STK'lardan hükümete çağrı: Somut adımlar atılmalı

Terör rejiminin Filistin'e yönelik saldırıları karşısında verilen tepkilerin yetersiz kaldığını belirten STK'lar, başta İncirlik ve Kürecik üslerinin kapatılması olmak üzere tüm askeri ve diplomatik ilişkilerin sonlandırılması gerektiğini söyledi.

Haberler 18.05.2021 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklak bir hafta önce Mescid-i Aksaya yönelik balatlan saldrlara tepki amaçl basn açklamalar, boykot çarlar, yürüyüler, ehir içi araç konvoylar ve sosyal medya üzerinden Filistini destekleyici çalmalar sürüyor.

Müslüman halklar tarafndan yaplan çalmalara nispeten yetki mercilerinin de olaylar knamayla snrl tutmasnn yetersiz olduunu dile getiren STKlar, özellikle Türkiyenin; askeri üsleri kapattrmas, konsolosluklar geri çekmesi, devlet tanmndan çkarmas askeri, diplomatik, ekonomik ve siyasi tüm ilikileri sonlandrarak somut admlar atmasnn vaktinin geldiini söyledi.

Kudüsü ve Aksay savunan Filistinlilerin bu barbar saldrlar altnda korunabilmesi için, bütün slam ülkelerine vazife dütüünü hatrlatan Peygamber Sevdallar Vakf Genel Bakan Adnan Akgönül, En büyük görev, bütün slam ülkelerinin tek vücut olup daha etkin bir seda ile tepkilerini göstermeleridir. Siyasi, askeri, ekonomik anlamda direkt müdahaleyle etkin bir biçimde kendi tavrlarn ortaya koymalar gerekiyor. Özellikle slam ülkeleri yöneticileri bu anlamda kendi etkin imknlarn, güçlerini ve var olan bütün durumlarn seferber etmek zorundalar. dedi.

HL BU SYONSTLERLE DPLOMATK LKLER KURULUYORSA BUNDA BÜYÜK BR VEBAL VE SORUMLULUK VARDIR

Özellikle ülke yöneticilerine mesajlarnn olduunu ifade eden Akgönül, Kendileri bu alanda israilin saldrlarn durdurmak için, onlar uluslararas boyutta telin etmek için giriimlerini yaparken dier taraftan da ekonomik ilikilerini tamamen kesmeli ve özellikle diplomatik ilikilerine son vermeleri gerekiyor. Yani bütün bu barbarlklarn karsnda hl bu siyonistlerle diplomatik ilikiler kuruluyorsa bunda büyük bir vebal ve sorumluluk vardr. Eer bunu imdilik yerine getirmezlerse bu vebal boyunlarna kalacak ve bu zillet onlar ömür boyu etkisi altnda brakacaktr. ifadelerini kulland.

Bütün ümmetin Selahaddin-i Eyyubi gibi var olan bütün imknlarn sergilemesi gerektiine vurgu yapan Akönül, Ayrca bütün Müslüman halkmzdan bir isteimiz u ki: Müslümanlar da kendi aralarnda yapacaklar yardm kampanyalaryla bir nebze de olsa onlarn salk, gda ve benzeri ihtiyaçlarn karlayabilecek bir çalma yapabilirler. Bu frsat imdilik yerine getirilmeli ki Allah karsndaki sorumluluk yerine getirilmi olsun. eklinde konutu.

Akgönül, Cenab- Allah El-Kahhar ismi ile siyonistleri kahretsin, onlar bir an önce en ar bir musibetle cezalandrsn, oradaki Müslümanlara da hayr kaplar açsn. Onlara güç, kuvvet sabr ve merhamet versin. Bu arada ehit olan kardelerimize Allahtan rahmet, yarallara ifa vermesini diliyorum. Cenab- Allah, bütün o Müslümanlarn ayaklarn sabit klsn nallah. Bu zulmün bir an önce bitmesini Cenab- Allah bütün ümmete nasip etsin. temennisinde bulundu.

BRçOK SLAM ÜLKES TÜRKYENN ATACAI ADIMLARI DKKATE ALARAK HAREKET EDYOR

Yaklak bir haftadr terör ebekesi tarafndan Filistinlilere yönelik youn saldrlarn sadece bu haftaya münhasr bir durum olmadna dikkati çeken Mustazaflar Cemiyeti Genel Bakan Murat Aslan, Bu saldrlar karsnda Türkiye olarak neler yaplabilir? Neticede slam ülkelerinde bulunan halklar bir ekilde üzerlerine düen görev ve sorumluluklar basn açklamalar, konvoylar, ürünlerin boykotu ve sosyal medya üzerinden tepki eklinde yerine getirmektedirler. diye belirtti.

Türkiyenin rolünün önemli olduunu söyleyen Aslan, Her ne kadar hükümet yetkilileri açklamalar yapsa da durumu kabul etmediini dile getirse de biraz daha somut admlarn atlmas gerekiyor. Neticede slam ülkeleri nezdindeki konumu çok önemlidir. Birçok slam ülkesi Türkiyenin ataca admlar, alaca kararlar dikkate alarak hareket ediyor. ifadelerini kulland.

Yakn zamanda atlan somut admlarn nasl fayda gösterdiini gösteren giriimlere delil gösteren Aslan, Bu admlardan bir tanesi Azerbaycan ve Ermenistan arasndaki meselesidir. Bu meselede Türkiye net bir ekilde tavrn ortaya koyduunda hem askeri hem siyasi hem de ekonomik anlamda Azerbaycan desteklediinde savan neticesinin nasl deitiine hepimiz ahit olduk. dedi.

NCRLK VE KÜRECK ASKER ÜSLER KAPATILARAK FLSTNL KARDELERMZE BR DESTEK VERLEBLR

Bu yaplabilecekler konusunda tavsiyelerimizin banda Türkiye büyük elçiliinin israil terör ebekesi rejiminden derhal çarlmas ve ayn ekilde israil elçiliinin snr d edilmesi geldiini söyleyen Aslan, Herkesin de bildii gibi siyonizme en büyük destei veren Amerikadr. Ülkemizde de Amerika kontrolünde olan ncirlik ve Kürecik askeri üsleri bulunmaktadr. Burada yaplan birçok çalma israilin hizmetine sunulmaktadr. Bu üslere yönelik Türkiye ciddi admlar atmak zorundadr. Bu üsler kapatlarak Filistinli kardelerimize bir destek verilebilir. eklinde konutu.

Ekonomik alanda da baz giriimlerde bulunabilineceine vurgu yapan Aslan, israil ve Amerika meneli ürünleri ilan ederek boykot edebiliriz. Neticede bu bir sorumluluktur. Tarihe bir not dümek gerekir ve bize düen sorumluluu en güzel ekilde yerine getirmek zorundayz. Rabbim kardelerimizin ayaklarn sabit klsn, terör ebekesine kar verdikleri mücadelede yar ve yardmclar olsun. eklinde temennide bulundu.

ULUSLARARASI KAMUOYU OLUTURMALIYIZ

Türkiyenin uluslararas kamuoyunda yapabilecei ve yarg mekanizmalarn harekete geçirme noktasnda atabilecei admlar sralayan Mazlum-Der Diyarbakr ubesi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Bircan Kaçmaz, igal rejiminin uluslararas insan haklar hukukuna göre sava suçlar arasnda deerlendirebilecek suçlar ilediini söyledi.

Kaçmaz, Uluslararas hukuk mekanizmalarnn, örgütlerin ve hassaten devletlerin uluslararas insan haklar raporlar ile de tasdik edilmi rksal ayrmclk rejiminin Filistinlilere yönelik sistematik olarak yapt zulüm, ikence, insanlk d muamele ve birçok hakkna sayg duymasna karn uluslararas kamuoyu oluturmalyz. diye belirtti.

BM yarg organlarndan biri olan Uluslararas Adalet Divanna bavuru yaplabileceinin altn çizen Kaçmaz, Bu konu hakknda israilin Filistin topraklarnda yapt hak ihlallerine yönelik Uluslararas Adalet Divanndan tavsiye ve görü istenebilir. Bu tavsiye ve görüler uluslararas kamuoyunda israilin yarglanmasna yönelik bir erh olarak düebilir. ifadelerini kulland.

TÜRKYE ÖNCÜLÜÜNDE AMBARGO UYGULAYABLR VE SRAL MENEL ÜRÜNLERE BOYKOT EDEBLRZ

Birlemi milletler organ olan Birlemi Milletler nsan Haklar Komisyonu tarafndan 2008 Gazze savanda bir Gladstone Raporu hazrlandn hatrlatan Kaçmaz, Böyle bir rapor tekrar hazrlanabilir. Kamuoyunu bilinçlendirmek, yaanan hak ihlallerini kayt altna almak ve uluslararas yarg mekanizmalarnda israilin yargland dosyalarda delil olarak sunulabilir. önerisinde bulundu.

Kaçmaz, Türkiye olarak israille planlanan normalleme sürecini tek tarafl olarak askya alabilir, diplomatik ilikileri kesebilir, Ankara israil büyükelçiliine atanm israil maslahatgüzarn ve stanbuldaki israil konsolosu ve yetkililerini ülkeden gönderebilir, buray kapatabiliriz. Askeri anlamalar askya alabilir, Malatyadaki Kürecik radar üssünü kapatabiliriz. israile kar Türkiye öncülüünde ambargo uygulayabilir ve israil meneli ürünleri boykot edebiliriz. dedi.

Evrensel yarg ilkesini kabul etmi bir ülke olarak sadece uluslararas yarg mekanizmalarnn deil Türkiye mahkemelerinin de yaanan ve zamanamna tabi olmayan suçlar için harekete geçmesi gerektiini belirten Kaçmaz, Bu aamada Türk mahkemelerinin evrensel yarg yetkisini kullanabilmesi için Adalet Bakanlnn onayndan geçmesi gerekir. Bu nedenle Abdulhamit Güle sorumluluk dümektedir. israilin Filistinlilere yönelik iledii sistematik suçlara ve israilin cezaszlk sorununa kar Türkiye yetkilileri geç olmadan devreye girmelidir. eklinde konutu.

FLSTNE AçILACAK YOLLAR KONUSUNDA TÜRKYENN LGL MAKAMLARINCA GEREKL DESTEK VERLMEL

Yaplan yardm çarlar karsnda, Filistinde yaanan bu insanlk dramna gerek hükümet nezdinde ve gerekse halk olarak sessiz kalmann mümkün olmadn dile getiren Diyarbakr Umut Kervan Bakan ahin Elelçi, çocuklar ve anneler bayramlklarn hazrlarken maalesef krmz kefenlerle hazrlandlar. Dolaysyla Umut Kervan olarak beklentimiz bir an önce Filistine açlacak yollarda ayni ve nakdi yardmlar konusunda Türkiyenin ilgili makamlarnca destek gerekli tüm destein verilmesi lazm. diye belirtti.

Elelçi, Nihayetinde bir seferberlik halindeyiz. Sadece Türkiye deil tüm insanlk olarak muhakkak bu yardm çarlarna cevap verilecektir. nallah bu yardmlarn ulatrlabilmesi noktasnda gerekli alt yapnn oluturulmasn diliyoruz. ifadelerini kulland.

Yaplacak yardmlar gören Filistinli Müslümanlarn kendilerinin yalnz olmadklarn hissedeceklerini söyleyen Elelçi, Gerek devlet gerek STKlar ve gerekse platformlar araclyla yaplacak yardmlarn oradaki Müslümanlara bir umut olacan düünüyoruz. çünkü Filistin yardm bekliyor! Filistin umut bekliyor! Filistin dayanak bekliyor! nallah bunu da gerçekletireceiz. dedi.

Ana Sayfaya Git