"Srebrenista Soykırımı" panelinde 'Özür' beklentisi!

Eski Bosna Hersek Dışişleri Bakanı ve Bosna Hersek'in ilk BM Daimi Temsilcisi Muhammed Şakirbey, eski ABD Başkanı Bill Clinton'dan "Srebrenista soykırımını önleyemediği" için özür dilemesini beklediklerini bildirdi.

Haberler 11.07.2015 - 11:29 Son Güncelleme : 11.07.2015 - 11:29

Srebrenista Soykırımı Anma Komitesi tarafından BM Genel Merkezinde, Srebrenista soykırımının 20. yıl dönümü dolayısıyla panel düzenlendi. Srebrenista Soykırımı konulu panelin moderatörlüğünü, Bosnalı gazeteci Erol Avdoviç yaptı.

Şakirbey, yaptığı konuşmada, 20 yıl geçmesine rağmen Clintondan hiçbir zaman soykırımı önleyemediği için özür dilediğini duymadık. 1998de Ruandaya gittiğinde soykırımı önleyemediği konusunda özür diledi. Clinton yarın Srebrenistaya gidecek, kendisinden özür dilemesini bekliyoruz ifadelerini kullandı.

Srebrenistada NATO uçaklarını kim durdurdu? diye soran Şakirbey, NATO uçaklarının, Washington, Londra ve Paris arasında yapılan gizli anlaşmayla durdurulduğunu savundu. Şakirbey, dönemin ABD Başkanı Clinton, İngiltere Başbakanı John Major, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chiracın bu konuda görüştüğünü belirtti.

Soykırım suçuyla ilgili hiçbir hesap sorulmadığını, bunun karşılıksız kaldığını dile getiren Şakirbey, Srebrenistadakileri korumak amacıyla hava saldırısı gerçekleştirilmesi için NATOnun da BM Güvenlik Konseyinin de gerekli adımı atmadığını kaydetti.

Dini kimlikleri yüzünden öldürüldüler

BM Genel Sekreterinin Soykırımın Önlenmesi Özel Danışmanı Adama Dieng de Srebrenistada insanların dini kimlikleri yüzünden, Müslüman oldukları için öldürüldüğünü söyledi.

Bu nedenle Srebrenistada yaşananların soykırım olduğunu ifade eden Dieng, çok açık şekilde bunun uluslararası toplumun başarısızlığından kaynaklandığını dile getirdi.

Bazı komşu ülkeler vetoyu zafer ilan etti

Bosna Hersekin BM Daimi Temsilcisi Mirsada çolakoviç ise BM Güvenlik Konseyindeki Srebrenista soykırımı tasarısının kabul edilmemesini eleştirerek, Bazı komşu ülkeler vetoyu zafer ilan etti. Bunun neresi zafer, bu bir utançtır dedi.

İngiltere tarafından Bosnadaki savaş sırasında, BMnin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsada 11 Temmuz 1995te Ratko Miladiçe bağlı Sırp birliklerinin 8 bin 372 Boşnakı hunharca katletmesini anmak amacıyla hazırlanan BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını, Rusya veto etmişti. Oylamada çin, Nijerya, Angola ve Venezuela çekimser oy kullanmıştı.

Anadolu Ajansı

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır