Siyasi yasağı istenen 451 siyasetçiye iddianame tebliğ edilecek

HDP’nin kapatma davasında istediği ek süreyi kabul eden AYM, hakkında siyasi yasak istenen 451 siyasetçiye iddianameyi tebliğ edip, 30 gün içinde savunmalarını isteyecek.

Siyasi yasağı istenen 451 siyasetçiye iddianame tebliğ edilecek

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) hakkında açılan kapatma davası kapsamında Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı ek süre talebi kabul edildi. Dün toplanan AYM Genel Kurulu, HDP’nin 4 aylık süre talebini görüştü. AYM, HDP’ye savunmasını hazırlayabilmesi için 60 gün ek süre verdi.

SİYASİ YASAĞI İSTENENLERE İDDİANAME

Parti yetkilileri tarafından da teyit edilen 2 aylık ek sürenin yanı sıra kapatma davasında hakkında siyasi yasak istenen 451 kişiye de iddianame tebliğ edilecek. Siyasetçiler 30 gün içinde savunma verecek.

HDP’NİN TALEPLERİ

Parti kapatma davalarında partinin tüzel kişilik olarak kabul edilerek, iddianame sadece kapatılmak istenen partiye tebliği esas alınıyordu. HDP’nin başvurusu üzerine AYM, 451 siyasetçiye kapatma iddianamesini tebliğ ederek, 30 gün içerisinde savunma yapmalarını isteyecek.

HDP tarafından 11 Ağustos’ta yapılan ek süre talepli başvuruda, 843 sayfa iddianame, 68 klasör ve 8 flash bellek içerisinde yer alan tüm soruşturma, kovuşturma ve fezlekeler, tanık, gizli tanık ve itirafçılara dair güncel bilgileri ve haklarında verilen kararlarını talep edildi. Yine HDP il, ilçe binalarında yapılan aramalara dair elde edildiği belirtilen evraklara dair de kararların yer almadığı ve bunlara ilişkin de alınan kararların kendilerine tebliğ edilmesini istedi.

Bunun yanı sıra HDP, AYM’den Venedik Komisyonu’ndan “Amicus Curiae” görüşü istenmesini de talep etti.

AMİCUS CURİAE NEDİR?

Latince bir hukuk terimi olan Amicus Curiae, bir davanın tarafı olmadan mahkemeye, karara dayanak teşkil edecek bilgiler sunan kişi veya kuruluş anlamına gelmektedir. Amicus Curiae, verilecek kararın yaratacağı geniş hukuki, sosyal ve ekonomik etkileri mahkemeye iletir ve endişeleri dile getirir. Karardan etkilenebilecek olan kişilerin sesini duyurabileceği bir müdahale aracı işlevi görür. Mahkemeyi daha geniş, daha kapsamlı ve daha doğru bir yasal çerçevede karar vermeye teşvik eder. Alternatif hukuki argümanlar sunarak içtihat geliştirmeyi amaçlar.

HDP Hukuk Komisyonu’nun diğer taleplerinin kabul edilip edilmediğine dair henüz bilgi edinilemedi. AYM tarafından alınan kararın HDP’ye tebliğ edilmesinin ardından diğer taleplerin kabul edilip edilmediğine dair bilgi elde edilebilecek.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Savunma için verilen ek süre tamamlandıktan sonra HDP, ön savunmasını AYM'ye verecek. Ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş de HDP'ye gönderilecek. Daha sonra AYM tarafından belirlenecek tarihlerde, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bütün sürecin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toparlayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı HDP, ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

AYM’NİN 15 ÜYESİ KARAR VERECEK

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan, toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.

Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Siyasi yasak istenen partililer, beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde, kesin kararın Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetimcisi olamayacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz