Sosyal rezillik

Çocukların yoğun olarak kullandığı YouTube’da çocuk istismarı sınırlarına giren konuları içeren animasyon filmlerin yayınlandığı ortaya çıktı. Her biri 300 bin ila 4 milyon izlenme oranlarına sahip videolar "çocuk istismarına" yol açıyor. Video paylaşım platformu YouTube’da çocuklara yönelik kan donduran başlıklar ve içerikler taşıyan videoların dolaşımda olduğu ve milyonlarca çocuk tarafından izlendiği ortaya çıktı. Sosyal medyada gündem olan olay sonrası Aile Bakanlığı 4 hesapla ilgili savcılığa başvurdu.

Haberler 03.06.2020 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Video paylam platformu YouTubeda çocuklara yönelik kan donduran balklar ve içerikler tayan videolarn dolamda olduu ve milyonlarca çocuk tarafndan izlendii ortaya çkt. Sosyal medyada gündem olan olay sonras Aile Bakanl 4 hesapla ilgili savcla bavurdu.

çocuklarn youn olarak kulland YouTubeda çocuk istismar snrlarna giren konular içeren animasyon filmlerin yaynland ortaya çkt. Her biri 300 bin ila 4 milyon izlenme oranlarna sahip videolar Annem kapy çalmadan girdi, üvey babamla beni gördü gibi balklar tayor.

çOCUK STSMARI

Dijital Güvenlik Eitim Uygulama ve Aratrma Merkezi (SODGEM) uzmanlar, sosyal medyada çocuklara yönelik istismara kar ebeveynleri uyard.

SODGEMden yaplan yazl açklamada, hayatlarnn oldukça önemli geliimsel dönemlerinde bulunan çocuk ve ergenler üzerinde internet ortamnda sunulan görsel ve video içeriklerin istismar malzemesi olarak kullanlabildii belirtildi.

Baz sosyal medya platformlarndan paylalan içeriklerin dünyann her yerindeki çocuklarn snrsz ve büyük ölçüde denetimsiz kullanmna açk olduu vurgulanan açklamada, u ifadelere yer verildi:

Youtubeda paylalan söz konusu içerikler göz önünde bulundurulduunda, bu videolara eriim salayan çocuklar toplumsal düzen, ahlak ve deerler çerçevesine aykr birçok söylem ve görüntüye maruz braklmaktadr. Videolarda yer alan görsel ve sözel ifadeler analiz edildiinde, bu aykr davran biçimlerinde özellikle güzelleme yöntemine bavurularak çocuklarda olumlu duygular oluturulmaya çallmaktadr. Ayn zamanda bu içeriklerin çocuklar tarafndan normal ve iyi-güzel olan eklinde alglanmasna çallmaktadr. çocuk ve genç yataki bireylerin sosyal örenmeleri üzerinde önemli bir yer edinmi olan sosyal medya platformlar, burada yer verilen içeriklerle, olumsuz davran biçimlerini normal bir hale getirerek çocuklarn alg eiklerini deitirip onlar duyarszlatrmaktadr.

KRMNAL SAAT DLMLER

Açklamada, anne ve babalarn, kriminal saat dilimlerinde (02.00-05.00) çocuklarn çevrim içi bulunmadklarndan emin olmas gerektii bildirildi. çocuklar için en tehlikeli görülen bu zaman diliminde ebeveynlerin denetim ve tespitlerin daha az olduu vurgulanan açklamada, çocuklarn abone olduklar kanallar mutlaka kontrol edilmeli, gerekiyorsa abone olunmal, her yüklenen içerik çocuklardan önce aileler tarafndan izlenmelidir. Bu sayede onlar izlemeden müdahale edilebilir. uyarsnda bulunuldu.

Açklamada, çocuklarn Youtube ve dier platformlarda ne tür içerikleri izlediklerini gösteren geçmi kaytlarn incelenmesi de tavsiye edildi. çocuklarn geçmi kaytlarnda ve abone olduklar kanallarda uygunsuz içeriklere rastlanmas halinde bir uzman eliinde duruma müdahale edilmesi önerilen açklamada, unlar kaydedildi:

Cihazlarda oturum açlan hesaplar doru doum tarihlerini göstermiyorsa ve 18 yan üstünde bir doum tarihi girildiyse, VPN programlar kullanlyorsa, geçmi kaytlar sürekli temizleniyorsa ya da otomatik temizleyen araçlar kullanlyorsa daha dikkatli olunmal ve çocuklar bu konularda uzman eliinde bilgilendirilmelidir. çocuklarn uygunsuz içeriklere maruz kaldklarn anlamann teknik yollarndan biri ebeveyn denetim programlardr. Bu programlar sayesinde çocuklar tehlikelerden büyük ölçüde korunabilir.

Açklamada, Google tarafndan ücretsiz sunulan Ebeveynler çin Google Family Linkin en etkili ve kullanl araçlardan biri olduu bilgisi de paylald.

BÜYÜK TEPK TOPLADI

Sosyal medyada çocuk istismar YouTubeda hashtagi ile gündem olan ve büyük tepkiye yol açan konu Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanln harekete geçirdi. Bakanlk Gerçek Hikyeler, Hikyem Bitmedi, te Benim Hikyem ve Hayatn Penceresi adn tayan dört hesapla ilgili YouTube yönetimi ve ilgili makamlarla iletiime geçerek savcla bavuruda bulundu.

Aile Bakanl yapt basn açklamasnda, Gündem olan YouTube kanalnda yer alan içeriklerde aile ve toplum yapmz bozan genel ahlak kurallarna aykr ve çocuk cinsel istismar içeren ifadelerin yer ald tespit edilmitir. (...) Bakanlk olarak eriimin engellenmesi için YouTube ve ilgili kurumlar ile iletiime geçilmi ve savcla bavuruda bulunulmutur ifadeleri kullanld. Ayrca açklamada ailelerin çocuklarnn izledii her içerii her alanda takip etmesinin önemi vurguland.

BTK ENGEL KOYDU

Açklamann ardndan Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumu (BTK) devreye girerek zararl içeriklerin izlenmesini engelledi.

Emniyet Genel Müdürlüü tarafndan (EGM) ise sosyal medyada genel ahlak kurallarna aykr yayn yapan kanallarn birçounun kapatld, suç tekil ettii deerlendirilen içeriklerin de kaldrld açkland.

STSMARA TEVK

Avukat Umur Yldrm konuyla ilgili unlar söyledi: Videolar, TCK103 ve 215inci maddelere göre çocuun cinsel istismar, suçu ve suçluyu övme suçuna vücut vermektedir. öyle ki, herhangi bir fiziksel temas aranmakszn, çocuklara yaplan her türlü cinsel davran, çocuklarn cinsel istismar suçunu oluturacaktr. Zira, ilenmi bir suçun alenen övülmesi, örnein; gazetede yaz yazarak, sosyal medyadan paylaarak, ya da YouTube gibi bir video izleme kanalndan paylalarak ilan edilmesi eklinde icra edilebilecei kabul edilmektedir. Bu sebeple ilgili videolar iki suçun unsurlarn da barndrmaktadr.

Ana Sayfaya Git