Sur yaşama açılıyor!

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, Sur ilçesinde şimdiye kadar 1 milyar Türk lirasını aşkın yatırımın gerçekleştirildiğini belirterek, 2020 yılının ortalarında Sur'daki inşaatların bitirilmesiyle ilçede hayatın tam anlamıyla başlayacağını müjdeledi.

Haberler 16.01.2020 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Valisi ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Hasan Basri Güzelolu, UZAY HABER TVnin ilgiyle izlenen Büyüktimurla Gündem programna katlarak, önemli açklamalarda bulundu.

UZAY HABER TVnin bulunduu Altnda Dinlenme Tesislerine geliinde Adam ve Aratrmac yazar Mehmet Ali Altnda, Diyarbakr Söz Gazetesi ve UZAY HABER TV Genel Yayn Yönetmeni Ömer Büyüktimur tarafndan karlanan Vali Güzelolu, kent gündemine dair ve belediyenin çalmalar hakknda dikkat çekici bilgiler verdi.

Büyüktimurla Gündem programn hazrlayan ve sunan Ömer Büyüktimurun sorularnn yannda internet yoluyla vatandalarn yönelttii sorular büyük içtenlikle yantlayan Vali Güzelolu, ilk olarak Diyarbakra hizmet yolunda ilk 100 gün balamndaki çalmalar özetledi. Vali Güzelolu, 19 Austos 2019 tarihinde sorumluunu aldklar Diyarbakr Büyükehir Belediyesi bünyesinde, kurumdaki bütün personellerle birlikte Diyarbakrda 1 milyon 800 bin insana hizmet ettiklerini söyledi.

KAMU KAYNAKLARI MLLETE HZMET çN VARDIR

17 ilçede 1047 mahallede yaklak 18 bin kilometre kare büyüklündeki Diyarbakrda yeni dönemde sosyal belediyecilii hayata geçirmek için ve kentte yaayan bütün insanlarn hayata dokunmas, beklentilerinin karlanmas, istihdam ve ekonomi, sosyal gelimeyle birlikte mutlu olmalarn salanmak için çaltklarn ifade eden Güzelolu, Ne yazk ki Diyarbakr Büyükehir Belediyesi temel balklarda çok gerilerde olan yani yol, su, kanalizasyon gibi alanlarda hizmet eksii olan bir tabloyla karlatk. Kamu kaynaklar millete hizmet için vardr. Kamu kurumlar bu hizmetin taycs kurumlardr. Bize emanet edilen her yetki ve her kaynak milletin mutluluu için harcanmaldr. Bize emanet edilen her kuruu yetim mal gibi görüp, ona göre davranmak sorumluluundayz. Büyükehir Belediyesi bütün personelleriyle ve DSK Genel Müdürlüümüzle bu amaca dönük bir sorumluluun tam içindedir. çada bir kamu yöneticiliini sürdürülebilir bir kamu yönetimini hakim klnmasn salamaktr dedi.

Büyüktimurun Belediyenin yönetimsel olarak profesyonel bir yapya kavumasna ilikin sorusuna Vali Güzelolu, Genel anlamda bunu söyleyebiliriz. Bu devam eden bir süreçtir. Takdir edersiniz toplumun eklentileri çok hzl deiiyor ve beklentileri her an yükseliyor. Bir büyükehir belediyesi asla statik olamaz. Dinamik ve devingen olmak zorundadr. Süreç böyle olunca baarya ulaacaktr. lk 100 günde inanlmaz eyler gerçekletirdik eklinde cevap verdi.

