Sur'a meclis araştırması

HDP'li Taşçıer, Sur ilçesinde 2015-2016 yıllarında düzenlenen askeri operasyonlar ve ardından gelişmelerin yarattığı mağduriyetlerin tespiti için Meclis Araştırması talep etti.

Haberler 05.11.2019 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakr Milletvekili mam Taçer, 2015-2016 yllarnda Sur ilçesindeki askeri operasyonda yaanan maduriyetlerin tespit edilmesi için Meclis Aratrmas açlmasn istedi.

Meclis Bakanlna önerge veren Taçer, askeri operasyonlar nedeniyle Aralk 2015ten bu yana sokaa çkma yasann devam ettii Diyarbakrn Sur ilçesinin baz mahallelerinde (Hasrl, Fatihpaa, Dabanolu, Cevat Paa, Sava ve Cemal Ylmaz Mahalleleri) 23 bine yakn kiinin yerinden edildiini belirtti.

Bakanlar Kurulu Karar ile Sur ilçesinde devlete ait olmayan tüm araziler için acele kamulatrlmas karar alnd ve kararn yürürlüe konmas halinde Sur ilçesinde 27 bin kiinin daha yerinden edileceini ifade eden Taçer, Suriçi bölgesinin Kürtlerin tarihsel ve kültürel alanda en önemli ehirlerinden biri olduunu kaydetti.

SUR LçESNDEK SORUNLAR ARATIRILSIN

Askeri operasyonlarda, aralarnda çou dünya miras olan bin 100 kadar yapnn ksmen ya da tamamen ykld, ykmn bugün de sürdüü dile getirilen önergede u ifadelere yer verildi:

Suriçi bölgesinin dünya kültür miras içerisinde yer almas nedeniyle Türkiyenin onaylad Dünya Kültürel ve Doal Mirasn Korunmasna Dair Sözlemeye ve yurttalarn en temel hakk olan kamu hizmetlerinden yararlanma ilkesine aykrlk tekil etmektedir. Sur içinde meydana gelen gelimeler ve devam eden sokaa çkma yasa uluslararas hukuk kurallarna aykrdr. Bütün bu bilgiler kapsamnda Sur içinde bulunan yerleim yerlerinin ykld ykm sürecindeki hafriyat ve kalntlarn nereye götürüldüü, yeni yaplan yaplarn tarihe uygunluunun nasl olduu, yaanan olaylarn yaratt ekonomik sorunlar, ortaya çkan hasarn kapsam ve boyutunu, olaylarn devam eden etkilerinin kentin ekonomisinde ve Sur ilçesinde yaratt sorunlar ve bu sorunlarn giderilmesi ve bölgenin rehabilitasyonu için alnmas gereken tedbirlerin ve ihtiyaç duyulan destein niteliinin aratrlmasn arz ve talep ederiz.

Ana Sayfaya Git