Silopi'deki FETÖ'nün darbe girişimi davası

Gaziantep'te, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Şırnak'ın Silopi ilçesinde konuşlu Özel Kuvvetler Harekat Üssü'nde (ÖKHÜ) yaşananlara ilişkin haklarında 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıla kadar hapis cezası talep edilen 15'i tutuklu 19 sanığın yargılanmasına başlandı.

Haberler 31.10.2017 - 08:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gaziantep 10. Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumaya tutuklu ve tutuksuz sanklar ile avukatlar ve yaknlar katld. Durumada Babakanlk avukat Mustafa Doan nal ve Gaziantep Barosuna kaytl baz avukatlar da hazr bulundu.

Sanklarn kimlik tespitinin ardndan mahkeme heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Babakanln müdahillik talebinin kabulüne Gaziantep Barosunun müdahillik talebinin reddine karar verdi.

Söz alan tutuklu sank eski yarbay Celal Koca, 15 Temmuz 2016da Silopi ilçesindeki ÖKHÜde kurmay bakan olarak görev yaptn ve normal artlarda görev süresinin bir hafta sonra biteceini ancak o günden beri tutuklu olduunu söyledi.

Savunmasn, TSK ve Özel Kuvvetler Komutanl (ÖKK) hakknda bilgi vererek balayacan belirten Koca, askeriye hakknda uzun beyan nedeniyle Mahkeme Bakan Akn Akkaya tarafndan uyarld.

Özel kuvvetlerde son 3 yldr Zekai Aksakall Paann komutanl döneminde, görevler ve görev yerleri birbirine girdi. Normal artlarda Semih Terzinin ÖKKnin Erbildeki karargahnda bulunmas gerekiyordu. Ancak Zekai Paann emriyle o kampta Halil Soysal Paa görev yapyor. Eer Semih Terzi, normal görev yerinde olsayd belki Ankaraya gidemeyecekti, benim de bama bunlar gelmeyecekti. diyen Koca, Korgeneral Zekai Aksakallnn birçok konuyu aydnlatacan öne sürerek, durumada dinlenmesini talep etti.

Koca, darbe giriimi gecesi uçularn yasak olduu mesajnn geldiini ifade ederek, unlar anlatt:

Semih Terzi, uçuun yasakland emir üzerine Ankaradan uçak geleceini Genelkurmayn bilgisi olduunu söyledi. Ancak 17nci Taburun helikopterlerle rnaka gitmesinin zor olacan bu nedenle 172nci Zrhl Tugaydan zrhl personel tayc kirpi istememi söyledi. Orann kurmay bakann aradm ve durumu ilettim. Onlar da kabul etti ancak yeterli araç komutannn olmadn, personel olmas halinde gelip bizim almamz söylediler. Personelin pikaplarla araçlar alp gelmelerini söyledim. Karargahta Semih Terzi ile benim odam kar karyadr. Bu srada Semih Terzi beni çarp taciz ediyordu. Bana Genelkurmayla görüüyoruz, izin alacaz, sen personeli hazr et dedi. Saat 21.45-22.00 sularnda kirpiler geldi. Semih Terziye bilgi verdim. O da tabur beklemesin uça havaalannda beklesinler diye talimat verdi.

Daha sonra Semih Terzi tekrar çard. Terzi, baz evraklar ve eyalarn hzl hzl valize koyuyordu. Semih Terzinin telan görünce iyice meraklandm. Kendisini Ankaradan çardklarn ve taburun oyalanmadan havaalanna gitmesini söylediini iletti. Bu srada makam odasndan dinlenme odasna çard. Baz eyalar göstererek, Sen zaten 4-5 gün sonra Ankaraya geleceksin. Benim eyalar getirirsin dedi. Zekai Paann da eyalar olduunu 3-4 gün sonra da onun geleceini söyledi.

Saat 22.00 sularnda Terzinin helikopterinin çaltn duyduunu kaydeden Koca, Daha dün gibi aklmda Terzi, Ülkede terör alarm var. Malum hava sahas da kapatld. Sen uçaklar takip et, bakalm ne oluyor. Harekat merkezinden uçular girilmesin. smail çelik (tutuklu sank) yüzba Terzinin yanna gitti. Biraz uzaklap konumaya balad. Daha sonra dier helikopterin pilotu Ali Özçelik (tutuklu sank) geldi. Terzi, Aliye hitaben Al sana ahin. Sana emir veriyorum uçacaksn dedi ve bana dönerek uçmazsa haberim olsun diyerek tembihledi. Terzi, saat 22.15 sularnda hareket etti. Baz beyanlarda Terzinin yannda koruma ekibinin yer ald belirtiliyor ama yanl.

Daha sonra dier helikopterin de hareket ettiini anlatan Koca, karargahta güvenlik tedbirlerini artrdn ancak çok youn olduu için ülkede neler olduunu örenemediini öne sürdü.

Mahkeme Bakan Akkaya, Hala ne olduunu anlamadm m? sorusuna sank Koca, olumsuz yant verdi.

- Soysal snrdan almayn talimat

Terzinin kendisinin Özel Kuvvetler Komutan olarak atandn, Diyarbakrda uçak beklediini belirterek, Irakta bulunan Tugeneral Halil Soysaln gelmesi durumunda içeri alnmamas talimatn verdiini de savunan Koca, öyle devam etti:

Soysal Paa beni arayarak, ÖKHÜye geleceini söyledi. Ben de durumu Semih Terziye ilettim. O da kesinlikle içeriye alnmamas talimatn verdi. Birkaç arkadaa eer Soysaln eylemsel faaliyeti olmas durumunda müdahale edeceimizi söyledim.

- Emri younluktan okuyamam

Sözde Harekat Yldrm Emrinin geldiini ancak younluktan okuyamadn iddia eden Koca, savunmasnda unlar kaydetti:

Hep terör olaylar var ve devlet müdahale etmeye çalyor sanyordum. Gazinoya gittiimde televizyonlarda tanklarn sokaklarda olduunu gördüm. Biri bana darbe oluyormu dedi, inanamadm. Kendi odama geçip televizyona baktm. Daha sonra Semih Terzinin emirlerini sorgulamaya baladm. Ancak Cizreye giden ekipte darbeye gider bir davran yoktu. Gayet mutluydular. Karargahtaki herkes televizyon izliyor kimse bir ey yapmyordu. Subaylarla toplant yaptk.

Koca, Semih Terziden gelen emri yerine getirdiini, eyleme karmadn ve suçsuz olduunu savundu.

Ana Sayfaya Git