Sevkler ihlaldir!

AİHM'in 'aile hayatına saygı yükümlüğünü ihlal' kararına rağmen görevden alınan 32 belediye eşbaşkanından tutuklu bulunan 24'ü, ikametgahlarından farklı illerdeki cezaevlerine sevk edildi.

Haberler 06.01.2020 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avrupa nsan Haklar Mahkemesinin (AHM), Abdülkerim Avar ve Abdülkerim Tekin adl hükümlülerin istemleri dnda ailelerinden uzak bir cezaevine nakledilmeleri nedeniyle yaplan bavurular Ekim 2019da karara balayarak Türkiyeyi tazminata mahkm etti. Türkiyenin her iki bavurucunun aile hayatna sayg yükümlüünü ihlal ettii kararna varan AHM, her bavurucu için 6 bin Euro tazminat ödenmesine hükmetti.

Ancak AHMin verdii bu ihlal kararna ramen, tutuklu ve hükümlülerin istemleri dnda ikametgahlarndan uzak cezaevlerine sevk edilmeleri sürdü.

31 Mart Mahalli dareler Genel Seçimlerinde Halklarn Demokratik Partisi (HDP)den seçilen belediye bakanlar, 19 Austostan itibaren görevlerinden uzaklatrlarak tutuklanmaya baland. Partinin seçimlerde kazand 65 belediyeden 6snn bakan adaylarna Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildikleri için mazbatalar verilmezken, imdiye dein 32 belediye bakan görevlerinden uzaklatrlp yerlerine kayyum atand.

Görevden alnan bu 32 belediye bakandan 27si ise tutukland. Bunlardan Kulp Belediyesi Bakan Mehmet Fatih Ta ile Nusaybin Belediyesi Bakan Semire Nergiz, yakn zamanda tahliye edilirken, 24 belediye bakan ise hala tutuklu.

BAKA CEZAEVLERNE SEVK

Görevden alnmalar 19 Austosta Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Bakan Selçuk Mzrakl, Van Büyükehir Belediyesi Bakan Bedia Özgökçe Ertan ile Mardin Büyükehir Belediyesi Bakan Ahmet Türke dair alnan kararlarla balad.

Bu 3 belediyenin bakanndan Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Bakan Selçuk Mzrakl, 22 Ekimde, Kayapnar Belediyesi Bakan Keziban Ylmaz ve Kocaköy Belediyesi Bakan Rojda Nazler ile birlikte örgüt üyesi olmak iddiasyla tutukland. Tutuklandktan sonra Diyarbakr D Tipi Cezaevine konulan 3 isim, 4 gün sonra bu kez buradan 563 kilometre uzaklktaki Kayseri Bünyan Cezaevine sevk edildi. Tutuklu yarglanmalar Diyarbakrda süren Mzrakl, Ylmaz ve Nazlerin sevk ilemleri 10 saat yolculuk koullarnda gerçekleti.

22 Ekimde ise örgüt üyelii suçlamasyla tutuklanan Van Erci Belediye Bakan Yldz çetin de, Van Cezaevinin ardndan ikametgahndan 791 kilometre mesafedeki Osmaniye Cezaevine sevk edildi. çetinin tutuklu yargland davas Vanda sürüyor. Haklarnda örgüt üyesi olmak iddiasyla davalar açlan Mardin ve Van Büyükehir belediye Bakanlarnn yarglanmalar ise tutuksuz olarak sürüyor.

BN 27 KLOMETRE UZAKTAK CEZAEVNE SEVK

17 Eylül günü örgüt üyesi olmak suçlamasyla tutuklanan Erzurumun Karayaz Belediye Bakan Melike Göksu ise, bin 27 kilometre uzaklktaki Ankara Sincan Kadn Kapal Cezaevine sevk edildi. Erzurumdaki davas süren Göksunun tutukluluk hali devam ediyor.

HAKKARDEN ELAZIA

Hakkarideki ikametgahlarnda örgüt üyesi olmak suçlamasyla gözaltna alnan Hakkari Belediyesi Bakan Cihan Karaman ile Yüksekova Belediye Bakan rfan Sar, 18 Eylülde tutuklanarak Elaz Cezaevine gönderildi. kametgahlarndan 631 kilometre uzaklktaki cezaevine nakledilen Karaman, Yaar ve Sarnn hakknda açlan dava ise Hakkaride görülüyor.

MARDNDEN VANA SEVK EDLD

Bu üç isim ile birlikte ayn gün tutuklanan Mardinin Nusaybin Belediyesi Bakan Semire Nergiz, yine evinden 306 kilometre mesafedeki Elaz Cezaevine, dier ebakan Ferhat Kut ise, 430 kilometre uzaklktaki Van Cezaevine sevk edildi. Avukatlarnn tutukluluuna dair yapt itiraz üzerine 15 Kasmda tahliye edilen Semire Nergiz hakknda örgüt üyesi olmak iddiasyla açlan dava Mardinde halen sürüyor.

EN KISA MESAFE BULUTTEKN VE ÖZDEMRE AT

Diyarbakrdaki evlerinde gözaltna alnan Sur Belediye Bakan Filiz Buluttekin ve yardmcs Cemal Özdemir de, örgüt üyesi olmak suçlamasyla 23 Aralkta tutukland.

Her iki isim ikametgahlarndan 317 kilometre uzaklktaki Erzurum Cezaevine sevk edildi. Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca haklarnda açlan soruturma sürüyor.

AHM KARARI çN DARE MAHKEMELERNE BAVURDUK

AHMin, Abdülkerim Avar ve Abdülkerim Tekin adl hükümlülerin istemleri dnda ikametgahlarndan uzak yerlere sevk edilmelerinde Türkiyeyi mahkum ettiren davann avukat Sidar Avar, mahkemenin özel ve aile yaamna sayg hakknn ihlalinden verdii mahkumiyet kararnn üzerinden 4 ay geçmesine bu kararn uygulandna ahit olmadklarn ifade etti. Emsal niteliindeki bu karara istinaden yeni bavurular yaptklarn paylaan Avar, ancak tutuklu ve hükümlülerin ailelerinin ikametgah yerlerine yakn bir cezaevine nakil edilmesi taleplerinin yerine getirilmediini belirtti.

Av. Avar, u ana kadar yaptmz bavurulara cevap alamadk. Yasal süre olarak 60 gün içinde yant verilmeyen bavurulara ilikin idare mahkemesinde iptal davalar açtk. Bu davalar daha devam ediyor. Yaplan dier bavurularda da bu yönde bir karar çkmad. Bu nedenle mevcut durumda devletin AHM kararn uygulad söyleyemeyiz, tam tersine AHM karar uygulanmyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git