Sur yaşama açılıyor!

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, Sur ilçesinde şimdiye kadar 1 milyar Türk lirasını aşkın yatırımın gerçekleştirildiğini belirterek, 2020 yılının ortalarında Sur'daki inşaatların bitirilmesiyle ilçede hayatın tam anlamıyla başlayacağını müjdeledi.

Sur yaşama açılıyor!

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, UZAY HABER TV’nin ilgiyle izlenen “Büyüktimur’la Gündem” programına katılarak, önemli açıklamalarda bulundu.

UZAY HABER TV’nin bulunduğu Altındağ Dinlenme Tesislerine gelişinde İş Adamı ve Araştırmacı yazar Mehmet Ali Altındağ, Diyarbakır Söz Gazetesi ve UZAY HABER TV Genel Yayın Yönetmeni Ömer Büyüktimur tarafından karşılanan Vali Güzeloğlu, kent gündemine dair ve belediyenin çalışmaları hakkında dikkat çekici bilgiler verdi.

“Büyüktimur’la Gündem” programını hazırlayan ve sunan Ömer Büyüktimur’un sorularının yanında internet yoluyla vatandaşların yönelttiği soruları büyük içtenlikle yanıtlayan Vali Güzeloğlu, ilk olarak “Diyarbakır’a hizmet yolunda ilk 100 gün” bağlamındaki çalışmaları özetledi.  Vali Güzeloğlu, 19 Ağustos 2019 tarihinde sorumluğunu aldıkları Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde, kurumdaki bütün personellerle birlikte Diyarbakır’da 1 milyon 800 bin insana hizmet ettiklerini söyledi.

KAMU KAYNAKLARI MİLLETE HİZMET İÇİN VARDIR

17 ilçede 1047 mahallede yaklaşık 18 bin kilometre kare büyüklündeki Diyarbakır’da yeni dönemde sosyal belediyeciliği hayata geçirmek için ve kentte yaşayan bütün insanların hayata dokunması, beklentilerinin karşılanması, istihdam ve ekonomi, sosyal gelişmeyle birlikte mutlu olmalarını sağlanmak için çalıştıklarını ifade eden Güzeloğlu, “Ne yazık ki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi temel başlıklarda çok gerilerde olan yani yol, su, kanalizasyon gibi alanlarda hizmet eksiği olan bir tabloyla karşılaştık. Kamu kaynakları millete hizmet için vardır. Kamu kurumları bu hizmetin taşıyıcısı kurumlardır. Bize emanet edilen her yetki ve her kaynak milletin mutluluğu için harcanmalıdır. Bize emanet edilen her kuruşu yetim malı gibi görüp, ona göre davranmak sorumluluğundayız. Büyükşehir Belediyesi bütün personelleriyle ve DİSKİ Genel Müdürlüğümüzle bu amaca dönük bir sorumluluğun tam içindedir. Çağdaş bir kamu yöneticiliğini sürdürülebilir bir kamu yönetimini hakim kılınmasını sağlamaktır” dedi.

Büyüktimur’un Belediyenin yönetimsel olarak profesyonel bir yapıya kavuşmasına ilişkin sorusuna Vali Güzeloğlu, “Genel anlamda bunu söyleyebiliriz. Bu devam eden bir süreçtir. Takdir edersiniz toplumun eklentileri çok hızlı değişiyor ve beklentileri her an yükseliyor. Bir büyükşehir belediyesi asla statik olamaz. Dinamik ve devingen olmak zorundadır. Süreç böyle olunca başarıya ulaşacaktır. İlk 100 günde inanılmaz şeyler gerçekleştirdik” şeklinde cevap verdi.

“DİSKİ’NİN DE BELEDİYENİN DE BİRİKMİŞ BORÇLARI VAR”

Büyükşehir Belediyesinin ve DİSKİ’nin borçlarına değinen Vali Güzeloğlu, şöyle devam etti:

“Belediyeyi devraldığımızda çok büyük bir borç yükü vardı. İlk 100 günde mali disiplinin sağlanmasıyla 76 milyon gibi çok büyük bir borç ödedik. Özellikle DİSKİ’ye baktığımızda 1 milyar TL ye yakın bir borç yükü var elimizde.  DİSKİ’nin de ve belediyenin de birikmiş borçları var. Bi bunların hepsinin ödeme kabiliyetine sahibiz.  Artık çok rahat borç ödüyoruz. Mali disiplin sonucu aylık kira gelirlerimiz, 430 nim TL gibi rakamdan 2 milyon 800 TL’ye yükseldi. Büyükşehire ait gayrimenkullerin doğru yönetilmesi ve kamu hakkına sahip çıkılmasıyla ve tasarruf sağlandı. Ayrıca bina giderlerinde yüzde 23 tasarruf sağlandı. Borçları öderken anı zamanda hizmet kervanı da yürüdü.”

“HİZMET YOLUNDA İLK 100 GÜN”

Vali Güzeloğlu, konuşmasının devamında Büyükşehir Belediyesi olarak ilk 100 gündeki hizmetleri ise şöyle sıraladı.

“DİSKİ’nin 55,7 milyon TL borcunu ödedik. Kent merkezinde 42,550 metre yeni içme suyu hattı yaptık. Kent merkezinde 15.500 metre yeni yağmur suyu hattı yaptık. 29 mahallemizde yeni sondaj kuyusu açtık. 32 mahallemizin içme suyu ihtiyaçlarını giderdik. Şeffaf belediyecilik ilkesi gereği ihaleleri internetten canlı yayınlıyoruz. 837 km yol yaparak vatandaşlarımıza güvenli ve konforlu ulaşım imkanı sağladık. 4100 üreticimize sağlanan desteklerle 13. 5 milyon gelir artışı sağladık. Organik tarımda 1300 üreticiye destek sağladık. 1000 üreticiye 500 ton sertifikalı tohum desteği verdik. İpek böcekçiliğinde 800 aileye malzeme desteği verdik. Hedef 1500 üretici 1000 ton üretim. 1000 çiftçimize 1000 adet tarım kırım makinesi verdik. Sosyal belediyecilik ilkesi gereği her ay 5000 aileye 42.336 kişiye gıda yardımı yapıyoruz. DİS-MEK ile 362 branşta merkezi eğitim kursları düzenliyoruz. Daha yeşil bir Diyarbakır için kendi çiçeğimizi ve fidanlarımızı üretiyoruz. Çiçek üretimini 200 bin den 600 bine çıkararak satın alınan çiçek sayısını yüzde altmış oranında düşerdik ve 4. 5 milyon TL tasarruf sağladık. Şehrimize 1.325.408 adet mevsimlik çiçek diktik. 15 farklı türden 5250 adet ağaç diktik. 103.500 adet 26 farklı türden dört mevsim yaşayana uzun ömürlü çalı diktik. Türkiye de ilk defa esnaf daire başkanlığını kurduk. 23 esnaf ve iş dünyası buluşması gerçekleştirdik. 1800 kadınımıza kadına yönelik şiddetle yönelik mücadele eğitimi verdik. 210 spor kulübü bünyesindeki 8200 sporcumuza 1.200 bin TL nakdi yardım yaptık. Suru dünyaya tanıtıyoruz kentimize yeni bir sportif değer kazandırdık 19 Nisan 2020 de 1. Uluslararası Sur Yarı Maratonu koşulacak”

“ÇEVRE YOLUNDA İÇİN KAMULAŞTIRMADA ZORLUKLAR YAŞANIYOR”

Yapımı uzun yıllardır devam eden ve bir türlü bitirilemeyen çevre yollarına ilişkin yaşanan sıkıntılara değinen Vali Güzeloğlu, bu konuda kamulaştırma alanında bazı bölgelerde zorluklar yaşandığını, Karayolları Bölge Müdürlüğü ile bu durumun değerlendirildiğini ve imar düzenlemesinde kaynak sorununu aşarak, Büyükşehir Belediyesinden de katkı sağlayarak, bu yıl içerisinde önemli bir adım ve açılımın gerçekleşeceğini belirtti.

“5 BİN HANEYE SICAK YEMEK MÜJDESİ”

Güzeloğlu, ayrıca sosyal belediyecilik alanında her ay 5000 aileye 42.336 kişiye kuru gıda yardımı yapıldığını hatırlatarak, Kızılay’la yapılan mutabakat çerçevesinde en az 5 bin haneye ortalama 100 bin kişiye de sıcak yemek verileceğini müjdeledi.

