Siverek'te neler oluyor

6 kişinin öldürüldüğü Siverek'teki İzol aşireti mensuplarının çatıştığı olayla ilgili tutuklananların sayısı 5'e yükseldi.

Haberler 21.06.2019 - 11:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siverek ilçesi çeltik mahallesinde yaanan arazi anlamazl sonucu Hakk, Zozan, Meral ve Musa Serhat zol ile Rdvan Bulu (30) ve Serdar Delenin (31) öldürülmesi olayna kartklar iddias üzerine, Adam öldürme ve teebbüs etme suçlamas ile tutuklananlarn says 5e yükseldi.

TUTUKLU SAYISI ARTTI

Olaydan sonra gözaltna alnan AK Parti eski Milletvekili Zülfikar zolun kardei Cihan zol ve yaknlar öldürülen aileden Mehmet Metin zol ve Yusuf Rojhat zol önceki gün tutuklanmt. Olaya dair gözaltna alnan eski vekilin dier kardei Bülent zol ve tuklanan Cihan zolun olu Ferman zol da çkarldklar Siverek Adliyesinde ayn gerekçeyle tutukland. Gözaltndaki eski vekilin dier kardei Cemal zolun da tedavisinin sürdüü ve tedavisi tamamlandktan sonra adliyeye çkarlaca belirtildi. Öte yandan 5 kiinin tutuklu, bir kiinin gözaltna altnda olduu soruturmaya ilikin gizlilik karar alnd örenildi.

HDPLLER SVEREKTE

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Urfa milletvekilleri Nimetullah Erdomu, Ömer Öcalan ve Ayse Sürücü, partinin il ve ilçe yöneticileri ile avukatlardan oluan heyet, Siverek ilçesinde 6 kiinin hayatn kaybettii olayn yaand çeltik ve Zozan zolun taziyesinin kurulduu Are Mahallelerini ziyaret etti.

lk bata Are Mahallesine giden heyet, Zozan zolun kurulan taziyesine katld. Taziyede konuan Nimetullah Erdomu, Halfetide yaanan ikence olayna dikkat çekerek, Ramazan aynda elim olaylarla karlatklarn, ancak muhatap bulamadklarn söyledi.

Erdomu, HDP heyeti olarak vekillerle beraber Siverek Basavcsnn sekreterliine gittiklerini, ancak görüemediklerini belirtti.

BIçAK KEME DAYANDI

Toplumsal huzur ve barn dinamitlenerek heba edildiini söyleyen Erdomu, Siverekte yaanan son olayla birlikte bçan kemie dayand bir noktaya gelindiini ifade etti. Erdomu, hükümete çarda bulunarak unlar söyledi: Hep beraber çarda bulunuyoruz. Suçlular, failler; hukuk devleti isek, eer adalet datclar Urfada varsa, bugünden tezi yok öncellikle müsebbibi olanlar ve failler yargnn karsna çkarlsn. Dier taraftan maduriyetin boyutu u anda aikrdr, güne gibi apaçktr. Bu maduriyete kar da kimse kendisini kör sar ve dilsiz yapmasn.

DEVLET NEREDE

HDP olarak bu tür maduriyetlerin gözü, kula ve dili olacaklarn sözlerine ekleyen Erdomu, Bize sorarsanz, HDP siyasetçileri olarak biz devleti nefes al veriimizde bile hissediyoruz. Devlet her tarafmzda. Bu tür olaylar bu ekilde sonuçlanmadan önce, bu devlet nerede, bu devletin görevlileri nerede? diye sordu.

Daha sonra çeltik Mahallesine geçen HDPliler ve avukatlar, burada yaknlarn kaybedenler ile görütü. Mahalleden ayrlan heyet, Karakoyun Mahallesine geçti.

HDP heyetinde yer alan anlurfa Milletvekili Aye Sürücü, Öncelikle katliamn siyasi bir boyutunun olmadn, arazi anlamazlndan kaynaklandn belirtmek isterim dedi. Sürücü, kavgada hayatn kaybedenler ile yaralananlarn amca çocuklar olduunu hatrlatarak, Anlamazlk 17 yl öncesine dayanyor. Ancak bu süre içinde aralarndaki sorun çözülmedi ve sonuçta böyle bir katliam gerçekleti diye konutu.

GERDE ALTI çOCUK KALDI

Aye Sürücü, olayda anne ve babalarn kaybeden alt çocukla görütüklerini de anlatt: Bu çocuklar ciddi bir travma yayorlar. Psikolojileri tamamen bozulmu durumda ve bu acy ömür boyunca tayacaklar. Biz bu çocuklarn yannda olacaz. Bütün siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve kendisine insanm diyen herkes bu çocuklara destek olmal.

SLAHLAR NEREDEN GELD?

Olayn siyasi bir nedenle gerçeklemediini, ancak Zülfikar zolun AK Parti eski milletvekili olduuna dikkat çeken Sürücü, unlar söyledi: Zülfikar zolun AKPli olduunu ve siyasi gücünü kullandn biliyoruz. Özellikle sistemin toplumdaki kendi yandalarn silahlandrma mant beraberinde bu katliamlar getiriyor. Adli bir olay ama sistemden gücünü aldn biliyoruz. Silahlar nereden geldi? Mecliste soru önergesi de verdim. Katliamn her yönüyle aratrlmasn istedik.

ANNENN TEPKS

Kavgada hayatn kaybeden Meral zolun annesinin çok tepkili olduunu vurgulayan Sürücü, çünkü daha önce birçok defa savcla suç duyurusunda bulunmular kar taraf hakknda. Ancak hiçbir önlemin alnmadn, koruma salanmadn ve sonuçta bu katliamn gerçekletiini dile getirerek tepkisi gösterdi. Neden önlem alnmadyla ilgili de aratracaz dedi.

KAVGADA KADINLAR ÖLDÜRÜLMEZ

Kavgada iki kadnn öldürülmesine de deinen HDP Milletvekili Sürücü, Toplumsal kültürümüzde kavgada kadnlar öldürülmez. Feodal geleneklerimiz hala vardr ancak kavgada kadnlara dokunulmaz. Bir saygnl vardr kadnlarn. Kadnlar beyaz tülbentlerini yere attnda kavga biter, böyle bir kültürümüz vardr. Ancak bu sefer böyle olmad ve iki kadn hayatn kaybetti. Bu da kültürün, ahlakn, gelenein yozlatn gösteriyor ve bunda iktidarn büyük pay olduunu düünüyorum ifadelerini kulland.

Aye Sürücü, çeltik köyünde yaanan olayn bir insanlk davas olduunu vurgulayarak takipçisi olacaklarn da sözlerine ekledi.

CHPDEN MLLETVEKLLER

CHP stanbul l Bakan Canan Kaftancolu, Yekbun zolu arayarak basal diledi, olayla ilgili bilgi ald. Yekbun zolu telefonda CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu ile de görütüren Kaftancolu, CHPnin olay aratrmak üzere bir heyet oluturacan söyledi. Kaftancolu konuyla ilgili unlar söyledi, Bir komisyon bölgeye giderek konuyu aratracak. Aileye de her türlü hukuk desteini vereceiz. Bu olayla ilgili söylenecek çok ey var ama ilk etapta söylenecek olan, bir evladn, anne babasnn ve kuzeninin, yengesinin katledilme, öldürülme görüntülerini çekmek zorunda kalmasdr. O acy yaarken bunu yapmak zorunda braklmas kelimelerle anlatlmaz bir durumdur. Bunun dndaki tüm detaylar süreç içinde ortaya çkacaktr.

anlurfann Siverek ilçesinde 6 kiinin hayatn kaybettii olayn faillerinin eski AK Parti Milletvekili Zülfikar zolun kardeleri Cihan zol, Medeni zol, Cemal zol, Bülent zol ve Ferman zol olduu iddia edilirken, Yekbun zolun olay anna ilikin görüntüleri sosyal medyada #SiverektekiKatliamaSesVer etiketiyle paylald ve büyük yank yaratt.

Ana Sayfaya Git