DSKNN DE BELEDYENN DE BRKM BORçLARI VAR

Büyükehir Belediyesinin ve DSKnin borçlarna deinen Vali Güzelolu, öyle devam etti:

Belediyeyi devraldmzda çok büyük bir borç yükü vard. lk 100 günde mali disiplinin salanmasyla 76 milyon gibi çok büyük bir borç ödedik. Özellikle DSKye baktmzda 1 milyar TL ye yakn bir borç yükü var elimizde. DSKnin de ve belediyenin de birikmi borçlar var. Bi bunlarn hepsinin ödeme kabiliyetine sahibiz. Artk çok rahat borç ödüyoruz. Mali disiplin sonucu aylk kira gelirlerimiz, 430 nim TL gibi rakamdan 2 milyon 800 TLye yükseldi. Büyükehire ait gayrimenkullerin doru yönetilmesi ve kamu hakkna sahip çklmasyla ve tasarruf saland. Ayrca bina giderlerinde yüzde 23 tasarruf saland. Borçlar öderken an zamanda hizmet kervan da yürüdü.

HZMET YOLUNDA LK 100 GÜN

Vali Güzelolu, konumasnn devamnda Büyükehir Belediyesi olarak ilk 100 gündeki hizmetleri ise öyle sralad.

DSKnin 55,7 milyon TL borcunu ödedik. Kent merkezinde 42,550 metre yeni içme suyu hatt yaptk. Kent merkezinde 15.500 metre yeni yamur suyu hatt yaptk. 29 mahallemizde yeni sondaj kuyusu açtk. 32 mahallemizin içme suyu ihtiyaçlarn giderdik. effaf belediyecilik ilkesi gerei ihaleleri internetten canl yaynlyoruz. 837 km yol yaparak vatandalarmza güvenli ve konforlu ulam imkan saladk. 4100 üreticimize salanan desteklerle 13. 5 milyon gelir art saladk. Organik tarmda 1300 üreticiye destek saladk. 1000 üreticiye 500 ton sertifikal tohum destei verdik. pek böcekçiliinde 800 aileye malzeme destei verdik. Hedef 1500 üretici 1000 ton üretim. 1000 çiftçimize 1000 adet tarm krm makinesi verdik. Sosyal belediyecilik ilkesi gerei her ay 5000 aileye 42.336 kiiye gda yardm yapyoruz. DS-MEK ile 362 branta merkezi eitim kurslar düzenliyoruz. Daha yeil bir Diyarbakr için kendi çiçeimizi ve fidanlarmz üretiyoruz. çiçek üretimini 200 bin den 600 bine çkararak satn alnan çiçek saysn yüzde altm orannda düerdik ve 4. 5 milyon TL tasarruf saladk. ehrimize 1.325.408 adet mevsimlik çiçek diktik. 15 farkl türden 5250 adet aaç diktik. 103.500 adet 26 farkl türden dört mevsim yaayana uzun ömürlü çal diktik. Türkiye de ilk defa esnaf daire bakanln kurduk. 23 esnaf ve i dünyas bulumas gerçekletirdik. 1800 kadnmza kadna yönelik iddetle yönelik mücadele eitimi verdik. 210 spor kulübü bünyesindeki 8200 sporcumuza 1.200 bin TL nakdi yardm yaptk. Suru dünyaya tantyoruz kentimize yeni bir sportif deer kazandrdk 19 Nisan 2020 de 1. Uluslararas Sur Yar Maratonu koulacak

çEVRE YOLUNDA çN KAMULATIRMADA ZORLUKLAR YAANIYOR

Yapm uzun yllardr devam eden ve bir türlü bitirilemeyen çevre yollarna ilikin yaanan skntlara deinen Vali Güzelolu, bu konuda kamulatrma alannda baz bölgelerde zorluklar yaandn, Karayollar Bölge Müdürlüü ile bu durumun deerlendirildiini ve imar düzenlemesinde kaynak sorununu aarak, Büyükehir Belediyesinden de katk salayarak, bu yl içerisinde önemli bir adm ve açlmn gerçekleeceini belirtti.

5 BN HANEYE SICAK YEMEK MÜJDES

Güzelolu, ayrca sosyal belediyecilik alannda her ay 5000 aileye 42.336 kiiye kuru gda yardm yapldn hatrlatarak, Kzlayla yaplan mutabakat çerçevesinde en az 5 bin haneye ortalama 100 bin kiiye de scak yemek verileceini müjdeledi.

DSKNN HER 100 BRM EBEKEYE VERD SUYUN YÜZDE 62S KAçAK

Diyarbakrda baz STKlarca DSKnin suya yüzde 300 orannda zam yapt iddialara ilikin soruya ise Vali Güzelolu, iddialarn gerçei yanstmadn ve maliyetinin altnda vatandaa su sattklarn aktard.

deolojik görünümlü baz odalarca ortaya atlan iddialarn aksine kentte yüzde 62 orannda kaçak su kullanldnn bilgisi veren Güzelolu, konumasna öyle devam etti:

Sadece bir meslek odas ideolojik artlanmayla, gerçekleri de çarptan bir yaklamla bir açklama yapt. DSK Genel Müdürü arkadamzda bütün basn mensuplarnn katld bir toplantda bütün gerçekleri açklad. Bugün Diyarbakrda DSKnin her 100 birim ebekeye verdii suyun yüzde 62si kaçak. Ücretini alamyoruz. Yüzde 38inin ücretini alabiliyoruz. Öncelikle bunun altn çizmemiz lazm. Zaten biz yeni abone çalmalarnda ve bunun yaygnlatrlmasnda vatandalarmzla ve muhtarlarmzla youn bir çaba içerisindeyiz. 30 büyükehir içerisinde suyu en ucuz kullanan 5. l Diyarbakr ehrimizdir. En önemlisi de biz suyun maliyetinin altnda vatandaa su satyoruz. Suyun bize maliyeti 3, 75 TLdir. Biz ise suyu 3,50den satyoruz. Bu tabi ki bir zarardr. Bu zarar büyükehirden destekliyoruz. Tablo bu kadar açk. Takdir Diyarbakrl hemerilerimizindir. 30-40 yllk su depolarn, hijyen olmayan ortamlar, aspes borulu su ebekelerini 30 yldr bu ideolojik belediyenin elindeyken, yaplmayan hizmetleri görmeyken o oda, kalkp su fiyatlar üzerinden spekülasyon yapamaz, gerçekleri çarptamaz. Olay çok açk. Hodri meydan!. Bütün hesaplar ortada. sunuyoruz herkese. Biz çok rahatz.

DCLE, FIRATIN KARDE, DYARBAKIRIN KOLYESDR

Kanalizasyon atklarnn Dicle nehrine aktld yönündeki soruyu da cevaplayan Vali Güzelolu, Dicle bereketin, Diyarbakra ve tüm dünyaya gelimenin ve kalknmann taycs, medeniyete akan bir nehirdir. Dicle, Fratn kardei, Diyarbakrn kolyesidir. çevre deerleri açsndan UNESCOnun koruma altndaki Hevsel bahçelerinin taycs, besleyicisidir. Diclenin ve hiçbir Diyarbakr deerinin kirlenmesine, tahrip edilmesine asla izin vermeyeceiz ve vermedik. Alanda ne yazk ki, Diyarbakrda Dicle için sorumluluk duymas, doal su kaynaklar ve havzas kirleticilikleri karsnda tavr almas ve inisiyatif kullanmas gereken malum ideolojik görünümlü odalarn yaklam ortada. bunlar görmemi, dearj edilen kanalizasyon atklarn, bitki ve hayvan atklarn, kimyasal atklar görmemiler. uanda net ve kararl bir ekilde Dicleye kar sorumluluumuzu yerine getiriyoruz ve atk ve dearjlar bitirdik. Kirleticileri tespit ettik ve cezai ilemlerde yapld. Srf Diclenin denetim ve gözetiminden sorumlu zabta birimimizde alanda görev bandadr. Diclenin kayna berrak ve prl prldr. Dicle aktkça ve ehir merkezine geldikçe, tarmsal sulamadan ve bu kirleticilerden kaynakl renginde bir deiim söz konusu olmaktadr. DSKye verdiimiz talimatta tarmsal sulamadan kaynaklanan renk deiiklii için plan ve proje deiiklii içerisindeyiz. Belli noktalarda Diclenin bu artmalarla bulumas Ongözlü Köprü dahil, nazl bir gelin gibi akan Diclenin suyunu kaynak suyundan akt gibi duru ve temiz bir boyuta tayacak diye konutu.

çÖPTEN ELEKTRK ÜRETECEZ

Kat atk ve çöp sorunu ile ilgili yeni bir proje hazrlandnn bilgisini paylaan Vali Güzelolu, Diyarbakr ve ilçelerinden toplanan çöplerden elde edilen metan azyla elektrik üretileceini kaydetti:

Güzelolu, öyle konutu:

Bir kent olmann salkl bir çevreye ve alt yapya kavumann öncelikli art kat atk çöp sorununun çözülmesi. 1996 ylndan bu yana Diyarbakrn çöpü vahi depolama ve Diyarbakr açsndan kontrolsüz bir ekilde Karacadan eteklerindeki Keitepede maalesef bertaraf edilmektedir. Diyarbakrda günde ortalama 1500 ile 1700 ton çöpümüz var. Merkez 4 ilçemizde 1100 ton çöp toplanyor. Bugün Türkiyenin hiçbir ilinde bu sorunu çözmeyen bir il belediyesi kalmad. Bu kabul edilebilir bir durum deil. Bir büyükehir belediyesi bu çözmeyip, neyi çözecek? Biz bu konuda çalma yapyoruz. 2020 yl sonuna kadar anlan bölgede düzenli depolama sahas, atk ayrma tesisi, biyometenizasyon yani enerji üretimi planlyoruz. Orada 3-4 megavatlk enerji potansiyeli var, boa gidiyor. Bütün belediyeler atk çöplerden enerji üretmeye, para kazanmaya balad. Bütün Diyarbakrllarn bugüne kadar bu neden yaplmad diye sormas lazm ve sorumlulardan da sormas lazm. Bugün 3-4 megavatlk metan gaz, çöp düzenli depolandnda bu müthi bir gelirdir ayn zamanda. Ayn alanda günlük kat atklar ayrtracaz, düzenli depolamaya konu edeceiz. Salkl bir ekilde çevreye zarar vermeden ayrtrlarak, oradan çkan metan gazyla elektrik enerjisine dönütürülmesini salayacaz. Doa ve insana saygl bir kat atk sistemini kuracaz. lçelerinde çöplerini buraya getirip, deerlendireceiz. Bu sorun çok gecikmite olsa halledilecek.

SURDA 2020 YILININ LK YARISINDA HAYAT BALAYACAK

Büyüktimurun Sur ilçesindeki yeni yaplamalar ve basna hak sahipleriyle ilgili yaanan skntlarn yannda halen baz mahallelerde devam eden sokaa çkma yasann ne zaman kalkacana ilikin sorusuna Vali Güzelolu, inaat çalmalarn bitmek üzere olduunu Surun yeni yüzünün tam anlamyla görülecek tarihi olarak ise 2020 ylnn ilk yarsn iaret etti.