“DİSKİ’NİN HER 100 BİRİM ŞEBEKEYE VERDİĞİ SUYUN YÜZDE 62’Sİ KAÇAK”

Diyarbakır’da bazı STK’larca DİSKİ’nin suya yüzde 300 oranında zam yaptığı iddialara ilişkin soruya ise Vali Güzeloğlu, iddiaların gerçeği yansıtmadığın ve maliyetinin altında vatandaşa su sattıklarını aktardı.

İdeolojik görünümlü bazı odalarca ortaya atılan iddiaların aksine kentte yüzde 62 oranında kaçak su kullanıldığının bilgisi veren Güzeloğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

 “Sadece bir meslek odası ideolojik şartlanmayla, gerçekleri de çarpıtan bir yaklaşımla bir açıklama yaptı. DİSKİ Genel Müdürü arkadaşımızda bütün basın mensuplarının katıldığı bir toplantıda bütün gerçekleri açıkladı. Bugün Diyarbakır’da DİSKİ’nin her 100 birim şebekeye verdiği suyun yüzde 62’si kaçak. Ücretini alamıyoruz. Yüzde 38’inin ücretini alabiliyoruz. Öncelikle bunun altını çizmemiz lazım. Zaten biz yeni abone çalışmalarında ve bunun yaygınlaştırılmasında vatandaşlarımızla ve muhtarlarımızla yoğun bir çaba içerisindeyiz. 30 büyükşehir içerisinde suyu en ucuz kullanan 5. İl Diyarbakır şehrimizdir. En önemlisi de biz suyun maliyetinin altında vatandaşa su satıyoruz. Suyun bize maliyeti 3, 75 TL’dir. Biz ise suyu 3,50’den satıyoruz. Bu tabi ki bir zarardır. Bu zararı büyükşehirden destekliyoruz. Tablo bu kadar açık. Takdir Diyarbakırlı hemşerilerimizindir. 30-40 yıllık su depolarını, hijyen olmayan ortamları, aspes borulu su şebekelerini 30 yıldır bu ideolojik belediyenin elindeyken, yapılmayan hizmetleri görmeyken o oda, kalkıp su fiyatları üzerinden spekülasyon yapamaz, gerçekleri çarpıtamaz. Olay çok açık. Hodri meydan!. Bütün hesaplar ortada. sunuyoruz herkese. Biz çok rahatız.”

“DİCLE, FIRAT’IN KARDEŞİ, DİYARBAKIR’IN KOLYESİDİR”

Kanalizasyon atıklarının Dicle nehrine akıtıldığı yönündeki soruyu da cevaplayan Vali Güzeloğlu, “Dicle bereketin, Diyarbakır’a ve tüm dünyaya gelişmenin ve kalkınmanın taşıyıcısı, medeniyete akan bir nehirdir. Dicle, Fırat’ın kardeşi, Diyarbakır’ın kolyesidir. Çevre değerleri açısından UNESCO’nun koruma altındaki Hevsel bahçelerinin taşıyıcısı, besleyicisidir. Dicle’nin ve hiçbir Diyarbakır değerinin kirlenmesine, tahrip edilmesine asla izin vermeyeceğiz ve vermedik. Alanda ne yazık ki, Diyarbakır’da Dicle için sorumluluk duyması, doğal su kaynakları ve havzası kirleticilikleri karşısında tavır alması ve inisiyatif kullanması gereken malum ideolojik görünümlü odaların yaklaşımı ortada. bunları görmemiş, deşarj edilen kanalizasyon atıklarını, bitki ve hayvan atıklarını, kimyasal atıkları görmemişler. Şuanda net ve kararlı bir şekilde Dicle’ye karşı sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz ve atık ve deşarjları bitirdik. Kirleticileri tespit ettik ve cezai işlemlerde yapıldı. Sırf Dicle’nin denetim ve gözetiminden sorumlu zabıta birimimizde alanda görev başındadır. Dicle’nin kaynağı berrak ve pırıl pırıldır. Dicle aktıkça ve şehir merkezine geldikçe, tarımsal sulamadan ve bu kirleticilerden kaynaklı renginde bir değişim söz konusu olmaktadır. DİSKİ’ye verdiğimiz talimatta tarımsal sulamadan kaynaklanan renk değişikliği için plan ve proje değişikliği içerisindeyiz. Belli noktalarda Dicle’nin bu arıtmalarla buluşması Ongözlü Köprü dahil, nazlı bir gelin gibi akan Dicle’nin suyunu kaynak suyundan aktığı gibi duru ve temiz bir boyuta taşıyacak” diye konuştu.

“ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETECEĞİZ”

Katı atık ve çöp sorunu ile ilgili yeni bir proje hazırlandığının bilgisini paylaşan Vali Güzeloğlu, Diyarbakır ve ilçelerinden toplanan çöplerden elde edilen metan azıyla elektrik üretileceğini kaydetti:

Güzeloğlu, şöyle konuştu:

“Bir kent olmanın sağlıklı bir çevreye ve alt yapıya kavuşmanın öncelikli şartı katı atık çöp sorununun çözülmesi. 1996 yılından bu yana Diyarbakır’ın çöpü vahşi depolama ve Diyarbakır açısından kontrolsüz bir şekilde Karacadağ’ın eteklerindeki Keşiştepe’de maalesef bertaraf edilmektedir. Diyarbakır’da günde ortalama 1500 ile 1700 ton çöpümüz var. Merkez 4 ilçemizde 1100 ton çöp toplanıyor. Bugün Türkiye’nin hiçbir ilinde bu sorunu çözmeyen bir il belediyesi kalmadı. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Bir büyükşehir belediyesi bu çözmeyip, neyi çözecek? Biz bu konuda çalışma yapıyoruz. 2020 yılı sonuna kadar anılan bölgede düzenli depolama sahası, atık ayırma tesisi, biyometenizasyon yani enerji üretimi planlıyoruz. Orada 3-4 megavatlık enerji potansiyeli var, boşa gidiyor. Bütün belediyeler atık çöplerden enerji üretmeye, para kazanmaya başladı. Bütün Diyarbakırlıların bugüne kadar bu neden yapılmadı diye sorması lazım ve sorumlulardan da sorması lazım. Bugün 3-4 megavatlık metan gazı, çöp düzenli depolandığında bu müthiş bir gelirdir aynı zamanda. Aynı alanda günlük katı atıkları ayrıştıracağız, düzenli depolamaya konu edeceğiz. Sağlıklı bir şekilde çevreye zarar vermeden ayrıştırılarak, oradan çıkan metan gazıyla elektrik enerjisine dönüştürülmesini sağlayacağız. Doğa ve insana saygılı bir kat atık sistemini kuracağız. İlçelerinde çöplerini buraya getirip, değerlendireceğiz. Bu sorun çok gecikmişte olsa halledilecek.”

“SUR’DA 2020 YILININ İLK YARISINDA HAYAT BAŞLAYACAK”

Büyüktimur’un Sur ilçesindeki yeni yapılaşmalar ve basına hak sahipleriyle ilgili yaşanan sıkıntıların yanında halen bazı mahallelerde devam eden sokağa çıkma yasağının ne zaman kalkacağına ilişkin sorusuna Vali Güzeloğlu, inşaat çalışmaların bitmek üzere olduğunu Sur’un yeni yüzünün tam anlamıyla görülecek tarihi olarak ise 2020 yılının ilk yarısını işaret etti.

Vali Güzeloğlu, “Surda neler oluyor? Surda çok güzel şeyler oluyor. Suru terör örgütü PKK ve uzantıları, çukur ve hendek tahribatıyla bitirmek istediler. İnsanların bütün ortak değerlerine ve inanç değerlerine, orda yaşayan insanlarımızın can ve mal güvenliklerine saldırdılar. Camiden kiliseye ve havraya kadar bütün kutsalları parçaladılar. Suru bugünkü haliyle düşünürken, geçmişi unutmamak lazım. Bu ihaneti asla unutturmamak lazım. Surda yaşatılan bu bedeller sonrası Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan çok özel ilgisiyle ve sura dönük desteğiyle, 1 milyar Türk lirasını aşkın bir yatırım gerçekleştirildi. Surdaki bütün tahribatlar giderildi ve tüm mülkiyet haklarına bağlı ve saygılı kalınarak, 7 bine aşkın konut ve ev sahibinin yaklaşık 3 binine yakınıyla anlaşma sağlandı. Kimisi bedelini aldı, kimisi TOKİ’den kendisine sunulan evleri aldı. Kalanlardan Surda ev almak isteyenler ve kendilerinden kaynaklı hukuki nedenlerle süreç devam ediyor. Esnafımızın mağduriyeti tamamen giderildi. Alipaşa ve Lalebey’de devam eden çalışmalarımız var. Geçen yıl Sur ilçesi 1 milyona aşkın turisti ağırladı. Suru tarihi kimliğiyle bir bütün halinde düşünmek, kültür, inanç ve Diyarbakır kent kimliğini tanıtacak, bir merkez konumuna taşımamız gerekiyor. Bu noktada valiliğimiz, yerel bütün paydaşlarla, odalarımızla, esnaflarımızla ve STK’larla işbirliği içerisindeyiz. Önümüzdeki hafta Çevre Bakanımızı Diyarbakır’da ağırlayacağız. Konumuz yine Sur olacak. Sur’da bugün yasak denilen ve inşaattan kaynaklanan mahallelerde bir durum var. Orda devam eden çalışmalarda 2020 yılının ilk yarısında Yenikapı Caddesi aksı, Kurşunlu Cami civarındaki ticari işletmeler bitecek. 2020 yılının ilk yarısı sonu itibariyle Sur’da hayatı, yaşamı karşılayacak bir buluşma olacak” dedi.

DİCLE VADİSİNDEKİ ÇALIŞMALARDA SON DURUM…

Kentin önemli turizm potansiyellerinden biri olan Dicle vadisi hakkında da önemli açıklamalar yapan Vali Güzeloğlu, şöyle dedi:

“Diyarbakır ulu ve güzel bir şehir. Diyarbakır insanı da her şeye layık, güzel insanlar. Biz Diyarbakır insanının bu beklentisini biliyoruz. Diyarbakır bölgenin geçmişte de merkeziydi, bugünde merkezidir. Dicle nehrinin bugün ihmal edilmiş bir çevre düzenlemesine ihtiyacı var. Üniversite köprüsünden başlayarak, demiryolu köprüsüne kadar bir aksı düşünün… Bu alanda, Dicle vadisinin her iki yakasında, hayatsın akışında gezinti alanları, peyzaj alanları, karşıdan karşıya geçişi sağlayan körüler ve su rejimini dengeleyerek içinde gezinti tekneleriyle Dicle’de bir seyir keyfinin sunulması var. Özellikle Ongözlü köprü civarı ışıklandırma tekniğiyle bir bütünleşmenin sağlanması, ses, su ve ışık gösterileriyle Ongözlü köprüyü bir cazibe yeri haline getireceğiz. Biz dünyanın en ileri teknolojisini Diyarbakır’a getirmeye muktediriz.  Çok önemli uluslar arası yatırımcı gruplarıyla görüşüyoruz. Dicle’ye uluslar arası bir yatırımcı grubu aşık oldu. Bu projede yer almak için bize ısrar etmeye başladılar. Böyle bir alandan bahsediyoruz. Ongözlü köprünün bu manada merkeze alındığı, her iki yakasının gezinti, yürüyüş, spor, dinlenme, günübirlik etkinlik, nikah ve düğün salonları, su sporları, ışık gösterileri, yaklaşık 50 bin kişilik eş zamanlı bir bütünleşme içerisinde buluşacağı bir rekreasyon projesi olacak. Bu tekil bir proje değil. Kırklar Dağı ve Keçi burcu entegrasyonu ve karşılıklı bütünleşmesini içermektedir.”

SUR’DA BASIN MÜZESİ

Vali Güzeloğlu, Sur ilçesinde Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetin kullanacağı ve içerisinde tarihi nitelikteki basın yayın kuruluşlarına ait gazetelerin sergileneceği bir basın müzesinin kurulacağının müjdesini de verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz