Siyah maske uyarısı

Dermatoloji Uzmanı Hamza Aktaş, pandemiyle kullanımı artan siyah maskelerin koruyucu özelliği olmadığını, ısıyı emerek ciltte tahrişe ve egzamaya neden olduğuna dikkati çekerek, vatandaşları uyardı.

Haberler 02.07.2020 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs tedbirleri kapsamnda maskesiz sokaa çkma yasaklarnn uyguland ehirlerden biri olan Diyarbakrda siyah maske kullanmyla ilgili uzmanlarn uyarlar sürüyor. Ancak yine de mevsim normallerin üzerinde seyreden hava scaklklaryla beraber güne nlarn en fazla çeken renk olarak bilinen siyah renkteki bez maskeler, kent sakinlerinin tercihi oluyor. Kentin en ilek Yeniehir ilçesindeki Yaar Kemal ve Gevran caddelerinde youn ekilde siyah maskenin tercih edildii gözlendi.

MASKE NEDENYLE DERNN DAHA FAZLA ISINMASI TAHR OLMASINA YOL AçABLR

Dermatoloji Uzman Doktor Hamza Akta, pandemi sürecinde maske kullanmnn önemli olduunu, yaz mevsiminde maske kullanmnn zorlatna dikkat çekti. Siyah renkli maskelerin kullanlmasnn scak havalarda kullanmnn zorluundan söz eden Akta, bu maskeleri kullananlara uyarlarda bulundu. Akta, Siyah renkli kumalar güne n çok fazla emerler ve gereinden fazla sy kendi bünyelerinde toplarlar bu da maske altndaki derinin daha fazla snmasna ve tahri olmasna yol açabilir. Maskenin üretildii kumata burada çok önemli tabi üretilen kuma çok salkl bir kuma deilse tabi o artan s terlemeyle beraber o kuman cilde temasyla birlikte birçok reaksiyon ortaya çkabilir. Kontakt dermatit egzama dediimiz reaksiyonlar ortaya çkabilir. Ya da önceden var olan bir egzama alevlenebilir ya da tetikleyebilir dedi.

YALI CLTLERDE SVLCE çIKIINA YOL AçABLR

Akta, siyah maskelerin sivilceye de neden olduunu belirterek, unlar söyledi:

Bu konuda biraz daha bu bölgede maske kullanm konusunda daha dikkatli olmak gerekiyor. Siyah renkli maskeler yerine bildiimiz klasik maskeleri kullanmak çok daha mantkldr. En azndan cerrahi maskelerin ne olduunu biliyoruz ne kadar koruyucu olduunu biliyoruz. Onlar bile çok uzun süre kaldnda yine terletip alerjik reaksiyonlar ya da egzama tetiklemesine yol açabilir. Ama en azndan içeriini tam olarak bilmediimiz siyah renkli kumalardan üretilen maskeler kadar deildir yarataca negatif etki. Halkmzn çok dikkatli olmas gerekiyor. Maske mutlaka taklmaldr, sosyal mesafe korunmal ama doru maske taklmaldr. Mümkünse bir defa kullanlmaldr. çok uzun süre kullanldnda ayn maske tekraren kullanldnda deride tahrilere yol açabiliyor. Sürekli kapal ve oksijensiz kalma snn da etkisiyle bakteriler çok daha hzla üreyebilirler. Hassas ciltte enfeksiyonlara yol açm olabilir.

SYAH MASKENN HçBR KORUYUCULUU YOK

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalklar Anabilim Dal Bakan ve l Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal çelen de, siyah maskelenin koruyuculuunun olmadn söyledi. çelen, Cerrahi maskeler aslnda çok da k duran maskeler deil. Ama koruyuculuu yüzde 95-96 olan maskeler. Annda sektör bu anlamda renkli genelde siyah olan ve tekrar kullanabilecek ykanarak kullanlabilecek bez maskeler oluturdu. Bu bez maskeler k görünümlü aksesuar haline geldi. Fakat koruyucu deildir. Hiçbir koruyuculuu yok. Hatta yüzde 10nun altnda koruculuk diyerek çok iyimser bir tablo çiziyorum. Bu yüzden siyah ya da renkli maskelerin kullanm bizim doru maske konseptine uymuyor. Öncelikle doru maske kullanm lazm. Doru maske cerrahi maske olarak adlandrdmz ve üst tarafnda tel olan burnun kvrmlarna uygun hale gelen maske kullanmdr. Buradaki kullanm yüzde 96 üzerinde koruyuculuk salayacaktr. Lütfen u özellikle siyah olan sürekli ykanarak tekrar ykabilir hale gelen maske kullanmnda da kaçnalm. Bu anlamda salk yöneticileri de siyah maskelerin ya da bez maskelerin çok etkin olmad konusunda hemfikirdir diye konutu.

Siyah maske kullanan kent sakinlerinden Mehmetcan Demirkan, uzmanlarn uyarsna dikkate alarak artk cerrahi maskeyi tercih edeceini söyledi.

Ana Sayfaya Git