Sur'un inşası kazanımdır!

DÜ-KUYAM Müdürü Doç. Dr. Dalkılıç "Suriçi'nde hasar gören, yıkılan veya yok olan eserlerin tamamlanması, yeniden yapımı, oluşan boşluğun doldurması ve yaşanılabilir bir ortam sağlanması geçmişle gelecek arasındaki simgesel ve anı değerlerinin gelecek kuşaklara aktarılması için gereklidir"

Haberler 08.03.2017 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Dicle Üniversitesi Kültür Varlklarn Koruma Uygulama ve Aratrma Merkezi (DÜ-KUYAM) Müdürü Doç. Dr. Neslihan Dalklç, Suriçinde hasar gören, yklan veya yok olan eserlerin tamamlanmas, yeniden yapm, oluan boluun doldurmas ve yaanlabilir bir ortam salanmas geçmile gelecek arasndaki simgesel ve an deerlerinin gelecek kuaklara aktarlmas için gereklidir. dedi.

DÜ-KUYAM tarafndan Kültür ve Kongre Merkezinde, ulusal ve uluslararas ölçekte gerçekletirilen baarl uygulamalar nda terör saldrlarndan zarar gören Diyarbakrn Sur ilçesi ve benzer nitelikteki tarihi çevrelerde yürütülecek yeni yaplama çalmalarna katk sunulmas amacyla Tarihi çevrede Yaplama Deneyimleri çaltay düzenlendi.

TARH çEVRELERDE YAPILANMA

Doç. Dr. Neslihan Dalklç, buradaki konumasnda, gündemi uzun süredir megul eden ve yaadklar kenti yakndan ilgilendiren tarihi çevrede yaplama konusunu ele alacaklarn söyledi.

çaltayda tarihi çevrelerin yeniden yaayan mekanlar haline gelme süreçlerinin ve yeni yaplama uygulamalarn tartmay hedeflediklerini kaydeden Dalklç, çaltayn Diyarbakrda gerçeklemesinin önemli olduunu belirtti.

Binlerce yllk bir geçmie sahip Suriçi bölgesinin, somut deerleri olan antsal yaplar ve geleneksel evleriyle bu yap ve alanlarda gerçekletirilen sosyal yaam, kültürel yap ve özel geleneksel üretimler gibi soyut deerleriyle bir bütün olduunu aktaran Dalklç, Diyarbakr Surlar ve Hevsel Bahçelerinin 2015 ylnda UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine girdiini anmsatt. Dalklç, Suriçinin, dünya miras alannn tampon bölgesi olarak kabul edildiini ifade ederek, öyle devam etti:

SURçNDEK YENLEME

Geçen yl yaanan saldrlar sonras Suriçinin dou diliminde büyük oranda tahribat ve ykm olumutur. Birçok noktada, tescilli ve tescilsiz yaplar hasar gördü. Geni alanlarda ykmlarn olutuu görülmektedir. Suriçinin bu bölgesinde tarihi dokuya uygun, yeniden yaanlabilinir mekanlar olmas konusunda herkesin beklentisi var. Suriçinde hasar gören, yklan veya yok olan eserlerin tamamlanmas, yeniden yapm, oluan boluun doldurmas ve yaanlabilir bir ortam salanmas geçmile gelecek arasndaki simgesel ve an deerlerinin gelecek kuaklara aktarlmas için gereklidir.

Halen 14 yapnn restorasyon çalmasnn bilim kurullarnn gözetiminde devam ettiini aktaran Dalklç, Suriçi ve benzer nitelikteki bölgelerde yürütülecek restorasyon ve yeniden yaplandrma çalmalarna katk sunmay amaçladklarn sözlerine ekledi.

DÜ Mimarlk Fakültesi Mimarlk Bölüm Bakan Doç. Dr. Mine Baran da kültürel mirasn gelecek nesillere aktarlmas çabasnda olduklarn, bunun için herkese farkl ekillerde görevler dütüünü söyledi. çaltaya, DÜ Rektör Yardmcs Prof. Dr. Tahsin Klçolu, öretim üyeleri ve örenciler katld.

Ana Sayfaya Git