Siyasete suikast!

İzmir'de, HDP il binasında silahlı saldırıda bulunuldu. Bir partili bayan yaşamını yitirdi. Olay siyasi partilerde büyük tepki görürken, olay "demokrasiye ve siyasete suikast" olarak değerlendirildi.

Haberler 18.06.2021 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

zmirin Konak ilçesindeki Onur Gencer, gittii HDP l Bakanlnda parti çalan Deniz Poyraz tabancayla vurarak öldürdü. Eski salk çalan olduu belirtilen Gence, yakalanp, gözaltna alnd.

Olay, saat 11.00 sralarnda, çankaya semtindeki bir i hannn 2nci katnda meydana geldi. Kattaki HDP l Bakanlna gelen Onur Gence, parti çalan Deniz Poyraz tabancayla ate edip, öldürdü. Silah sesleri üzerine adrese polis ve salk ekipleri sevk edildi. Polis, binann bulunduu sokan çevresini güvenlik eridiyle çevirerek, yaya geçiine kapatt. Saldrgan, polisin çalmasyla yakalanarak gözaltna alnd. Emniyete götürülen Onur Gencerin sorgusunun sürdüü bildirildi.

VALLK AçIKLAMA YAPTI

zmir Valilii, olaya ilikin açklama yapt. üphelinin eski salk çalan olduu belirtilen açklamada, öyle denildi: limizde bugün saat 11.05 sralarnda, 32 i yerinin bulunduu bir i hannn 2nci katndaki HDP l binasna, salk çalanyken ayrlm olan O.G. isimli kii girerek, parti çalan D.P.yi tabancayla ate edip öldürmütür. üpheli ahs yakalanm olup, olay tüm yönleriyle aratrlmaktadr.

ANNE OLAY YERNDE

Deniz Poyraz tabancayla vurarak, öldüren Onur Gencerin emniyetteki ilemleri sürüyor. Polis ekiplerinin de Poyrazn cansz bedeninin bulunduu olay yerinde incelemeleri devam ediyor.

Öte yandan olay duyan partililer ise bina önüne geldi. Deniz Poyrazn annesi Fehime Poyraz da HDP l Bakanlna gelip, Yolumu açn, çocuumu görmek istiyorum diyerek, içeri girmek istedi. Polisin engellemesi üzerine ksa süreli gerginlik yaand. Polisler tarafndan abluka altna alnan bina çevresinde toplanan partililer sk sk ehit namirin, HDP halktr halk burada ve AKP halka hesap verecek sloganlar atyor.

ANNESNN YERNE E GELM

Poyrazn, partide çay servisi yapan annesi Fehime Poyraz rahatszland için bir günlüüne onun yerine ie geldii belirtildi. Deniz Poyrazn saldr srasnda binada yalnz olduu bildirildi. Savcnn incelemesinin ardndan Poyrazn cenazesi, otopsi yaplmak üzere cenaze aracyla zmir Adli Tp morguna kaldrld.

DENZ GEZMN ADINI ALMITI

Poyrazn annesi Fehime Poyraz da parti binas önüne gelerek, öldürülen kznn cenazesini görmek istedi. Polisler, anneye izin vermedi. Anne Poyraz, bunun üzerine, Ben bir anneyim kimse susturmaya çalmasn. Kürt halk hep ayaktadr. Deniz Gezmiin ismini koymutum. Deniz gitti, bin Deniz gelecek tepkisinde bulundu.

CHP L BAKANI OLAY YERNDE

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) zmir l Bakan Deniz Yücel de olay yerine gelerek, HDPlilere ba sal dileklerinde bulundu. Yücel, olaya ilikin unlar söyledi: Mahfuz Güleryüz, bir süredir zmir emniyetini bu konuda uyardklarn bir süre önce bana da ifade etti. Eer böyle bir ey varsa durum çok daha vahim. Emniyetin bu konuda güvenlikten sorumlu, önlem almadysa burada ihmalin ötesinde bir eyin olduunu düünüyoruz.

LK FADESNDE NELER SÖYLED

Gencerin sanal medya hesaplarnda dikkat çekici fotoraflar ve paylamlar ortaya çkt. 27 yandaki saldrgan gözaltna alnmas sonras götürüldüü zmir Terörle Mücadele ubesinde alnan ilk ifadesinde, Kimse ile bir balantm yok. PKKdan nefret ettiim için binaya girdim, rastgele ate ettim yönünde ifade verdi. Ancak saldrgan Onur Gencerin sanal medya hesaplarna bakldnda sradan biri olmad ve saldry planlad anlalyor. Sosyal medyada Kin yuttum kan kusturacam yazl silahl fotoraflar paylat görüldü.

SORUTURMA TTZLKLE SÜRÜYOR

zmir Cumhuriyet Basavclndan yaplan açklamada da olayla ilgili derhal soruturma balatld belirtilerek, Bu kapsamda iki cumhuriyet savcmzn ve bir basavc vekilimizin kollua verdii talimatlar dorultusunda soruturmann hzl ve etkin bir ekilde yaplmas salanmtr. Olay üphelisi O.G, suç eyas silahla beraber olay yerinde yakalanmtr. Maktule D.Pnin ölüm muayene ve otopsi ilemlerinin yaplmas talimatlar verilmi ve olay mahallindeki delillerin toplanmas amacyla olay mahalli güvenlik altna alnmtr. Olay tüm yönleriyle aratrlmakta olup soruturma titizlikle ve etkin bir ekilde devam ettirilmektedir. denildi.

HDPDEN TEPK AçIKLAMASI

Halklarn Demokratik Partisi (HDP), partinin zmir l Örgütü binasna yönelik saldr ve rehin alnan parti çalan Deniz Poyrazn öldürülmesine ilikin yazl açklama yapt. HDPnin açklamas öyle: Aylardr partimizin iktidar partisi, çileri Bakanl tarafndan hedef gösterilmesi, provokasyon amacyla baz ailelerin örgütlendirilerek il binalarmzn önüne yönlendirilmesi sonucu bu sabah saat 10:30 sralarnda zmir l binamza silahl saldr gerçekletirildi. 35-40 yalarnda olduu belirtilen silahl saldrgan, içeride parti çalanmz Deniz Poyrazn da bulunduu srada il binamz bast. çevreye ate açan ve binay atee veren saldrgana uzun süre müdahale edilmedi. Saldrda parti çalanmz Deniz Poyraz yoldamz katledildi. Saldrnn duyulmas üzerine kitlemiz Konak lçe binamz önünde toplanmaya baland.

PROVOKATÖRLER YÖNLENDREN

Önceki gün Sincanda görülen Koban Kumpas Davasnda yaplan provokasyon provas sonucu, bugün bu saldrnn gerçekletirilmesinin amac ve mesaj bellidir. Bu çok tehlikeli provokasyonu gerçekletirenler, olayn azmettiricileri; partimizi, il örgütlerimizi hedef gösteren iktidardr, provokatörleri yönlendiren çileri Bakanldr.

KILIçDAROLUNDAN BASALII

Buarada, CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, zmirdeki saldr nedeniyle HDP E Genel Bakan Mithat Sancara taziyelerini iletti.

CHPden yaplan açklamada, Klçdaolunun HDP l Bakanlna gerçekletirilen provokatif saldr nedeniyle Sancar telefonla arad belirtildi. Saldrda hayatn kaybeden Deniz Poyraza Allahtan rahmet dileyen Klçdarolunun, Sancar ve HDP camiasna basal dileklerini ilettii bildirildi.

AK PARTDEN KINAMALAR

AK Parti Genel Bakan Yardmcs Hamza Da yaanan saldry knad. Da, Twitter hesabndan yapt paylamda, unlar kaydetti: HDP zmir il binasnda gerçekleen saldr ve cinayeti knyorum. Türkiyenin huzur ve güvenliini bozmaya yönelik her türlü saldr ve giriimin karsnda olduk, olmaya devam edeceiz.

AK Parti Sözcüsü Ömer çelik, zmirde HDP il binasnda gerçekletirilen saldry ve cinayeti lanetledi. çelik, sosyal medya hesabndan yapt paylamda, unlar kaydetti: zmirde HDP il binasnda gerçekleen saldry ve cinayeti lanetliyoruz. Türkiye, huzur ve güvenliini bozmaya çalan provokasyonlara asla frsat vermeyecektir. Güvenlik güçlerimiz ve yarg tekilat hadiseyi tüm boyutlaryla aça çkaracaktr. Türkiye terörle mücadelesini ve toplumsal huzuru bozmaya çalan provokasyonlarla mücadelesini imdiye kadar olduu gibi bundan sonra da kararllkla sürdürecek, kamu düzeninin bozulmasna asla müsaade etmeyecektir.

AK Parti Genel Bakan Yardmcs Hayati Yazc, sosyal medya hesabndan yapt paylamda, unlar kaydetti:

HDP zmir il binasnda gerçekleen saldry knyorum. Toplumsal bar ve huzuru hedef alan her saldr, her giriimle mücadelemiz kararl bir ekilde devam edecektir. Bu tür saldrlar hiçbir zaman amacna ulaamayacaktr.

Ana Sayfaya Git