Görüş Bildir

"Srebrenista Soykırımı" panelinde 'Özür' beklentisi!

Eski Bosna Hersek Dışişleri Bakanı ve Bosna Hersek'in ilk BM Daimi Temsilcisi Muhammed Şakirbey, eski ABD Başkanı Bill Clinton'dan "Srebrenista soykırımını önleyemediği" için özür dilemesini beklediklerini bildirdi.

Srebrenista Soykırımı Anma Komitesi tarafından BM Genel Merkezi'nde, Srebrenista soykırımının 20. yıl dönümü dolayısıyla panel düzenlendi. "Srebrenista Soykırımı" konulu panelin moderatörlüğünü, Bosnalı gazeteci Erol Avdoviç yaptı.

Şakirbey, yaptığı konuşmada, "20 yıl geçmesine rağmen Clinton'dan hiçbir zaman 'soykırımı önleyemediği' için özür dilediğini duymadık. 1998'de Ruanda'ya gittiğinde soykırımı önleyemediği konusunda özür diledi. Clinton yarın Srebrenista'ya gidecek, kendisinden özür dilemesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Srebrenista'da NATO uçaklarını kim durdurdu?" diye soran Şakirbey, NATO uçaklarının, Washington, Londra ve Paris arasında yapılan gizli anlaşmayla durdurulduğunu savundu. Şakirbey, dönemin ABD Başkanı Clinton, İngiltere Başbakanı John Major, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın bu konuda görüştüğünü belirtti.

Soykırım suçuyla ilgili hiçbir hesap sorulmadığını, bunun karşılıksız kaldığını dile getiren Şakirbey, Srebrenista'dakileri korumak amacıyla hava saldırısı gerçekleştirilmesi için NATO'nun da BM Güvenlik Konseyinin de gerekli adımı atmadığını kaydetti.

"Dini kimlikleri yüzünden öldürüldüler"

BM Genel Sekreteri'nin Soykırımın Önlenmesi Özel Danışmanı Adama Dieng de Srebrenista'da insanların dini kimlikleri yüzünden, Müslüman oldukları için öldürüldüğünü söyledi.

Bu nedenle Srebrenista'da yaşananların soykırım olduğunu ifade eden Dieng, çok açık şekilde bunun uluslararası toplumun başarısızlığından kaynaklandığını dile getirdi.

"Bazı komşu ülkeler vetoyu zafer ilan etti"

Bosna Hersek'in BM Daimi Temsilcisi Mirsada Çolakoviç ise BM Güvenlik Konseyi'ndeki Srebrenista soykırımı tasarısının kabul edilmemesini eleştirerek, "Bazı komşu ülkeler vetoyu zafer ilan etti. Bunun neresi zafer, bu bir utançtır" dedi.

İngiltere tarafından "Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa'da 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birliklerinin 8 bin 372 Boşnak'ı hunharca katletmesini anmak amacıyla" hazırlanan BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını, Rusya veto etmişti. Oylamada Çin, Nijerya, Angola ve Venezuela çekimser oy kullanmıştı.

Anadolu Ajansı

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi