Suriye sınırına 'Altın Kafes' örülecek

Yerli hava savunma sistemi Korkut, kısa menzilli radarlarla desteklenecek. PKK/YPG'li teröristlerin roketli saldırısına maruz kalan Hatay ve Kilis'in üzerine "Altın Kafes" kurulacak.

Haberler 04.02.2018 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aselsann gelitirdii yerli hava savunma sistemi Korkut, radarlarla desteklenerek YPGli teröristlerin roketli saldrsna urayan Hatay ve Kilisin üzerine Altn Kafes örülecek.

ASELSANn 2015te gelitirdii Korkut adl bir hava savunma sistemi var. Savunma Sanayii kulislerinde Altn Kafes olarak adlandrlan ise Korkutun, çok daha ksa menzilli radarlarla desteklenerek ani reaksiyon verebilecek bir aa dönütürülmesi.

Halen Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) envanterinde olan Korkut, 35 milimetre modernize çekili toplar ve 35 milimetre parçackl mühimmat sistemlerinin entegre edilmesiyle gelitiriliyor.

Bu tür savunma sistemleri, adlarndan da anlalaca üzere, kurulu bulunduklar bölgenin üzerinde koruyucu bir kalkan oluturuyor.

Altn Kafes olarak adlandrlan hava savunma ann en önemli özellii, yakn mesafeden atlan füze ya da roketleri, çok ksa süre içinde, hedefine ulamadan havada imha edebilmesi.

PROJE HIZLANACAK

Ankarada; projenin, üç gün önce toplanan Savunma Sanayii cra Komitesinde (SSK) de ele alnd ve ASELSANa çalmalarn hzlandrlmas talimat verildii konuuluyor.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan bakanlnda 31 Ocak 2018 çaramba günü gerçekleen toplantnn ardndan yaplan açklama öyleydi:

Toplantda, Zeytin Dal Harekatnda ordumuzun ve güvenlik güçlerimizin gücüne güç katan yerli ve milli sistemlerimize yenilerini eklemeye yönelik projeler gözden geçirilerek yeni kararlar alnmtr. Toplam 9,4 milyar Dolar bedeli olan 55 projenin deerlendirildii toplantda, savunma sanayini gelitirme, güçlendirme ve destekleme amaçl muhtelif yatrm ve iyiletirme faaliyetleri de gözden geçirilmitir.

SSK sonras yaplan bu açklamada, doal olarak hiçbir projenin ad spesifik olarak anlmyor. Ancak askeri kulislerde, ASELSANn üzerinde çalmaya devam ettii hava savunma a sisteminin, listenin üst sralarnda olduu belirtiliyor.

ROKETLER VURACAK

ASELSANn üzerinde çalt bölgesel hava savunma a, füze ve daha ksa menzilli olan roket tehdidine maruz kalan yerleim bölgelerine hzla konulandrlacak.

Sistem, roketin; atlmasndan sadece saniyeler sonra tespitini, düecei noktann hesaplanarak yerdeki savunma sistemlerine uyarnn gönderilmesini ve parçackl mühimmat vastasyla yere dümeden imhasn salyor.

Sadece bu kadar da deil Hedefe ulamadan havada imha edilen roketin atld koordinatlarn tespiti ve o noktaya kar ate açlmas da sistemin salad dier askeri imkn.

KLS VE REYHANLI

Zeytin Dal Harektnn balamasyla birlikte Kilis ve Hatayn Reyhanl lçesine her gün çok sayda roket ve havan topu mermisi dütü.

Teröristlerin hedef gözetmeden att bu roketler bölgede masum sivillerin ölümüne ve yaralanmasna yol açyor. Bu saldrlarn çk noktalar TSK topçular tarafndan ate altna alnyor olsa da, bölgede roket ve havan tehdidi sürüyor.

te bu yüzden, Türkiye Suriye snrnn bat bölümünde kurulma çalmalarna hz verilen Altn Kafes hayati önem tayor.

Ana Sayfaya Git