Sur'da Diyarbakır evlerinin inşası sürüyor

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK/HDP'nin çukur siyasetinin ardından yıkılan evlerin yerine yapılan geleneksel yapıların inşası sürüyor.

Haberler 05.04.2018 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde 11 Aralk 2015te PKK/HDPnin çukur siyaseti sonras ilan edilen sokaa çkma yasann ardndan yaanan çatmalar nedeniyle ilçenin Cevatpaa, Fatihpaa, Dabanolu, Hasrl, Cemal Ylmaz ve Sava mahallelerindeki yaplar büyük çapta tahrip olmutu.

Yaanan bu çatmalarda bata UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine giren tarihi surlar olmak üzere, camiler, evler, i yerleri ve birçok tarihi yapnn duvarlar delinerek geçitler yaplmt.

çatmal süreç insanlarn hayatn kaybetmesine, on binlerce insann göçüne, ticarethane ve evlerin yklmasna neden olduu gibi, söz konusu kültürel mirasn da yok olmasna yol açmt.

TARH EVLERN NASI

21 Mart 2016da Bakanlar Kurulu karar ile riskli alan snrlar içerisinde olduu belirtilen Sur ilçesinin 15 mahallesinde 368 adadaki 6 bin 300 parsel, çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan acele kamulatrma karar kapsamna alnd.

Kararn ardndan sokaa çkma yasann ksmen devam ettii ilçedeki baz mahallelerde kamulatrlan binlerce ev ykld.

Binlerce insann evinden, barkndan olduu ilçede, meydana gelen çatmalarn ardndan yaanan ykm çalmalar sonucunda çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan kentsel dönüüm projesi kapsamndan yaplar yeniden yaplarak yklan ve hasar gören evlerin yerine Diyarbakrn geleneksel ev tiplerine uygun geni avlulu ve çatl yaplar ald.

Ana Sayfaya Git