Vali Güzelolu, Surda neler oluyor? Surda çok güzel eyler oluyor. Suru terör örgütü PKK ve uzantlar, çukur ve hendek tahribatyla bitirmek istediler. nsanlarn bütün ortak deerlerine ve inanç deerlerine, orda yaayan insanlarmzn can ve mal güvenliklerine saldrdlar. Camiden kiliseye ve havraya kadar bütün kutsallar parçaladlar. Suru bugünkü haliyle düünürken, geçmii unutmamak lazm. Bu ihaneti asla unutturmamak lazm. Surda yaatlan bu bedeller sonras Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoan çok özel ilgisiyle ve sura dönük desteiyle, 1 milyar Türk lirasn akn bir yatrm gerçekletirildi. Surdaki bütün tahribatlar giderildi ve tüm mülkiyet haklarna bal ve saygl kalnarak, 7 bine akn konut ve ev sahibinin yaklak 3 binine yaknyla anlama saland. Kimisi bedelini ald, kimisi TOKden kendisine sunulan evleri ald. Kalanlardan Surda ev almak isteyenler ve kendilerinden kaynakl hukuki nedenlerle süreç devam ediyor. Esnafmzn maduriyeti tamamen giderildi. Alipaa ve Lalebeyde devam eden çalmalarmz var. Geçen yl Sur ilçesi 1 milyona akn turisti arlad. Suru tarihi kimliiyle bir bütün halinde düünmek, kültür, inanç ve Diyarbakr kent kimliini tantacak, bir merkez konumuna tamamz gerekiyor. Bu noktada valiliimiz, yerel bütün paydalarla, odalarmzla, esnaflarmzla ve STKlarla ibirlii içerisindeyiz. Önümüzdeki hafta çevre Bakanmz Diyarbakrda arlayacaz. Konumuz yine Sur olacak. Surda bugün yasak denilen ve inaattan kaynaklanan mahallelerde bir durum var. Orda devam eden çalmalarda 2020 ylnn ilk yarsnda Yenikap Caddesi aks, Kurunlu Cami civarndaki ticari iletmeler bitecek. 2020 ylnn ilk yars sonu itibariyle Surda hayat, yaam karlayacak bir buluma olacak dedi.

DCLE VADSNDEK çALIMALARDA SON DURUM

Kentin önemli turizm potansiyellerinden biri olan Dicle vadisi hakknda da önemli açklamalar yapan Vali Güzelolu, öyle dedi:

Diyarbakr ulu ve güzel bir ehir. Diyarbakr insan da her eye layk, güzel insanlar. Biz Diyarbakr insannn bu beklentisini biliyoruz. Diyarbakr bölgenin geçmite de merkeziydi, bugünde merkezidir. Dicle nehrinin bugün ihmal edilmi bir çevre düzenlemesine ihtiyac var. Üniversite köprüsünden balayarak, demiryolu köprüsüne kadar bir aks düünün Bu alanda, Dicle vadisinin her iki yakasnda, hayatsn aknda gezinti alanlar, peyzaj alanlar, kardan karya geçii salayan körüler ve su rejimini dengeleyerek içinde gezinti tekneleriyle Diclede bir seyir keyfinin sunulmas var. Özellikle Ongözlü köprü civar klandrma tekniiyle bir bütünlemenin salanmas, ses, su ve k gösterileriyle Ongözlü köprüyü bir cazibe yeri haline getireceiz. Biz dünyann en ileri teknolojisini Diyarbakra getirmeye muktediriz. çok önemli uluslar aras yatrmc gruplaryla görüüyoruz. Dicleye uluslar aras bir yatrmc grubu ak oldu. Bu projede yer almak için bize srar etmeye baladlar. Böyle bir alandan bahsediyoruz. Ongözlü köprünün bu manada merkeze alnd, her iki yakasnn gezinti, yürüyü, spor, dinlenme, günübirlik etkinlik, nikah ve düün salonlar, su sporlar, k gösterileri, yaklak 50 bin kiilik e zamanl bir bütünleme içerisinde buluaca bir rekreasyon projesi olacak. Bu tekil bir proje deil. Krklar Da ve Keçi burcu entegrasyonu ve karlkl bütünlemesini içermektedir.

SURDA BASIN MÜZES

Vali Güzelolu, Sur ilçesinde Güneydou Gazeteciler Cemiyetin kullanaca ve içerisinde tarihi nitelikteki basn yayn kurulularna ait gazetelerin sergilenecei bir basn müzesinin kurulacann müjdesini de verdi.

Ana Sayfaya Git