Taciz ve kapkaça özel gözlük

Diyarbakırlı Celal Göger, özellikle güvenlik güçlerine ve kadınlara yardımcı olacak arkayı gösteren bir gözlük geliştirdi. Gözlüğü kullanan vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemezken, bu türden 100’ün üzerinde ürünü olduğunu belirten telefon tamircisi Göger, destek verilmesi halinde seri üretime geçirip yerli ve milli bir marka olarak ihraç etmek istiyor.

Haberler 06.06.2018 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Bismil ilçesinde telefon tamircilii yapan 43 yandaki Celal Gögerin 11 yanda çobanlk yaparken balayan elektronik merak bir tutkuya dönütü. Kürtçe dil program, sadece gözlükle görülebilen telefon ekran, bluetoothlu eldiven, çakmakl ve sahte paralar tespit eden kol saati gibi birçok ürüne imza atan Gögerin son olarak yapt gözlük, özellikle güvenlik güçlerinin ve kadnlarn çok iine yarayacak. Dardan baknca normal bir gözlükten fark olmayan gözlük onu kullanann arkasn da görmesini salyor. smini vermek istemedii kimyasal bir ilaçla ve uygulad birkaç ilemle gözlüün yüzde 10luk ksmnn bir nevi dikiz aynas görevini gördüünü aktaran Göger, destek verilmesi halinde gözlük ve dier ürünleri için seri üretime geçip yerli ve milli bir marka olarak ihracat yapmak istiyor.

Bir anda ilham geliyor

Her buluun bir ihtiyaçtan doduunu ve kendisine bir anda ilham geldiini ifade eden Göger, Daha sonra proje olarak yapmna balyorum. ehit cenazesindeydik ve arkamda bir insan seli vard. Ön taraf görüyordum ama arka taraf göremiyordum. Arada bir arkama dönüp bakmam gerekiyordu. Ama bu gözlükle arkam imdi gayet iyi bir ekilde görebiliyorum. Alma süreci en fazla 2-3 dakika. Milisaniyelik bir bak açs ile baktnz zaman arka taraf gayet iyi bir ekilde görebiliyoruz. Kimin ne yaptn ne olup bittiini görebiliyoruz. Bir kamera gibi gözlüümüze yansyor. Özellikle bunu kapkaç yada güvenlik amaçl korumalarn takmas bence çok daha iyi olur. çünkü arkasnda iki gözü daha oluyor. Güvenlik açsndan gayet destekleyici. Bunun maliyeti 13 lira civarnda bir ey. Seri üretime geçtiimiz zaman tabi fiyat 5-6 TLye kadar düer. Bunu kendi ülkemizde de satabiliriz ama yerli ve milli bir marka olarak baka ülkelere satarsak daha iyi olur. Kadnlarmz bunu taktklar zaman çok daha rahat yürüyebilirler. Arkadan gelen bir tehlikeyi önceden fark edip önlemini alp o tehlikenin önüne kendisi geçebilir. Yaklak 100ün üzerinde böyle icatlar yaptm. Yalnz bunlarn hepsi de destek olmad için bir icattan öteye gitmedi. Gözlüün sa ve sol taraflarna ismini vermek istemediim bir ilaçtan döktüm. Birkaç ilemden sonra ayna haline geldi. Gözlüün yüzde 10luk bir kesimini kullanyor ama arka taraf da gayet iyi gösteriyor. Geri kalan yüzde 90lk ksm da önümüzü görmek için kullanlyor. çok ucuza mal oldu. Amacm bunu burada üretebilmek ve dünya pazarnda yerli, milli bir marka olarak yer alabilmek. Bu sadece bir tane. Öyle bir imkan olduu zaman hamdolsun fikir de çoktur. Bir sürü gençlerimiz var onlar yetitiririz dedi.

Her bulu ihtiyaçtan doar

Her buluun bir ihtiyaçtan doduunu aktaran Göger, 2002 ylnda bir cep telefonu markasnn böyle bir dil yok diye reddettii Kürtçeyi yükledim. 2016 ylnda da gözle görünmeyen sadece gözlükle görülebilen cep telefonu ekran üzerine çaltm. Daha sonra cep telefonlar için bluetoothlu eldiven yaptm. çakmakl ve sahte para gösteren saati yaptm. Tek amacm yurt dna gönderip yerli ve milli bir markann yurt dnda satlmasnn önünü açmak ve gençlerimize bir örnek olmak. Saatin projesini çizdim. mal etme sknts çekiyordum. Torna gerekiyor, 3D yazc gerekiyor. Onlar yapamadm için çinli bir firma ile internet üzerinden yaptm görümeler sonucu mutabakat saladk. sim hakk ve patenti bana ait olmak üzere 1000 adedini kendime aldm. Türkiye girii yaplmayacak lakin baka ülkelerde satlabilir. Destek olunursa bu tür eyleri Bismilde, Diyarbakrda yapp yurt dna yerli ve milli bir marka olarak göndermek amacndaym. Saatin hem sahte para tespiti yapma hem de çakmak özellii var. Bunun içerisine birkaç tane daha akll özellik eklenebilir diye konutu.

Kadnlar için ideal

Gözlüü deneyen ve aknlklarn gizleyemeyen vatandalar ise unlar kaydetti:

Resmen arkada iki gözümüz daha var. Arabann dikiz aynas gibi. Gözümüz arkada kalmyor. Özellikle büyükehir yaayan kadnlar için çok ideal bir ey. Kapkaç olaylar için bulunmaz bir nimet.

Ana Sayfaya Git