Sosyal medyada "sazan" olmayın

"Hem bilişim şubedeki memur arkadaşlarımız hem de uzman cumhuriyet savcılarımız bu konuyu bildikleri için böyle bir konu önüne geldiğinde, hemen şahısları yakalayalım demezler"

Haberler 25.04.2017 - 07:32 Son Güncelleme : 25.04.2017 - 07:34

Biliim hukuku uzmanlar, sosyal medya kullanclarnn, hesaplarnn çalnmas veya adlarna sahte sayfalar açlmas halinde yaplacak paylamlardan kendilerinin sorumlu tutulamayacana ilikin yaynladklar metinlerin (sazanlama), baz hassas dönemlerde toplumu korkuya sevk etme ve alg oluturma amaçl yayld uyarsn yapt.

Hukukçular, Sosyal medyada terörü destekleyenler hakknda kovuturma açlacann söylenmesi üzerine bunu frsat bilen baz art niyetli insanlarn, görülerini sevmedikleri insanlar zor duruma düürmek için harekete geçip, Facebookta profil resimlerinizi alarak sizin adnza sahte hesaplar açarak sizin adnza teröre destek verebilir ya da ho olmayan paylamlar yapabilirler. eklinde devam eden metinlerin paylalmasnn hukuki olarak hiçbir geçerliliinin olmadn, özellikle referandum sonras gibi önemli dönemlerde bu metinlerin arttn ifade etti.

Avukat Sertel rac, bir profilin hesabnn gerçek ahs yanstmasyla ilgili her zaman baz soru iaretlerinin olduunu söyledi.

Söz konusu metinlerde resmi bir kayttan bahsedilmediini, öncelikle bunlarn yazld profilin gerçek olup olmadnn belirlenmesi gerektiini ifade eden rac, Buras bir mecra olduu için sosyal medyada birine hakaret ederseniz, yaz yazarsanz, her zaman bir soruturmaya konu olursunuz. Soruturma dosyas geldii zaman cumhuriyet savcs gerçekten bu profil sahibine ulap ulalamayacana bakar. Bunun da yolu söz konusu kiinin arkada listesine baklmasdr. Daha önce yazlan mesajlara ve profilin oluturulma zamanna baklabilir. Profilde paylatnz mekana baklabilir, içeriklerle sizin balantnzn varl incelenebilir. Bu saatten sonra bunlar gerçek bir ahsa iaret ediyorsa, soruturma adm olabilir. diye konutu.

Haberlere konu olan, sosyal medyada skça paylalan söz konusu sazanlama iletilerinin ciddiye alnmamas gerektiine dikkati çeken rac, böyle bir oyunun oynanmas için yüzlerce arkada toplanmas, mantkl bir geçmi oluturulmas gerektiinin altn çizdi.

- Sahte mesajlara alet olmamak gerekiyor

rac, sahte profil mesajlarnn hukukçular tarafndan hemen anlalacan vurgulad. Uzmanlarn bu konuda dikkatli olduunu dile getiren rac, öyle devam etti:

Hem biliim ubedeki memur arkadalarmz hem de bu konuda uzman cumhuriyet savclarmz bu konuyu bildikleri için böyle bir konu önüne geldiinde, hemen ahslar yakalayalm demezler. Söylediim durumlara bakarlar. Bu yüzden konu kapanr. Burada gerçek ahsla suç arasnda balant kurulamad için içerisinde suç olsa da bir sonuca gitmiyor. Söz konusu kiinin gerçek profili de olabilir. Diyelim ki her ey kötüye gitti, o zaman siz Benim profilim zaten var, bu benim deil diyebilir, baka kiilerce fotorafnzn kullanldn ifade edersiniz. Sahte mesajlara da alet olmamak gerekiyor ama bu tip hususlar ortaya çkyor.

Kanunen geçerli olmayan iletilerin paylalmasn sosyal medyann iletiim etkisine balayan rac, baz insanlarn bu tip paylamlarn artrarak, takipçi toplamaya çaltn kaydetti.

rac, masum insanlarn da iyi niyetle bu iletileri paylaabileceini aktararak, Baz insanlar, bunu ciddiye alp, evhama kaplarak, Aman, arkadalar dikkat edin diyebiliyor. Bu tip paylamlar 20-25 ya üstü kiiler yapabiliyor. Onlar sosyal medya dünyasna daha yeni yeni girdikleri için bu tip konular ciddiye alyorlar. deerlendirmesini yapt.

Orta ya üstünün bu iletileri daha fazla paylatn vurgulayan rac, baz çekincelerin ve korkularn sosyal medyaya zaman zaman çok daha fazla yansdn bildirdi.

Avukat rac, kritik dönemlerde bunun artmasnn sosyolojik nedenleri olduunu, çok da hukuki karlnn bulunmadn anlatarak, Ülkemizde internet kullanm gün gittikçe artyor. Sosyal medyada liderliimiz var. Eer siz kitleleri harekete geçirmek istiyorsanz interneti kullanacaksnz. Bunu olumlu ya da olumsuz kullanabilirsiniz. Bunun için de örgütlenen gruplar olabiliyor. görüünü paylat.

Bireysel akalarn da ciddiye alnabildiini anmsatan rac, insanlar korkuya sevk etmek ve algy yönetmek için de sosyal medyada bu tip metinlerin dolama sokulduunu sözlerine ekledi.

- Birçok viral ortaya çkardlar

Avukat Burçak Ünsal, sosyal medyada zaman zaman baz güvenlik kurumlarnn hayali kanunlarna, yönetmeliklerine ve genelgelerine atfta bulunarak Verilerimi, fotoraflarm koruyorum, tek hesabm budur, baka hesabm yoktur. Bunlarla ilgili bir zarar olursa Facebook sorumludur. ifadelerinin yer ald metinlerin yayldn, bunlarn Türkçeye sazanlamak olarak giren hoax postlar olduunu söyledi.

Bu metinlerin en sonunda genelde Hemen paylan veya Paylamayn. Duvarnza kopyalayp yaptrn. gibi uyarlar bulunduuna dikkati çeken Ünsal, Son dönemde ülkemizde internet üzerinden ilenen suçlarn artmasn frsat bilenler bir de Sosyal medya üzerinden teröre destek verenler hakknda kovuturma eklinde veya Beenmezseniz sayfamz silinecek, Beenirseniz Facebook falanca yere 1 dolar ba yapacak gibi birçok viral ortaya çkardlar. diye konutu.

Ünsal, bu gibi cümlelerin amacnn kullancy küçük düürmek, onlarn itibarn ve güvenilirliini zedelemek olduunu ifade ederek, öyle devam etti:

Bu gibi tek tarafl Facebook postlar ile yaplan uyarlarn hiçbir balaycl ve hukuki hükmü yoktur. Kullanc bir fotoraf koyduktan veya bir post yaptktan sonra, onlarn kim tarafndan nasl kullanldna ilikin Facebookun bir sorumluluu da yoktur. Eer bir hesap hacklenmi veya adnza bir baka hesap açlm ise Facebook nezdinde bunlarn kapatlmas veya geri alnma ilemi kolaylkla yaplmaktadr. Size ait olmayan bir hesaptan suç tekil eden hukuka aykr ilem yaplyorsa bunun için en etkin yöntem konuyu Facebook ve tedbiren savcla bildirmektir. Her kullanc Facebook ayarlarndan yapt paylamlar kimlerle paylaabileceini veya hangi grupla paylalabileceini veya tüm kullanclarn eriiminin olup olamayacan belirleyebiliyor. Yani paylamlarnz kamuya açk yapmamay tercih edebilirsiniz.

Son dönemde özellikle mikroblog sitesi Twitterda özel mesajla açlan pencere mesaj eklinde gelen Hesabnz kilitlendi, açmak için bu linke tklayn tarz saldrlar ise phishing olarak adlandrldn anlatan Ünsal, bunlarn kiilerin hassas bilgilerini elde etmeyi hedefleyen çok daha tehlikeli siber saldrlar olduunu vurgulad.

Ünsal, bu tür saldrlarn kullancy kandrarak hedefledii bilgiyi elde etme amaçl düzenlendiini dile getirerek, Bunlardan korunmak için gelen mail veya özel mesajn kaynan, adresini dikkatle incelemek, verilen linkin açlmn üzerine tklamadan incelemek, banka linki olduu söylenen linklere asla bir mail üzerinden tklayarak gitmemek, en ufak bir üpheniz varsa o an için ilemi yapmamay tercih etmek gerekir. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git