Sessiz dünyalarını Kur’an’la anlamlandırıyorlar

İşitme engellilere yönelik açılan Kur’an kursuna katılan öğrenciler, sessiz dünyalarındaki engellere aldırış etmeden büyük bir azimle Kur'an-ı Kerim öğreniyorlar.

Haberler 25.11.2017 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Engelleri nedeniyle pek çok dini bilgiden yoksun olan iitme engelliler, Diyarbakr Müftülüü Engelli Koordinatörlüünün açm olduu Kuran kursunda, iaret diliyle Kuran- Kerim ve dini bilgileri öreniyorlar.

Haftann 3 günü eitim gören iitme engelli örenciler, sessiz dünyalarndaki engellere aldr etmeden büyük bir azimle Kuran- Kerimi öreniyorlar.

itme engellilere yönelik vermi olduklar eitim hakknda açklamalarda bulunan Diyarbakr l Müftülüü Engelli Koordinatörü Özlem Özkan, azimle Kuran- Kerimi okumay örenmeye çalan engellilerden çok ey kazandn belirtti.

SESSZ DÜNYALARI

Toplumda engellilere acma hissiyle bakldn ifade eden Diyarbakr l Müftülüü Engelli Koordinatörü Özkan, engellilerin engelli olduklar yönlerden sorumlu olmadn, salkl insanlarn salkl her uzvundan sorumlu olduunu söyledi.

Engellilere yönelik açtklar kurslara her geçen gün katlmn arttn dile getiren Özkan, itme engellilerle yaklak bir yldr çalyorum. l Müftülüü Engelli Birimi olarak iitme engellilere eitim veriyoruz. Dini ve manevi olarak onlarn hem iç dünyalarna, hem de d dünyalarna hizmet etmeye gayret ediyoruz. Engellilerle çalmak bir ayrcalk, çünkü engelli hizmeti gönüllü bir hizmet sektörüdür. Engelli kardelerimize derse ilk olarak bir iki kiiyle baladk, birbirlerine haber vermeleri üzerine bu saymz artt ve baya bir kitleye ulatk Diyarbakrda. itme engellilerle çalmak benim ilgi alanm. Eitimimi de bu alanda tamamladm. itme engellilere Kuran- Kerim ve dini bilgilerle baladk eitime. Öncelikle elif ba ile eitime balyoruz. aret dili özellikle ana arterimiz, iaret dilini eitimde kullanyoruz. aret dili bizim iimizi daha da kolaylatryor. Tabi ki iaret dili bilen örenci seviyesi öncelikli. aret dili bilmeyen kardelerimize de iaret dilini bir nevi burada öretmek istiyoruz. Bir tane iaret dili bilmeyen ablamz vard, Türkçe okuma yazma bilmiyordu ama imdi elif ba da 10 ders ilerledi. ki örencim yüzde 100 iitme engelli olmasna ramen iaret diliyle Kuran- Kerime geçti. Diyanet leri Bakanlnn yapt yarmada iki örencimiz ilimizi temsilen umreye gitti. dedi.

GÜZEL LER YAPMAK

Diyarbakrn engelli alannda ivme kazandn düündüünü söyleyen Özkan, Diyanet leri Bakanl olarak ilerdeki hedefimiz iitme engelli kardelerimizin yine iitme engelli öreticilerinin olmalar. Onlar dini anlamda yetitirmek, ilahiyat mezunu olmalarna vesile olmak, sonrasnda da iitme engelli olan örenci kardelerimize iitme engelli bireylerden Kuran kursu öreticisi, vaiz ya da manevi rehberler yetitirmeyi hedefliyoruz. Benim örenci kitlemde buna cevap verecek birkaç örencim var. nallah onlarla beraber uzun vadede güzel iler yapmak istiyoruz. Diyarbakr engelli alannda ivme kazandn düünüyorum. ifadelerini kulland.

AZM VE GAYRET

itme engellilerin azim ve gayretinin salkl bireylere çok ey kattn anlatan Özkan, Öncelikle iitme engelli örencilerimize zaman yetmiyor. itme engelli örenci, örendikçe daha fazlasn yapacan hissediyor ve özgüveni geliyor. Örenciler ilk geldiinde zor olduunu ifade ediyorlard, ilerledikçe mutluluklar hem iç hem de d dünyalarna yansyor. Ben çok azimli ve gayretli olduklarn düünüyorum. Özelliklede biz salkl bireylere çok ey kattn düünüyorum. Ben onlardan çok ey örendim. Onlara acma hissiyatyla deil, onlara bakarken ibretle onlardan alacamz birçok önemli olan eyler olacan ifade etmek isterim. eklinde konutu.

ENGELSZ BR DÜNYA

Engellilerin engelli olduklar yönlerden sorumlu olmadn, salkl insanlarn ise salkl her uzvundan sorumlu olduunu hatrlatan Özkan sözlerine öyle devam etti:

Biz zaman zaman görme engelli örencilerimizle de bir araya geliyoruz. itme engelli olan bir örencim, görme engelli bir baka örenciyi gördüünde onun eitiminin kendisinden daha zor olduunu söyleyerek, kendisinin salkl bir birey olduunu iaret diliyle göstermiti. Hatta o kadar ükür ifade eden bir yüz simas vard ki görme engelli kardeini gördüünde haline ükretmiti. Belki de görme engelli kardei hissettiinde ona ükür gözüyle bakmtr. Bu durum karsnda ben kendimi muhasebeye çektim. Hani onlar birbirilerine bakarak hayatlarna ükrediyorlarsa acaba ben onlara bakarak ne kadar ükretmem gerekir diye kendime sordum. Gerçekten toplumsal olarak engelli kardelerimize acma hissiyle bakyoruz, oysa onlar engelli olduklar yönlerden sorumlu deiller. Biz ise bütün salkl her uzvumuzdan sorumluyuz. Yani onlara acyarak deil de kendi halimize acyarak bakmamz gerektiini düünüyorum. Toplumda bu alg maalesef var, onun krlmas için de engelli kardelerimizin sosyal hayatn içinde olmas lazm. O yüzden Diyanet leri Bakanl olarak onlar sosyal hayatn içine katabilecek eitim faaliyetleri veriyoruz. Öncelikle Kuran eitimi, dini bilgiler, ilmihal ve sonrasnda farkl hedeflerimiz ve ideallerimiz var. Vizyonumuzu her zaman yüksek tutarak onlara maddi ve manevi olarak destekçi olduumuzu, manevi hayatlarna zerre miskal dahi olsa bir eyler katmamz bizim için bir ükür borcunu yerine getirmi olmamz gerektiini ifade etmek isterim. Buradan bütün engelli olan kardelerimize unu ifade etmek istiyorum: biz sizlere bakarak aslnda bizim engelsiz olarak bütün alanlarmzn ükrünü yerine getirmek zorundayz. Sizlere verdiimiz hizmetle de bu borcumuzu ifade etmek istiyoruz.

DN KARDELERMZ

Kuran- Kerimin örenmenin önemine dikkat çeken Özkan, Gerçekten Kuran- Kerim hayat kitab, onu anlatmak dahi zor. Onun hem dünyevi hem de uhrevi hayatmza k tutmas için onun bir kenarndan tutmamz lazm. Tutarken de salam tutmamz lazm. Tabiri caizse ucundan, bir köesinden deil. deallerimize nasl smsk sarlyorsak, ahiret hayatmz ina edecek olan hayat kitabmza smsk sarlmalyz. Öncelikle biz gelecein nesillerini yetitirmeye vesile cizane öretmenler olarak onlarn hayatlarnda en önemli kitabn Kuran- Kerim olduunu, daha küçük yata evlatlarmz yetitirirken bilmemiz gereken en önemli kitabn Kurann olduunu, en önemli ilmin Kuran ilmi olduunu onlara mesaj olarak bilinçaltna vermeliyiz. Dolaysyla bu bilinçle büyüyen çocuklar hayatlarnn en önemli safhasna dahi gelseler karar verdiklerinde Kurana layk kararlar vermeye gayret edeceklerdir. Dolaysyla aile hayatnda balar Kuran eitimi. Kuran eitimi, Kuran bilinci küçük yata balar. Hatta daha fazla ifade etmek istiyorum anne rahminde balar. Dolaysyla annelerin, babalarn bu konuda bilinçlenmesi, toplumun da gelecekte daha ferah, daha mutlu ve barçl bir ekilde olumasna vesile olur. Anne babalar olarak biz Kuran hayatmzda en güzel bir ekilde geçirenlerden, evlatlarmza Kuran ahlakyla yetitirmeyi Allah bize nasip etsin. Engelli kardelerimiz bunlar bu haliyle yapyorsa, engelsiz olan Müslüman din kardelerimizde bunu yapabilirler. nsann Kuran gibi bir derdi olmal, en güzel dert bu zaten. diye konutu.

Kursa katlan örenciler ise Kuran- Kerimi örenmenin çok güzel olduunu belirttiler.

Örencilerden Fatma Bayram, kurs ile balad Kurana kar hep muhabbet beslediini söyledi.

itme ve görme engelliler Kuran- Kerim okuyabiliyorsa engelli olmayan insanlarn okumamas çok tuhaf

Kursa ilk geldiinde heyecanlandn ifade eden Bayram, Ben yüksekokul mezunuyum. Bilgisayar Programcln bitirdim. Öncelikle buray Ankarada Diyanet leri Bakanlnda görevli Mahmut Küçük hoca var. Onunla sosyal medyada konuarak Kuran eitimi almak istediimiz belirttim. O mesajmla burada engelli koordinatörlüü irtibata geçti ve buraya kursa geliyorum. Ben buraya geldiimde Kuran okumay bilmiyordum. Kuran okumay çok merak ediyordum. Geldim burada Kuranla tantm ve tantktan sonra da çok heyecanlandm. Bu mutluluumu arkadalarma da sosyal medya üzerinden duyurdum. Kuran okuyunca mutlu oluyorum. Onu okuyunca mutluluum çok yükseliyor. Okumadm zaman günah olduunu düünüyorum. Kalbimde her zaman ona muhabbet hissediyorum. itme ve görme engelliler Kuran- Kerim okuyabiliyorsa engelli olmayan insanlarn okumamas çok tuhaf. çünkü biz iitme ve görme engelliler olarak bu azimle burada Kuran okumay örenebiliyorsak onlarn bunu örenememesine aryorum. Hepimiz beraberce burada Kuran öreniyoruz ama onlar hayatlarnda bir engel olmamasna ramen Kuran- örenmiyor ya da örenmek istemiyorlar. ifadelerini kulland.

ki çocuk annesi Nermin Zengin ise Allahn kitabnn okunmasnn örenilmesi gerektiini söyledi.

KURAN OKUYUNCA MUTLU OLUYORUM

Zengin kendini u sözlerle ifade etti: Kursu arkadalarm bana haber verdi, onlarla beraber buraya geldim. Biraz Kuran çalm ve ezberimde vard, namazda klyorum. Kuran okumay bilmiyordum. Namazm da ailemden örendim. Arkadalarmzla beraber Kuran okumaktan mutluluk duyuyorum. Kuran okuyunca mutlu oluyorum. Burada derslerime çalacam, devam edeceim kursa, hep buraya gelmek istiyorum. Kursu hiç brakmay düünmüyorum. Ben bu halde Kuran okuyabiliyorum yava yava örenmeye baladm. Kuran okumay bilmeyen çok insan var. Ben yava yava örenebiliyorsam, onlarda örenebilmeli. Onlarda çalp Kuran örenmeleri gerekiyor. Yatmak yok, yatarak eitim olmaz çalarak olur. çalmalar lazm çünkü Kuran- Kerim Allahn kitab.

ALLAH KURAN-I KERM OKUYANLARA çOK SEVAP VERYOR

Kursa yeni balayan Sevim Yaman da Kuran okumann sevabnn çok olduunu belirtti.

Arkadann tavsiyesi ile kursa geldiini dile getiren Yaman, Ben yüksekokul mezunuyum. Kuran- Kerim okumann çok sevap olduunu düündüüm için bu kursa geldim. Allah Kuran- Kerim okuyanlara çok sevap veriyor, ben de onun için bu kursa geldim. 3 aydr Kuran- Kerim okumak için kursa geliyorum, kursa devam etmek istiyorum. Kuran- Kerimi okumay inallah öreneceim. diye konutu. (M. Hüseyin Temel, Mehmet çelik LKHA)

Ana Sayfaya Git