Siverek'te neler oluyor

6 kişinin öldürüldüğü Siverek'teki İzol aşireti mensuplarının çatıştığı olayla ilgili tutuklananların sayısı 5'e yükseldi.

Siverek'te neler oluyor

Siverek ilçesi Çeltik mahallesinde yaşanan arazi anlaşmazlığı sonucu Hakkı, Zozan, Meral ve Musa Serhat İzol ile Rıdvan Buluş (30) ve Serdar Delen’in (31) öldürülmesi olayına karıştıkları iddiası üzerine, "Adam öldürme ve teşebbüs etme" suçlaması ile tutuklananların sayısı 5'e yükseldi.

TUTUKLU SAYISI ARTTI

Olaydan sonra gözaltına alınan AK Parti eski Milletvekili Zülfikar İzol'un kardeşi Cihan İzol ve yakınları öldürülen aileden Mehmet Metin İzol ve Yusuf Rojhat İzol önceki gün tutuklanmıştı.  Olaya dair gözaltına alınan eski vekilin diğer kardeşi Bülent İzol ve tuklanan Cihan İzol'un oğlu Ferman İzol da çıkarıldıkları Siverek Adliyesi'nde aynı gerekçeyle tutuklandı.  Gözaltındaki eski vekilin diğer kardeşi Cemal İzol'un da tedavisinin sürdüğü ve tedavisi tamamlandıktan sonra adliyeye çıkarılacağı belirtildi. Öte yandan 5 kişinin tutuklu, bir kişinin gözaltına altında olduğu soruşturmaya ilişkin "gizlilik" kararı alındığı öğrenildi.

HDP'LİLER SİVEREKTE

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa milletvekilleri Nimetullah Erdoğmuş, Ömer Öcalan ve Ayse Sürücü, partinin il ve ilçe yöneticileri ile avukatlardan oluşan heyet,  Siverek ilçesinde 6 kişinin hayatını kaybettiği olayın yaşandığı Çeltik ve Zozan İzol'un taziyesinin kurulduğu Areş Mahallelerini ziyaret etti.

İlk başta Areş Mahallesi’ne giden heyet, Zozan İzol'un kurulan taziyesine katıldı. Taziyede konuşan Nimetullah Erdoğmuş, Halfeti’de yaşanan işkence olayına dikkat çekerek, Ramazan ayında elim olaylarla karşılaştıklarını, ancak muhatap bulamadıklarını söyledi.

Erdoğmuş, HDP heyeti olarak vekillerle beraber Siverek Başsavcısı'nın sekreterliğine gittiklerini, ancak görüşemediklerini belirtti.

‘BIÇAK KEMİĞE DAYANDI’

Toplumsal huzur ve barışın dinamitlenerek heba edildiğini söyleyen Erdoğmuş, Siverek’te yaşanan son olayla birlikte bıçağın kemiğe dayandığı bir noktaya gelindiğini ifade etti. Erdoğmuş, hükümete çağrıda bulunarak şunları söyledi: “Hep beraber çağrıda bulunuyoruz. Suçlular, failler; hukuk devleti isek, eğer adalet dağıtıcıları Urfa'da varsa, bugünden tezi yok öncellikle müsebbibi olanlar ve failler yargının karşısına çıkarılsın. Diğer taraftan mağduriyetin boyutu şu anda aşikârdır, güneş gibi apaçıktır. Bu mağduriyete karşı da kimse kendisini kör sağır ve dilsiz yapmasın.”

‘DEVLET NEREDE’

HDP olarak bu tür mağduriyetlerin gözü, kulağı ve dili olacaklarını sözlerine ekleyen Erdoğmuş, "Bize sorarsanız, HDP siyasetçileri olarak biz devleti nefes alış verişimizde bile hissediyoruz. Devlet her tarafımızda. Bu tür olaylar bu şekilde sonuçlanmadan önce, bu devlet nerede, bu devletin görevlileri nerede?" diye sordu.

Daha sonra Çeltik Mahallesi’ne geçen HDP'liler ve avukatlar, burada yakınlarını kaybedenler ile görüştü. Mahalleden ayrılan heyet, Karakoyun Mahallesi'ne geçti.

HDP heyetinde yer alan Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, “Öncelikle katliamın siyasi bir boyutunun olmadığını, arazi anlaşmazlığından kaynaklandığını belirtmek isterim” dedi. Sürücü, kavgada hayatını kaybedenler ile yaralananların amca çocukları olduğunu hatırlatarak, “Anlaşmazlık 17 yıl öncesine dayanıyor. Ancak bu süre içinde aralarındaki sorun çözülmedi ve sonuçta böyle bir katliam gerçekleşti” diye konuştu.

GERİDE ALTI ÇOCUK KALDI

Ayşe Sürücü, olayda anne ve babalarını kaybeden altı çocukla görüştüklerini de anlattı: “Bu çocuklar ciddi bir travma yaşıyorlar. Psikolojileri tamamen bozulmuş durumda ve bu acıyı ömür boyunca taşıyacaklar. Biz bu çocukların yanında olacağız. Bütün siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve kendisine insanım diyen herkes bu çocuklara destek olmalı.”

SİLAHLAR NEREDEN GELDİ?

Olayın siyasi bir nedenle gerçekleşmediğini, ancak Zülfikar İzol’un AK Parti eski milletvekili olduğuna dikkat çeken Sürücü, şunları söyledi: “Zülfikar İzol’un AKP’li olduğunu ve siyasi gücünü kullandığını biliyoruz. Özellikle sistemin toplumdaki kendi yandaşlarını silahlandırma mantığı beraberinde bu katliamları getiriyor. Adli bir olay ama sistemden gücünü aldığını biliyoruz. Silahlar nereden geldi? Meclis’te soru önergesi de verdim. Katliamın her yönüyle araştırılmasını istedik.”

ANNENİN TEPKİSİ

Kavgada hayatını kaybeden Meral İzol’un annesinin çok tepkili olduğunu vurgulayan Sürücü, “Çünkü daha önce birçok defa savcılığa suç duyurusunda bulunmuşlar karşı taraf hakkında. Ancak hiçbir önlemin alınmadığını, koruma sağlanmadığını ve sonuçta bu katliamın gerçekleştiğini dile getirerek tepkisi gösterdi. Neden önlem alınmadığıyla ilgili de araştıracağız” dedi.

‘KAVGADA KADINLAR ÖLDÜRÜLMEZ’

Kavgada iki kadının öldürülmesine de değinen HDP Milletvekili Sürücü, “Toplumsal kültürümüzde kavgada kadınlar öldürülmez. Feodal geleneklerimiz hala vardır ancak kavgada kadınlara dokunulmaz. Bir saygınlığı vardır kadınların. Kadınlar beyaz tülbentlerini yere attığında kavga biter, böyle bir kültürümüz vardır. Ancak bu sefer böyle olmadı ve iki kadın hayatını kaybetti. Bu da kültürün, ahlakın, geleneğin yozlaştığını gösteriyor ve bunda iktidarın büyük payı olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Ayşe Sürücü, Çeltik köyünde yaşanan olayın bir insanlık davası olduğunu vurgulayarak takipçisi olacaklarını da sözlerine ekledi.

CHP'DEN MİLLETVEKİLLERİ

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Yekbun İzol’u arayarak başsağlığı diledi, olayla ilgili bilgi aldı. Yekbun İzol’u telefonda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüştüren Kaftancıoğlu, CHP’nin olayı araştırmak üzere bir heyet oluşturacağını söyledi. Kaftancıoğlu konuyla ilgili şunları söyledi, “Bir komisyon bölgeye giderek konuyu araştıracak. Aileye de her türlü hukuk desteğini vereceğiz. Bu olayla ilgili söylenecek çok şey var ama ilk etapta söylenecek olan, bir evladın, anne babasının ve kuzeninin, yengesinin katledilme, öldürülme görüntülerini çekmek zorunda kalmasıdır. O acıyı yaşarken bunu yapmak zorunda bırakılması kelimelerle anlatılmaz bir durumdur. Bunun dışındaki tüm detaylar süreç içinde ortaya çıkacaktır.”

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde 6 kişinin hayatını kaybettiği olayın faillerinin eski AK Parti Milletvekili Zülfikar İzol’un kardeşleri Cihan İzol, Medeni İzol, Cemal İzol, Bülent İzol ve Ferman İzol olduğu iddia edilirken, Yekbun İzol’un olay anına ilişkin görüntüleri sosyal medyada #SiverektekiKatliamaSesVer etiketiyle paylaşıldı ve büyük yankı yarattı.

Kaynak: Diyarbakır Söz