Sevkler ihlaldir!

AİHM'in 'aile hayatına saygı yükümlüğünü ihlal' kararına rağmen görevden alınan 32 belediye eşbaşkanından tutuklu bulunan 24'ü, ikametgahlarından farklı illerdeki cezaevlerine sevk edildi.

Sevkler ihlaldir!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Abdülkerim Avşar ve Abdülkerim Tekin adlı hükümlülerin istemleri dışında ailelerinden uzak bir cezaevine nakledilmeleri nedeniyle yapılan başvuruları Ekim 2019’da karara bağlayarak Türkiye'yi tazminata mahkûm etti. Türkiye'nin her iki başvurucunun "aile hayatına saygı yükümlüğünü" ihlal ettiği kararına varan AİHM, her başvurucu için 6 bin Euro tazminat ödenmesine hükmetti.

Ancak AİHM’in verdiği bu ihlal kararına rağmen, tutuklu ve hükümlülerin istemleri dışında ikametgahlarından uzak cezaevlerine sevk edilmeleri sürdü.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP)'den seçilen belediye başkanları, 19 Ağustos’tan itibaren görevlerinden uzaklaştırılarak tutuklanmaya başlandı. Partinin seçimlerde kazandığı 65 belediyeden 6’sının başkan adaylarına Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildikleri için mazbataları verilmezken, şimdiye değin 32 belediye başkanı görevlerinden uzaklaştırılıp yerlerine kayyum atandı.

Görevden alınan bu 32 belediye başkandan 27’si ise tutuklandı. Bunlardan Kulp Belediyesi Başkanı Mehmet Fatih Taş  ile Nusaybin Belediyesi Başkanı Semire Nergiz, yakın zamanda tahliye edilirken, 24 belediye başkanı ise hala tutuklu.

BAŞKA CEZAEVLERİNE SEVK

Görevden alınmalar 19 Ağustos'ta Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Selçuk Mızraklı, Van Büyükşehir Belediyesi Başkanı Bedia Özgökçe Ertan ile Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Türk'e dair alınan kararlarla başladı.

Bu 3 belediyenin başkanından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Selçuk Mızraklı, 22 Ekim'de, Kayapınar Belediyesi Başkanı Keziban Yılmaz ve Kocaköy Belediyesi Başkanı Rojda Nazlıer ile birlikte "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandı. Tutuklandıktan sonra Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne konulan 3 isim, 4 gün sonra bu kez buradan 563 kilometre uzaklıktaki Kayseri Bünyan Cezaevi’ne sevk edildi. Tutuklu yargılanmaları Diyarbakır'da süren Mızraklı, Yılmaz ve Nazlıer’in sevk işlemleri 10 saat yolculuk koşullarında gerçekleşti.

22 Ekim’de ise "örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutuklanan Van Erciş Belediye Başkanı Yıldız Çetin de, Van Cezaevi’nin ardından ikametgahından 791 kilometre mesafedeki Osmaniye Cezaevine sevk edildi. Çetin'in tutuklu yargılandığı davası Van'da sürüyor. Haklarında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla davalar açılan Mardin ve Van Büyükşehir belediye Başkanlarının yargılanmaları ise tutuksuz olarak sürüyor.

BİN 27 KİLOMETRE UZAKTAKİ CEZAEVİNE SEVK

17 Eylül günü "örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla tutuklanan Erzurum’un Karayazı Belediye Başkanı Melike Göksu ise, bin 27 kilometre uzaklıktaki Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Erzurum'daki davası süren Göksu'nun tutukluluk hali devam ediyor.

HAKKARİ’DEN ELAZIĞ’A

Hakkari'deki ikametgahlarında "örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla gözaltına alınan Hakkari Belediyesi Başkanı Cihan Karaman ile Yüksekova Belediye Başkanı İrfan Sarı, 18 Eylül'de tutuklanarak Elazığ Cezaevi’ne gönderildi. İkametgahlarından 631 kilometre uzaklıktaki cezaevine nakledilen Karaman, Yaşar ve Sarı’nın hakkında açılan dava ise Hakkari'de görülüyor.

MARDİN’DEN VAN’A SEVK EDİLDİ

Bu üç isim ile birlikte aynı gün tutuklanan Mardin’in Nusaybin Belediyesi Başkanı Semire Nergiz, yine evinden 306 kilometre mesafedeki Elazığ Cezaevi’ne, diğer eşbaşkan Ferhat Kut ise, 430 kilometre uzaklıktaki Van Cezaevi’ne sevk edildi. Avukatlarının tutukluluğuna dair yaptığı itiraz üzerine 15 Kasım'da tahliye edilen Semire Nergiz hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla açılan dava Mardin'de halen sürüyor.

EN KISA MESAFE BULUTTEKİN VE ÖZDEMİR'E AİT

Diyarbakır'daki evlerinde gözaltına alınan Sur Belediye Başkanı Filiz Buluttekin ve yardımcısı Cemal Özdemir de, "örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla 23 Aralık'ta tutuklandı.

Her iki isim ikametgahlarından 317 kilometre uzaklıktaki Erzurum Cezaevine sevk edildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca haklarında açılan soruşturma sürüyor.

'AİHM KARARI İÇİN İDARE MAHKEMELERİNE BAŞVURDUK'

AİHM'in, Abdülkerim Avşar ve Abdülkerim Tekin adlı hükümlülerin istemleri dışında ikametgahlarından uzak yerlere sevk edilmelerinde Türkiye'yi mahkum ettiren davanın avukatı Sidar Avşar, mahkemenin "özel ve aile yaşamına saygı hakkının ihlali"nden verdiği mahkumiyet kararının üzerinden 4 ay geçmesine bu kararın uygulandığına şahit olmadıklarını ifade etti. Emsal niteliğindeki bu karara istinaden yeni başvurular yaptıklarını paylaşan Avşar, ancak tutuklu ve hükümlülerin ailelerinin ikametgah yerlerine yakın bir cezaevine nakil edilmesi taleplerinin yerine getirilmediğini belirtti.

Av. Avşar, “Şu ana kadar yaptığımız başvurulara cevap alamadık. Yasal süre olarak 60 gün içinde yanıt verilmeyen başvurulara ilişkin idare mahkemesinde iptal davaları açtık. Bu davalar daha devam ediyor. Yapılan diğer başvurularda da bu yönde bir karar çıkmadı. Bu nedenle mevcut durumda devletin AİHM kararını uyguladığı söyleyemeyiz, tam tersine AİHM kararı uygulanmıyor" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz