Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü'nde 8 Mart mesajı

Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü'nde bu hafta 8 Mart dolayısıyla yapılan konuşmalarda, kadının eve ve aile içine hapsedilmesine izin verilmeyeceği belirtildi.

Haberler 07.03.2020 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, öldürülen bakanlar Tahir Elçinin faillerinin bulunmas ve yarglanmas için her hafta Diyarbakr Adliyesi önünde düzenledii Tahir Elçi nsan Haklar Kürsüsü etkinliinin 217incisini, bu hafta 8 Mart Dünya Kadnlar Günü gündemiyle gerçekletirdi. Diyarbakr Barosu Kadn Haklar Merkezine üye kadn avukatlarn katld açklamada, Gerçek adalet erkek adaleti deil ve Bij 8e Adare yazl pankartlar açld.

Açklamay yapan Diyarbakr Barosu Kadn Komisyonu üyesi rem Yldz, