Şenyayla kararı mağdur ediyor!

Muş’a bağlanan Şenyayla bölgesinin göçerlere yasaklanmasının ardından bölgeyi ziyaret eden Diyarbakır Barosu, Muş Valiliği tarafından alınan yasaklama kararının, vatandaşların mağduriyetlerini arttırdığını belirtti.

Şenyayla kararı mağdur ediyor!

Diyarbakır Barosu, Diyarbakır’dan Şenyayla’ya gelen göçerlerin kolluk marifetiyle yaylalardan zorla çıkarıldıkları iddiaları üzerine, baroya kayıtlı avukatlardan oluşan bir heyet ile bölgede incelemelerde bulundu. Heyet, yaylaya varıldığında kolluğun yaylayı boşaltma kararını icra ettiğini aktardı.

Askerler, söz konusu yaylada yakın zamanda iki aile arasında sınır ihtilafı nedeniyle bir husumetin oluştuğunu, Muş Valiliği’nin her iki aile arasında yaşanan husumetin devamını engellemek amacıyla yaylayı boşaltma yönünde karar aldığını, bu kararın gereği olarak her iki ailenin de yayladan çıkarılması yönünde talimat aldıklarını heyete bildirdi.

'GİDECEK YERİMİZ YOK'

Köylüler ise heyete, yayladan çıkmak istemediklerini ve yıllardır yaz aylarında yaylalarda bulunduklarını söyleyerek, bu alana ilişkin eski tapu ve vergi kayıtlarının bulunduğunu, kararın uygulamasıyla gidecek yerlerinin olmadığını belirtti. Köylüler, mağdur olacaklarını ve kendilerine yönelik bu uygulamayı kabul etmediklerini beyan etti.

‘BOŞALTMAMIZ İSTENDİ’

Görüşmeler sonrası heyet tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: “Heyetimizce daha sonra husumetli diğer ailenin ikamet ettiği Muş iline bağlı Karakuyu ( Süsnut) Köyüne gidilmiştir. Husumetin diğer tarafı olan ailelerle yapılan görüşmede; söz konusu yaylanın kullanım sınırından kaynaklı yakın zamanda kavga yaşandığını, Muş Valiliğine başvuru yaptıklarını, başvuru neticesinde Valiliğin köyde bir çalışma yürüttüğünü, kendilerinin de yaylada hak sahibi olduklarını ve kullanmak istediklerini ancak yaylanın şu an için boşaltılması gerektiğini heyetimize iletmişlerdir.

MAĞDURİYET OLUŞTU

Heyetimiz yayladaki gözlem, tespit ve ailelerle yapmış olduğu görüşmelerde; Muş Valiliği tarafından alınan kararın sorunun kalıcı çözümüne yeterli katkı sunmadığını ve her iki taraf açısından mağduriyetlerin oluştuğunu gözlemlemiştir. Heyetimiz, taraflar arasında sorunun çözümü açısından daha vahim olayların yaşanmaması için bir an önce haksızlığa da sebebiyet vermeyecek şekilde yetkililerin tarafları bir araya getirmesini ve sorunun kalıcı çözümü için girişimlerde bulunulması gerektiğini öngörmekte ve gerekli adımların atılmasını talep etmektedir.”

NE OLMUŞTU?

20 Mart’ta Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Şenyayla bölgesi Muş’a bağlandı. Muş Valiliği'nin 11 Haziran’da aldığı ilk kararla, Şenyayla bölgesindeki yaylalar, Diyarbakır sınırları içinde kalan köylülere ve koçerlere yasaklandı. Kararın ardından jandarma, koçerleri bölgeden çıkardı.

 VALİLİKTEN ' İŞGALİN GİDERİLMESİ' AÇIKLAMASI

Valiliğin Muş İl Jandarma Komutanlığı’na yazdığı talimat yazısında, “İlimiz merkez ilçesine bağlı Güdümlü köyü, Kayalısu köyü, Yamaç köyü ve Diyarbakır ili Kulp ilçesine bağlı Alaca köyü sınırları dahilinde mera işgal ve tecavüzlerinin araştırılması amacıyla ilimiz merkez Kızılağaç jandarma kolluk kuvvetleri ve Muş Tapu ve Kadastro Müdürlüğü personeliyle birlikte bahse konu yapılan incelemeler sonucunda, ilimiz sınırları dahilinde bulunan alanlarda Diyarbakır ilinden gelip izinsiz olarak hayvan otlatan göçerlerin 2021/1 genel emirinin amir hükümleri kapsamında Muş ili sınırları dışına çıkarılması ve işgalin giderilmesi hususunda…” ifadeleri yer aldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz