mu iline bal Karakuyu ( Süsnut) Köyüne gidilmitir. Husumetin dier taraf olan ailelerle yaplan görümede; söz konusu yaylann kullanm snrndan kaynakl yakn zamanda kavga yaandn, Mu Valiliine bavuru yaptklarn, bavuru neticesinde Valiliin köyde bir çalma yürüttüünü, kendilerinin de yaylada hak sahibi olduklarn ve kullanmak istediklerini ancak yaylann u an için boaltlmas gerektiini heyetimize iletmilerdir.

MADURYET OLUTU

Heyetimiz yayladaki gözlem, tespit ve ailelerle yapm olduu görümelerde; Mu Valilii tarafndan alnan kararn sorunun kalc çözümüne yeterli katk sunmadn ve her iki taraf açsndan maduriyetlerin olutuunu gözlemlemitir. Heyetimiz, taraflar arasnda sorunun çözümü açsndan daha vahim olaylarn yaanmamas için bir an önce hakszla da sebebiyet vermeyecek ekilde yetkililerin taraflar bir araya getirmesini ve sorunun kalc çözümü için giriimlerde bulunulmas gerektiini öngörmekte ve gerekli admlarn atlmasn talep etmektedir.

NE OLMUTU?

20 Martta Resmi Gazetede yaymlanan kararla, Diyarbakrn Kulp ilçesine bal enyayla bölgesi Mua baland. Mu Valiliinin 11 Haziranda ald ilk kararla, enyayla bölgesindeki yaylalar, Diyarbakr snrlar içinde kalan köylülere ve koçerlere yasakland. Kararn ardndan jandarma, koçerleri bölgeden çkard.

VALLKTEN GALN GDERLMES AçIKLAMASI

Valiliin Mu l Jandarma Komutanlna yazd talimat yazsnda, limiz merkez ilçesine bal Güdümlü köyü, Kayalsu köyü, Yamaç köyü ve Diyarbakr ili Kulp ilçesine bal Alaca köyü snrlar dahilinde mera igal ve tecavüzlerinin aratrlmas amacyla ilimiz merkez Kzlaaç jandarma kolluk kuvvetleri ve Mu Tapu ve Kadastro Müdürlüü personeliyle birlikte bahse konu yaplan incelemeler sonucunda, ilimiz snrlar dahilinde bulunan alanlarda Diyarbakr ilinden gelip izinsiz olarak hayvan otlatan göçerlerin 2021/1 genel emirinin amir hükümleri kapsamnda Mu ili snrlar dna çkarlmas ve igalin giderilmesi hususunda ifadeleri yer ald.

Ana Sayfaya Git