Siyasi yasağı istenen 451 siyasetçiye iddianame tebliğ edilecek

HDP’nin kapatma davasında istediği ek süreyi kabul eden AYM, hakkında siyasi yasak istenen 451 siyasetçiye iddianameyi tebliğ edip, 30 gün içinde savunmalarını isteyecek.

Haberler 04.09.2021 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisinin (HDP) hakknda açlan kapatma davas kapsamnda Anayasa Mahkemesine (AYM) yapt ek süre talebi kabul edildi. Dün toplanan AYM Genel Kurulu, HDPnin 4 aylk süre talebini görütü. AYM, HDPye savunmasn hazrlayabilmesi için 60 gün ek süre verdi.

SYAS YASAI STENENLERE DDANAME

Parti yetkilileri tarafndan da teyit edilen 2 aylk ek sürenin yan sra kapatma davasnda hakknda siyasi yasak istenen 451 kiiye de iddianame tebli edilecek. Siyasetçiler 30 gün içinde savunma verecek.

HDPNN TALEPLER

Parti kapatma davalarnda partinin tüzel kiilik olarak kabul edilerek, iddianame sadece kapatlmak istenen partiye teblii esas alnyordu. HDPnin bavurusu üzerine AYM, 451 siyasetçiye kapatma iddianamesini tebli ederek, 30 gün içerisinde savunma yapmalarn isteyecek.

HDP tarafndan 11 Austosta yaplan ek süre talepli bavuruda, 843 sayfa iddianame, 68 klasör ve 8 flash bellek içerisinde yer alan tüm soruturma, kovuturma ve fezlekeler, tank, gizli tank ve itirafçlara dair güncel bilgileri ve haklarnda verilen kararlarn talep edildi. Yine HDP il, ilçe binalarnda yaplan aramalara dair elde edildii belirtilen evraklara dair de kararlarn yer almad ve bunlara ilikin de alnan kararlarn kendilerine tebli edilmesini istedi.

Bunun yan sra HDP, AYMden Venedik Komisyonundan Amicus Curiae görüü istenmesini de talep etti.

AMCUS CURAE NEDR?

Latince bir hukuk terimi olan Amicus Curiae, bir davann taraf olmadan mahkemeye, karara dayanak tekil edecek bilgiler sunan kii veya kurulu anlamna gelmektedir. Amicus Curiae, verilecek kararn yarataca geni hukuki, sosyal ve ekonomik etkileri mahkemeye iletir ve endieleri dile getirir. Karardan etkilenebilecek olan kiilerin sesini duyurabilecei bir müdahale arac ilevi görür. Mahkemeyi daha geni, daha kapsaml ve daha doru bir yasal çerçevede karar vermeye tevik eder. Alternatif hukuki argümanlar sunarak içtihat gelitirmeyi amaçlar.

HDP Hukuk Komisyonunun dier taleplerinin kabul edilip edilmediine dair henüz bilgi edinilemedi. AYM tarafndan alnan kararn HDPye tebli edilmesinin ardndan dier taleplerin kabul edilip edilmediine dair bilgi elde edilebilecek.

SÜREç NASIL LEYECEK?

Savunma için verilen ek süre tamamlandktan sonra HDP, ön savunmasn AYMye verecek. Ardndan Yargtay Cumhuriyet Basavcs Bekir ahin, esas hakkndaki görüünü sunacak. Bu görü de HDPye gönderilecek. Daha sonra AYM tarafndan belirlenecek tarihlerde, Yargtay Cumhuriyet Basavcs ahin sözlü açklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bütün sürecin ardndan davaya ilikin bilgi, belgeleri toparlayacak raportör, esas hakkndaki raporunu hazrlayacak. Bu ilemler sürerken gerek Yargtay Cumhuriyet Basavcl gerekse daval HDP, ek delil veya yazl ek savunma verebilecek.

AYMNN 15 ÜYES KARAR VERECEK

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine datlmasnn ardndan Bakan Zühtü Arslan, toplant için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görümeye balayacak. HDP hakkndaki kapatma davasn, 15 kiiden oluan Anayasa Mahkemesi heyeti karara balayacak. Anayasann 69. maddesinde saylan hallerden ötürü partinin kapatlmasna veya dava konusu fiillerin arlna göre devlet yardmndan ksmen ya da tamamen yoksun braklmasna, toplantya katlan üyelerin 3te 2 oy çokluuyla yani 15 üyenin 10unun oyuyla karar verilebilecek.

Siyasi parti kapatma davas sonucunda verilen karar, Yargtay Cumhuriyet Basavcs ile ilgili siyasi partiye tebli edilecek ve Resmi Gazetede yaymlanacak.

Siyasi yasak istenen partililer, beyan ve eylemleriyle partinin kapatlmasna neden olduunu belirlemesi halinde, kesin kararn Resmi Gazetede gerekçeli olarak yaymlanmasndan balayarak 5 yl süreyle bir baka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetimcisi olamayacak.

Ana Sayfaya Git