Sosyal değişim paneli başladı!

"15 Temmuz Sonrası Yaşanan Siyasal Ve Sosyal Değişimler" paneli başladı. Turan, “Kimsenin dinde reform çabası içinde oluğuna inanmıyorum” dedi.

Haberler 16.04.2018 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özgür-Der Diyarbakr ubesi tarafndan Büyükehir Öretmenevi Konferans salonunda 15 Temmuz Sonras Türkiyede Yaanan Siyasal Sosyal Deiimler paneli balad.

SOSYAL DEMLER

Kuran- Kerim tilavetiyle balayan panel sinevizyon ile devam etti. 15 Temmuz Sonras Türkiyede Yaanan Siyasal Sosyal Deiimler üst balyla iki ana oturumda ele alnd. 12 konumacnn 4 balkta tartaca program, gün içerisinde gerçekletirildi.

Oturumda; cemaat ve dindarlk algs, Kürt sorunu, din politikalar ile yerli/milli söylem konular ele alnd.

Oturumda konumaclar arasnda Abdulkadir Turan, Abdurrahman Kurt, lhami Ik, Rdvan Kaya, Bekir Berat Özipek ve Yldray Our gibi isimler de yer ald.

Yeni Dönemde Türkiyenin Din Politikalar ve Dinde Yenilik Tartmalar bal altnda konuan Turan, 15 Temmuz sürecinde yaananlar deerlendirerek, 15 Temmuzun üphesiz ki büyük bir felaket olduunu ve üzerinden zaman geçtikçe bu felaketin daha iyi tahlil edileceini ve anlalacan vurgulad.

Turan, 15 Temmuzda çounuz meydanlardaydnz ve ortada bir gerçeklik vard. 17-25 Aralktan sonra alnan tedbirlere ramen devletin ana kurumlarnn, mühim bir ksm darbeci snf içinde yer ald. Buna karlk halk buna kar koydu. Buna direndi, meydanlarda halk vard. 15 Temmuzdan sonra, halk kurumlar, halk güçlendirilecek, buna karlk devlet kurumlarnda darbecilie yol açan zayf noktalar bulunup o delikler kapatlacak ve hep beraber haklayacaz. Ama süreç bu ekilde ilemedi. Sanki darbeyi yapan halkm da devlet kurumlar bu iin içerisinde hiç yokmu da devleti halka kar güçlendirme. Malum modern süreçlere alm böyle kart gibi düünüyoruz belki tam öyle kart deil ama bu yönde bir eilim var. Devlet kurumlarn daha fazla güçlendirmek, buna karlk halka ait ne varsa onu zayflatma yönünde bir eilim hissediliyor. dedi

Fetullahç yap kendini slamc olarak görmemitir

Darbeyi yapan FETÖ yaplanmasyd. Bilinen bir yaplanma, bunun kabuu, d elbette dindardr. diyen Turan unlar kaydetti:

Hepimiz biliyoruz, tanyoruz ama siyasi olarak hiçbir zaman Fetullahç yap kendini slamc olarak görmemitir. Siyasal slamla ifade etmemitir. Trnak içerisinde ifadesini kullanyorum. Dünyada ne kadar karanlk insan varsa hepsi ona kefil olmu. Fakat sanki, Türkiyede çok klasik bir cemaat veya bir tarikat darbe yapt gibi bir izlenim ve alg oluturuldu. Bu da yetmedi arkasndan bir ey daha yapld. FETÖ denen yap burada idealletirildi. Aslnda ideal cemaat, slamda cemaat budur, ideal camia budur, her cemaat FETÖ olmaya adaydr. Herkes o tepeye çkmak için ura içindedir. diye bir alg getirildi bunun peinden. FETÖ ideal cemaat, aslnda slamda cemaat bundan baka hiçbir ey deil. Her cemaat de eninde sonunda 15 Temmuzu gerçekletirmek için ura içindedir. Böyle bir çabas var. O halde ne yapalm biz cemaatleri, camialar, gruplar, slami topluluklar, ne derseniz deyin. Tamamna kar tedbir alalm. Garip bir hal olutu ekranlarda. Ekrana çkan baz simalar hiç haklarnda soruturma dahi açlmam kimi slami derneklerin Hakknda niye soruturma açlmyor. diye barp çardlar. Öyle bir hava yaadk. Bu i gittikçe tersine döndü.

Bizde esas olan dinin problemleri çözmesidir

Esas olann dinin problemleri ve sorunlar çözmesi olduunu dile getiren Turan, Bütün bunlar yaanrken malum hocalarn gündeme getirilmesi, hatta baz üfürükçülerin ekranlara çkartlp Din budur. deyip ii cemaat, camia, topluluktan öteye götürüp aslnda dinin esasn sorgulama yönünde bir hava olutu. Kendimizi öyle bir hava içerisinde bulduk. Arkasndan dinde yenilik tartmalar iin içine girdi. Bizzat Sayn Cumhurbakan tarafndan ifade edildi. Ve bu bir ürküntü oluturdu. Din ve yenilik böyle bizim gibi ailesel, geleneksel dindar insanlar, herkes din ve yenilik kavram yan yana geldiinde bir ürküntü duyar memlekette. Bunun bir hikyesi var. Elbette Sayn Cumhurbakannn kastettii, ben eminin bundan dinde reform meselesi falan deildi. Fakat acaba bu mu oluyor. diye bir hava olutu. Bizde esas olan dinin problemleri çözmesidir. Sorunlar çözmesidir. Ama 19uncu yüzyldan itibaren din önümüze bir problem gibi konulmu. Bu konuda yüzyln sonlarna doru yeni yüzylnda banda bunlar çözüp dini kurumlarn yasaklanmasdr. Reforme edilmesi falan deildir. çok az konuulmutur dini kurumlarn reforme edilmesi, bu tartlm bir konu falan deil, tartlmamtr. Kimse buna cesaret bile edememitir. Yasaklamaya cesaret etmilerdir ama reforma cesaret edememitir. ifadelerini kulland.

Kimsenin dinde reform çabas içinde olduuna inanmyorum

Kimsenin dinde reform çabas içinde olduuna inanmadna dikkat çeken Turan konumasnn devamnda unlar söyledi: Sorunlarmz çözememe, çözüm bulamama gibi tkanma yayoruz, bu bir hakikat. Dünya deiiyor, problemler deiiyor ama biz 19uncu yüzylda kalarak görüyoruz ki biz hakkz, iyi olan biziz peki nasl çözeceksiniz bunca sorunu, orada bir duruyoruz, susuyoruz. Böyle bir problem yayoruz. Bütün bu çerçeve içerisinde bence meseleyi dikkatle deerlendirmek gerekir. Yenilik tartmalar acaba nereye varacak, ne isteniyor bizden? Bir kere u istenemez, ben kimsenin dinde reform çabas içinde oluuna inanmyorum. Bu tutmaz, Türkiyenin çok salam bir gelenei vardr. Tutmaz, olabilecek bir ey deil, batl anlamda bir reformun tutacan hiç düünmüyorum. Ne istenebilir, u istenebilir belki, bizde her eye ramen ta Emevilerden balayarak slami gelenek, mam Ebu Hanifede böyle, mam afiide böyle, mam Malikte böyle otonom kalma vardr. Müslüman geleneinin kendini bir ekilde devletten hafif beri tutmak, devlete kar olmak deildir. Devlete muhalif, düman olmak deildir, ayn zamanda devlet en zor durumda kaldnda yannda yer alma gibi bir halde vardr. Belki 15 Temmuzda olduu gibi. Ama kendi kalma gibi bir derdi vardr. Bu gelenek bizde çok salam oturmu.

Son olarak Turan, Belki dinde yenilik tartmalar içiresinde yeni süreçte Efendim sivil toplum daha devletlesin. denilebilir, Biz kendimizi sivil toplum üzerinden ifade ediyoruz. Bu süreçte bunlar daha fazla devletletirelim. Bunda sonra söz haklar olmasn. Hiçbir ey söylemesinler, her ne söyleniyorsa o tasdik edilsin. diye bir talep oluabilir. Bunun kabullenilmemesi bizim elimizde. Ben slamclarn Türkiyenin en temiz toplumu olduuna inanyorum. Yönetmediler ki bir kere kirlensinler. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git