Görüş Bildir

Siyasete suikast!

İzmir'de, HDP il binasında silahlı saldırıda bulunuldu. Bir partili bayan yaşamını yitirdi. Olay siyasi partilerde büyük tepki görürken, olay "demokrasiye ve siyasete suikast" olarak değerlendirildi.

Siyasete suikast!

İzmir'in Konak ilçesindeki Onur Gencer, gittiği HDP İl Başkanlığı'nda parti çalışanı Deniz Poyraz'ı tabancayla vurarak öldürdü. Eski sağlık çalışanı olduğu belirtilen Gence, yakalanıp, gözaltına alındı.

Olay, saat 11.00 sıralarında, Çankaya semtindeki bir iş hanının 2'nci katında meydana geldi. Kattaki HDP İl Başkanlığı'na gelen Onur Gence, parti çalışanı Deniz Poyraz'ı tabancayla ateş edip, öldürdü. Silah sesleri üzerine adrese polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis, binanın bulunduğu sokağın çevresini güvenlik şeridiyle çevirerek, yaya geçişine kapattı. Saldırgan, polisin çalışmasıyla yakalanarak gözaltına alındı. Emniyete götürülen Onur Gencer'in sorgusunun sürdüğü bildirildi.

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

İzmir Valiliği, olaya ilişkin açıklama yaptı. Şüphelinin eski sağlık çalışanı olduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi: "İlimizde bugün saat 11.05 sıralarında, 32 iş yerinin bulunduğu bir iş hanının 2'nci katındaki HDP İl binasına, sağlık çalışanıyken ayrılmış olan O.G. isimli kişi girerek, parti çalışanı D.P.'yi tabancayla ateş edip öldürmüştür. Şüpheli şahıs yakalanmış olup, olay tüm yönleriyle araştırılmaktadır."

ANNE OLAY YERİNDE

Deniz Poyraz'ı tabancayla vurarak, öldüren Onur Gencer'in emniyetteki işlemleri sürüyor. Polis ekiplerinin de Poyraz'ın cansız bedeninin bulunduğu olay yerinde incelemeleri devam ediyor.

Öte yandan olayı duyan partililer ise bina önüne geldi. Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz da HDP İl Başkanlığı'na gelip, "Yolumu açın, çocuğumu görmek istiyorum" diyerek, içeri girmek istedi. Polisin engellemesi üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı.  Polisler tarafından abluka altına alınan bina çevresinde toplanan partililer sık sık “Şehit namirin”, “HDP halktır halk burada” ve “AKP halka hesap verecek” sloganları atıyor.

ANNESİNİN YERİNE İŞE GELMİŞ

Poyraz'ın, partide çay servisi yapan annesi Fehime Poyraz rahatsızlandığı için bir günlüğüne onun yerine işe geldiği belirtildi. Deniz Poyraz'ın saldırı sırasında binada yalnız olduğu bildirildi. Savcının incelemesinin ardından Poyraz'ın cenazesi, otopsi yapılmak üzere cenaze aracıyla İzmir Adli Tıp morguna kaldırıldı.

DENİZ GEZMİŞ'İN ADINI ALMIŞTI

Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz da parti binası önüne gelerek, öldürülen kızının cenazesini görmek istedi. Polisler, anneye izin vermedi. Anne Poyraz, bunun üzerine, “Ben bir anneyim kimse susturmaya çalışmasın. Kürt halkı hep ayaktadır. Deniz Gezmiş'in ismini koymuştum. Deniz gitti, bin Deniz gelecek” tepkisinde bulundu. 

CHP İL BAŞKANI OLAY YERİNDE

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Deniz Yücel de olay yerine gelerek, HDP’lilere baş sağlığı dileklerinde bulundu. Yücel, olaya ilişkin şunları söyledi: “Mahfuz Güleryüz, bir süredir İzmir emniyetini bu konuda uyardıklarını bir süre önce bana da ifade etti. Eğer böyle bir şey varsa durum çok daha vahim. Emniyetin bu konuda güvenlikten sorumlu, önlem almadıysa burada ihmalin ötesinde bir şeyin olduğunu düşünüyoruz.”

İLK İFADESİNDE NELER SÖYLEDİ

Gencer’in sanal medya hesaplarında dikkat çekici fotoğrafları ve paylaşımları ortaya çıktı. 27 yaşındaki saldırgan gözaltına alınması sonrası götürüldüğü İzmir Terörle Mücadele Şubesi’nde alınan ilk ifadesinde, “Kimse ile bir bağlantım yok. PKK’dan nefret ettiğim için binaya girdim, rastgele ateş ettim” yönünde ifade verdi. Ancak saldırgan Onur Gencer’in sanal medya hesaplarına bakıldığında sıradan biri olmadığı ve saldırıyı planladığı anlaşılıyor. Sosyal medyada 'Kin yuttum kan kusturacağım' yazılı silahlı fotoğraflar paylaştığı görüldü.

SORUŞTURMA TİTİZLİKLE SÜRÜYOR

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada da olayla ilgili derhal soruşturma başlatıldığı belirtilerek, "Bu kapsamda iki cumhuriyet savcımızın ve bir başsavcı vekilimizin kolluğa verdiği talimatlar doğrultusunda soruşturmanın hızlı ve etkin bir şekilde yapılması sağlanmıştır. Olay şüphelisi O.G, suç eşyası silahla beraber olay yerinde yakalanmıştır. Maktule D.P'nin ölüm muayene ve otopsi işlemlerinin yapılması talimatları verilmiş ve olay mahallindeki delillerin toplanması amacıyla olay mahalli güvenlik altına alınmıştır. Olay tüm yönleriyle araştırılmakta olup soruşturma titizlikle ve etkin bir şekilde devam ettirilmektedir." denildi.

HDP'DEN TEPKİ AÇIKLAMASI

Halkların Demokratik Partisi (HDP), partinin İzmir İl Örgütü binasına yönelik saldırı ve rehin alınan parti çalışanı Deniz Poyraz’ın öldürülmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. HDP’nin açıklaması şöyle: “Aylardır partimizin iktidar partisi, İçişleri Bakanlığı tarafından hedef gösterilmesi, provokasyon amacıyla bazı ailelerin örgütlendirilerek il binalarımızın önüne yönlendirilmesi sonucu bu sabah saat 10:30 sıralarında İzmir İl binamıza silahlı saldırı gerçekleştirildi. 35-40 yaşlarında olduğu belirtilen silahlı saldırgan, içeride parti çalışanımız Deniz Poyraz’ın da bulunduğu sırada il binamızı bastı. Çevreye ateş açan ve binayı ateşe veren saldırgana uzun süre müdahale edilmedi. Saldırıda parti çalışanımız Deniz Poyraz yoldaşımız katledildi.  Saldırının duyulması üzerine kitlemiz Konak İlçe binamız önünde toplanmaya başlandı.

‘PROVOKATÖRLERİ YÖNLENDİREN"

Önceki gün Sincan’da görülen Kobanî Kumpas Davasında yapılan provokasyon provası sonucu, bugün bu saldırının gerçekleştirilmesinin amacı ve mesajı bellidir. Bu çok tehlikeli provokasyonu gerçekleştirenler, olayın azmettiricileri; partimizi, il örgütlerimizi hedef gösteren iktidardır, provokatörleri yönlendiren İçişleri Bakanlığıdır.”

KILIÇDAROĞLU'NDAN BAŞSAĞLIĞI

Buarada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'deki saldırı nedeniyle HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'a taziyelerini iletti.

CHP'den yapılan açıklamada, Kılıçdaoğlu'nun HDP İl Başkanlığına gerçekleştirilen provokatif saldırı nedeniyle Sancar'ı telefonla aradığı belirtildi. Saldırıda hayatını kaybeden Deniz Poyraz’a Allah’tan rahmet dileyen Kılıçdaroğlu'nun, Sancar ve HDP camiasına başsağlığı dileklerini ilettiği bildirildi.

AK PARTİDEN KINAMALAR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ yaşanan saldırıyı kınadı. Dağ, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti: "HDP İzmir il binasında gerçekleşen saldırı ve cinayeti kınıyorum. Türkiye'nin huzur ve güvenliğini bozmaya yönelik her türlü saldırı ve girişimin karşısında olduk, olmaya devam edeceğiz."

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İzmir'de HDP il binasında gerçekleştirilen saldırıyı ve cinayeti lanetledi. Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti: "İzmir'de HDP il binasında gerçekleşen saldırıyı ve cinayeti lanetliyoruz. Türkiye, huzur ve güvenliğini bozmaya çalışan provokasyonlara asla fırsat vermeyecektir. Güvenlik güçlerimiz ve yargı teşkilatı hadiseyi tüm boyutlarıyla açığa çıkaracaktır. Türkiye terörle mücadelesini ve toplumsal huzuru bozmaya çalışan provokasyonlarla mücadelesini şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da kararlılıkla sürdürecek, kamu düzeninin bozulmasına asla müsaade etmeyecektir."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

"HDP İzmir il binasında gerçekleşen saldırıyı kınıyorum. Toplumsal barışı ve huzuru hedef alan her saldırı, her girişimle mücadelemiz kararlı bir şekilde devam edecektir. Bu tür saldırılar hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi