Soylu: Yurt içindeki terörist sayısı 600'ün altına düştü

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yurt içindeki terörist sayısının 600'ün altına düştüğünü söyledi.

Haberler 28.08.2019 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Süleyman Soylu, Eitim Yayn Daire Bakanl Durmu Yalçn Konferans Salonunda düzenlenen 105inci Dönem Kaymakamlk Kursu Açl Programna katld.

Soylu, burada yapt konumada, salondaki kaymakam adaylaryla 2017 Temmuz aynn sonunda bir araya geldiklerini ve o toplantda kendilerine uzun ince bir yola çktklarn, yolun sonunun emeklilik olmadna ilikin bir konuma yaptn hatrlatt.

O görümeden bu yana dünyann ne yazk ki daha güzel bir yer haline gelmediini ifade eden Soylu, Türkiye ile ilgili karanlk kehanetlerin hiçbirinin tutmadn söyledi.

Yurt içindeki terörist saysnda son durum

Programa gelmeden önce güvenlik toplants yaptklarn aktaran Soylu, Yurt içindeki terörist says 600ün altna dütü. dedi.

Soylu, siyaset eskileri olarak nitelendirdii kiilerin salk sorunlar nedeniyle tutuklanmayp belediye bakan seçilen ancak görevden alnanlar ziyaret etmesine ilikin, Sadece yazk. deerlendirmesinde bulundu.

Türkiyede dünyann baka ülkesinde olmayan bir halin yaandn vurgulayan Soylu, konumasna öyle devam etti:

çimizde her frsatta Bat hayranln ortaya koyanlar, sürekli Baty referans alp bize örnek gösterenler, i Türkiyeye gelince brakn teröre sessiz kalmay, PKKya dorudan erzak, para ve eleman yardm yapan, insanlarn maalarndan örgüt için haraç kesen, terörist cenazelerine katlan, taziyeye giden, ehit ailesini iten çkarp terörist yaknlarn ie alan, onlara deer ailesi diyen belediyelere operasyon yaptmzda, feryat figan karmza dikiliyorlar. Yarn bir gün kaymakam olacaksnz, size ilk nasihatim u olsun, sradan vatanda diye bir ifadeyi asla kullanmayn. nsanlar sakn küçümsemeyin, bilmez anlamaz demeyin.

Diyarbakrda anne Akarn olunu terör örgütünden kurtarmas

Diyarbakrda Hacire Akarn, terör örgütünün kaçrd üçüncü olu için HDP l Bakanl önünde eylem yaptn hatrlatan Soylu, Meselenin esasn çok biliyor kadn. Orada yayor, etrafnda olan biteni görüyor. Hiç kimse Aman, ev kadndr. Bu ilerden anlamaz diye küçümsemesin. O, dünyay da siyaseti de ailesine ve ülkeye yaplmak isteneni de hepsini biliyor, kendi bana gelenin asl sorumlusunu da çok net bir ekilde biliyor. Onun için gitti, orada eylem yapt. Eylem yapt ve söke söke de sonucunu ald. Demek ki sorumluyu doru tespit etmi. diye konutu.

Bakan Soylu, belediye bakanlna seçilip terör örgütüne yardm ve yataklk yapan ve milletin arazilerini gasbedeni ziyaret edenlerin mi yoksa çocuunu terör örgütünden kurtaran annenin mi daha asil olduunu sordu.

Anne Akarn eyleminin tek olmadn ve bölgede daha önceden de baz annelerin bu tür eylemler yaptna iaret eden Soylu, Akarn yapt eylem ve öncesinin deerlendirildiinde ortaya çkan fotoraf doru okumak gerektiine deindi.

Soylu, 2016da PKKnn üssü gibi çalan ve Kandilin atad e bakan denilen kayyumlarca yönetilen belediyelere bakanvekilleri görevlendirdiklerini anmsatt.

çukur ve barikat eylemleri srasnda bu belediyelerin imkanlarn da kullanarak vatandaa yönelik yaplanlar anlatan Soylu, belediye bakanvekillerinin göreve gelmesiyle söz konusu yerlerdeki hayatn tümden deitiini kaydetti.

HDPnin sahip olduu belediye saysnn 2009da 98, 2014te 103 olduunu hatrlatan Soylu, terörle iltisaklar nedeniyle 2016 ve 2017de 94 HDP belediyesine belediye bakanvekili görevlendirdiklerini 31 Mart 2019 seçimlerinde ise HDPnin ancak 59 belediye kazanabildiini ifade etti.

Ylbandan bugüne kadar örgüte katlm 74

Süleyman Soylu, 2014te örgüte katlmn 5 bin 558 olduunu ve bu saynn 2016da 703e, 2017de 161e gerilediine dikkati çekerek, Ylbandan bugüne kadar örgüte katlm 74 ama örgütten kaç, yani teslim 230. Bunlarn 155 tanesi aileleriyle ikna edilerek teslim oldular. Demek ki biz doru bir istikametteyiz. dedi.

HDP heyetinin dün CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolunu ziyaret ettiini anmsatan Soylu, Klçdarolundan, HDP heyetine Siz PKK ile aranzdaki göbek ban kesebildiniz mi?, PKKnn bu belediyelere hakim olamayacan, yönetemeyeceini söyleyebilir misiniz?, Terör örgütü zanllarn neden aday gösterdiniz? sorularn sormasn beklediklerini bildirdi.

PKKnn sözde üst düzey tüm yöneticilerinin belediyeler için çarda bulunduklarn aktaran Soylu, bu uralarn, terör örgütüne katlm belediyeler üzerinden yeniden canlandrma amac tadn dile getirdi.

31 Martta HDP tarihinin en büyük yenilgisine uramtr

Soylu, 31 Martta o belediyelerde alnan netice, hem terör örgütüne hem de srtn terör örgütüne yaslayanlara att bir tokattr. Profesyonelce bunun üstünü örtmeye, gündeme getirmemeye çalyorlar. 31 Mart 2019 seçimlerinde HDP yani PKKnn siyasi uzants tarihinin en büyük yenilgisine uramtr. dedi.

Türkiyenin 40 yldr terörle mücadele ettiini anlatan Soylu, aratrmalarda terörün Türkiyeye maliyetinin 350 milyar dolar ile 1,2 trilyon dolar arasnda olarak tespit edildiini anlatt.

Soylu, Terörü tasfiye etme kararllmzn ve baarmzn doruundayz. ifadesini kulland.

Demokrasi istismarna müsaade etmemeleri gerektiinin altn çizen Soylu, kendilerine yaplan sandk ve demokrasi çarsnn, bugüne kadar belediyeleri PKKya peke çeken HDPye niçin yaplmadn sordu.

Terörle mücadelenin, Tavana kaç, tazya tut. ikircikliiyle sürdürülemeyeceini vurgulayan Soylu, birilerinin artk kendisine gerçekçi ve samimi bir yol çizmesi gerektiini söyledi.

Bakan Soylu, Bu konuda son sözüm, son çarm udur, PKK terör örgütünün siyaset ve belediyelerdeki elini çektirmek bir demokrasi zaferidir. Bu ülkenin her evladna yakan, bu zafere ortak olmak, bu zaferi sahiplenmektir. diye konutu.

Soylu, konumasnn ardndan kaymakam adaylaryla hatra fotoraf çektirdi.

Programda, çileri Bakan yardmclar Muhterem nce, smail çatakl, Tayyip Sabri Erdil, ller daresi Genel Müdürü Ali çelik, Göç daresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz ile Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürü Hüseyin Engin Saribrahim de hazr bulundu.

Bunlarn her birisi uydurulmutur

Bakan Soylu, program sonras gazetecilerin gündeme ilikin sorularn yantlad.

Mardin Büyükehir Belediyesi bütçesinden devlet büyüklerine yüksek meblal özel hediyeler alnd iddiasna ilikin soru üzerine Soylu, Mardin Büyükehir Belediye Bakanvekili Vali Mustafa Yamann konu hakknda açklama yaptn hatrlatt.

Açklamada ehri dönem dönem ziyaret eden heyetlere yönelik harcamalarn yer aldn bildiren Soylu, öyle devam etti:

Ne devlet adamlarna böyle bir ey yaplr ne de devlet adamlar böyle bir eyi kabul eder. Herkes açk verebilir, bizler açk vermemesi gereken insanlarz. çünkü çok cepheyle mücadele ediyoruz. Ucuz ilere eer paçay kaptrrsak Allah muhafaza bu millet bize bunun hesabn sadece bu dünyada deil, öteki dünyada da sorar. Bunlarn her birisi uydurulmu, icat edilmi ve maalesef sadece Kara çal belki de izi kalr kabilinde yaplan ilerdir. Benimle ve bütün arkadalarmla alakal da bu böyledir. Onun için kimsenin böyle bir eye ihtiyac da söz konusu deildir ama buna ramen sadece bununla alakal özel bir tefti yaptryorum.

Belediyeyi hiç ziyaret etmedim

Soylu, Mardin Büyükehir Belediyesini hiç ziyaret etmediini, sadece bir iftar yemeine katldn ve gençlik merkezine gittiini belirterek, unlar söyledi:

Hiç Mardin Büyükehir Belediyesine gitmedim ama birtakm bu tip meseleleri söz konusu olabilir. Zaten bunlarn hepsi hem Saytay denetimlerinden hem teftilerden hem de mali denetimlerden geçmektedirler. Böyle bir eye imkan vermek de doal olarak mümkün deil. Devlet böyle bir eye de imkan salamaz, vermez, denetimi de böyle bir eye imkan salamaz. Anladm kadaryla bu tip karlamalarn bir karl olarak orada devlet büyükleri geldii zaman da ona yönelik yaptrlm bir bütçelemedir diye düünüyorum.

THK girdaba girmi meseledir

Bir gazetecinin Türk Hava Kurumu (THK) ile Türk Kzlayn eski yöneticileri hakknda baz usulsüzlüklerle alakal suç duyurusunda bulunulduunu hatrlatmas üzerine Soylu, Türk Hava Kurumu meselesi maalesef bir girdaba girmi meseledir. dedi.

çileri Bakanl bünyesinde bulunan Sivil Toplumla likiler Genel Müdürlüünce binlerce dernein denetim ve teftiinin yaplmasnn zorunlu olduuna iaret eden Soylu, gelen ihbar ve ikayetlere hem illerdeki birimlerin hem de merkezi yönetimin seyirci kalmadn vurgulad.

Soylu, Sivil Toplumla likiler Genel Müdürlüü tarafndan bu yl yaplan denetimlerden kaçnn mahkemelere suç duyurusu olarak verildiini bir basn bülteniyle açkladklarn ifade ederek, öyle konutu:

Özellikle kamu yarar olan hem Türk Hava Kurumu hem de Kzlay ile ilgili. Kzlayn 2005-2008-2009, eski döneme yönelik olarak. Fakat Türk Hava Kurumunun yakn döneme kadar birçok usulsüzlüünü arkadalarmz saptad. Burada bir deerlendirme yapmak isterim. 26 Haziran itibaryla Türk Hava Kurumunun herhangi bir yönetimi söz konusu deildir. Türk Hava Kurumunun yönetimi boluktadr. Yöneticileri vard. Bunlarn 9u istifa etti ve geri kalanlarn da hukuken buray yönetme kabiliyeti söz konusu deildir, dümü durumda duruyor. Mahkemeler devam ediyor. Mahkemeler bir karar verecek ve bu karar çerçevesinde de bu mesele devam edecek. Bu dönem içerisinde yaplan ihbar ve ikayetler üzerine Türk Hava Kurumunun u son çerçevesinde gelien olaylarla ilgili de bir denetimi hemen balattk. Bu denetimler devam eder. Bu denetimler devam ettii andan itibaren kendine ait bir serencam, süreci vardr. Bu süreç içerisinde zamannda yaplmtr.

Süleyman Soylu, THKye yönelik soruturmann zmirde meydana gelen yangnla bir ilgisi olup olmadna ilikin soruya, Ne zmir yangnyla ne baka bir yangnla alakas var ama burada zaten bir yönetimsel problem var. yantn verdi.

Ana Sayfaya Git