Sur'da çıta yükselecek

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Şimdi bize düşen, burada insanların mağduriyetini en aza indirecek çalışmaları, en hızlı şekilde yapabilmek. Diyarbakır'ı turizm, tarih, kültür şehri yapacağız" dedi.

Haberler 22.07.2018 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

KABNENN DYARBAKIRA GELEN LK ÜYES

Cumhurbakan Erdoan bakanlndaki yeni hükümet sisteminin kabine üyesi olan çevre ve ehirçilik Bakan Murat Kurum, haftasonunu Diyarbakra geçirdi. Kurum, Diyarbakrn Sur ilçesindeki terör olaylarndan zarar görmü, inaat ve restorasyon çalmalar süren konut ve tescilli yaplarda incelemelerde bulundu.

KURUM; SURDA çITAYI YÜKSELTECEZ

Sur ilçesindeki inaat çalmalarn hzla tamamlayacaklarn belirten Bakan Kurum, imdi bize düen, burada insanlarn maduriyetini en aza indirecek çalmalar, en hzl ekilde yapabilmek. Diyarbakr turizm, tarih, kültür ehri, tüm insanmzn, tüm bölgenin geldii, gezdii, elendii dinlendii bir alan haline getirmemiz gerekiyor dedi.

MLLETVEKL VE TEKLATTAN KMSE YOKTU

Bakan Kurumun Diyarbakrdaki temaslar srasnda, Vali ve Belediye Bakan Vekilinin yansra, Vali Yardmclar ile Kurum Müdürleri elik etti. Kuruma, AK Parti Diyarbakr Milletvekilleri bata olmak üzere l Bakanl ile tekilat üyelerinden, hiç birinin katlm göstermemesi dikkat çekerken, siyasiler neden yoktu sorusunu gündeme getirdi.

çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurum, Sur ilçesindeki inaat çalmalarn hzla tamamlayacaklarn belirterek, imdi bize düen, çevre ve ehircilik Bakanl olarak, burada insanlarn maduriyetini en aza indirecek çalmalar, en hzl ekilde yapabilmek. Diyarbakr turizm, tarih, kültür ehri, tüm insanmzn, tüm bölgenin geldii, gezdii, elendii dinlendii bir alan haline getirmemiz gerekiyor. Bu stratejik açndan ve bu bölgenin beklentisi açsndan önemli dedi.

çeitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakra gelen Bakan Kurum, beraberinde Vali Hasan Basri Güzelolu ve Büyükehir Belediye Bakan Cumali Atilla ile Dicle Vadisi Rekreasyon Projesi alann ziyaret etti.

Ardndan Sur ilçesinde terörden zarar gören bölgede Bakanlkça yürütülen ina çalmalaryla ilgili incelemelerde bulunan Kurum, ilçede 3 yl önce PKKl teröristlerin saldrlaryla tahrip ederek atee verdii, kentteki ilk Osmanl eseri olan ve kubbelerinin kurunla kapl olmas dolaysyla Kurunlu diye de anlan Fatih Paa Camisini gezerek, devam eden restorasyon çalmalaryla ilgili bilgi ald.

Ali Paa Mahallesindeki kentsel dönüüm çalmalarn yerinde inceleyen Kurum, Dört Ayakl Minare ve eyh Mutahhar Camisini ziyaret etti, esnaf ile görütü. Daha sonra çkalede bulunan Valilik makamnda kaymakam ve kamu kurumlarnn temsilcileri ile bir araya gelen Kurum, burada yapt açklamada, Anadoluda ilk ziyaretini Diyarbakra gerçekletirdiini söyledi.

Aldmz emaneti daha da yukar çekme gayreti göstereceiz

Cumhurbakanl Hükümet Sistemine geçile Bakanla birkaç kuruluun daha eklendiine iaret eden Kurum, bu sayede daha güçlü, hzl karar alabilen ve hzl i yapabilen bir bakanlk haline geldiklerini düündüünü belirtti. Bunu sahada yanstmamz gerekiyor. Ona ilikin Diyarbakra geldik. Projelerimizi gezdik. ifadelerini kullanan Kurum, sözlerini öyle sürdürdü:

Burada çukur teröründe canlarn veren ehitlerimizin olduu alanlar gezdik. lk defa geliyorum, orada birçok ehit verdik, birçok gazimiz var. Vatan topra, ülke güvenlii adna mücadele ettiler. imdi bize düen de çevre ve ehircilik Bakanl olarak burada insanlarn maduriyetini en aza indirecek çalmalar en hzl ekilde yapabilmek. Zaten bundan önce müthi bir çalma yaplm. Belediye bakanlarmz, daha önceki çevre ve ehircilik Bakanmz, TOK üzerine düen her türlü vazifeyi yapm. Biz de aldmz emaneti daha da yukar çekme gayreti göstereceiz.

Diyarbakr turizm, tarih, kültür ehri haline getirmemiz gerekiyor

Kurum, buna ilikin yapacaklar toplantda alacaklar kararlar yarndan itibaren uygulamaya balayacaklarna iaret etti. çok ksa zamanda gereken ne ise yapp, Diyarbakr bir turizm, tarih, kültür ehri olarak, tüm insanmzn tüm bölgenin geldii, gezdii, elendii dinlendii bir alan haline getirmemiz gerekiyor. diyen Kurum, bunun stratejik açdan ve bu bölgenin beklentisi bakmndan önemli olduunu vurgulad.

Murat Kurum, bu dorultuda Bakanlk olarak üzerlerine düeni yapacaklarn aktararak, nallah buradaki idarelerimizin önünü açma noktasnda yaplmas gereken ne ise, vatandan, milletin mutluluu için gereken ne ise Bakanlk olarak bunlar yapmaya geldik. dedi.

Basn açklamasnda bulundu

Bakan Kurum, Diyarbakrdaki temaslar kapsamnda çkalede bulunan Valilik makamnda kaymakam ve kamu kurumlarnn temsilcileri ile gerçekletirdii toplantnn ardndan gazetecilere açklama yapt.

Sur ilçesindeki çalmalar

Terörden zarar gören yerlerde ina çalmalarnn bir an önce tamamlanmasna yönelik yaplmas gereken ne varsa devletin gücünü ve kararlln göstereceklerine iaret eden Kurum, buna ilikin Bakanlk olarak gerekeni yapacaklarn belirtti.

Valilik ve belediye i birliiyle ehrin her noktasn ve her türlü detay düünerek çalma yürüteceklerini dile getiren Kurum, sürecin daha önce de hzl bir ekilde devam ettiini aktard.

Surdaki projelerin tamamn hzl bir ekilde hayata geçireceiz. Buradaki tescilli eserlerimizi bir an önce vatandamzn, milletimizin kullanmna açmaya çalacaz. Burada Kültür Bakanlmz, Vakflar Genel Müdürlüümüz birçok tescilli eserimizin tadilatn, restorasyonunu yapt. Kalann da yine Bakanlmz bünyesinde biz yapacaz. diyen Kurum, konutlarn yerel mimariye, kültüre uygun, yerli malzeme kullanarak ina edileceini vurgulad.

Millet bahçeleri

Bakan Kurum, millet bahçelerine deinerek, Diyarbakrda iki millet bahçemiz var. Bunlarn biri eski stadmzn olduu yer, dieri de Dicle Vadisi. Millet bahçelerinin de Bakanlmz bünyesinde inallah en yakn zamanda inaatna balayacaz. ifadelerini kulland.

Merkez Kayapnar ilçesindeki yaplamaya ilikin Kurum, Geliecek konut ve ticari aksla ilgili bir çalma balattk. lçeyi kentin gelecek vizyonu çerçevesinde planladk. diye konutu.

Az katl yaplamay öngörecek ekilde çalma yapmay düündüklerini anlatan Kurum, Diyarbakrn potansiyel olarak çok güçlü bir ehir olduunu kaydetti.

Kurum, gayrimenkul sektöründe, almsatmda sorun var denildiini, aslnda Diyarbakrda talep patlamas olduunu aktararak, bu talebe uygun yerleim alanlar oluturacaklarn söyledi.

Bu yerleim alanlarnn alt ve orta gelir grubu vatandalarn da ulaabilecei seviyelerde olacana dikkati çeken Kurum, Bundan sonra da konumayp i yapacaz. eklinde konutu.

Bakan Kurum daha sonra beraberinde Vali Hasan Basri Güzelolu ve Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Cumali Atilla ile millet bahçesi ina edilecek eski stadyumun bulunduu alanda inceleme yapt.

Siyasilerin katlmamas

Haftasonunu Diyarbakrda geçiren Bakan Kuruma, AK Parti Diyarbakr milletvekilleri M. Mehdi Eker, Ebubekir Bal ve Oya Eronat bata olmak üzere l Bakan Serdar Budakn yansra, partiden hiçbir yetkilinin elik etmemesi dikkat çekti. Programlara Bakan Kurumun Vali, Vali Yardmclar ve ilgili Kurum yetkililerinin dnda katlmn olmay, siyasiler nerde sorusunu gündeme getirdi.

Buarada, Ak Parti Milletvekili Ebubekir Bal ile l Bakan Serdar Budakn, Bakan Kurumun Sur ilçesindeki temaslar esnasnda, kendilerinin bir iyerinin açlnda yer almalar, farkl yorumlara neden oldu.

Ana Sayfaya Git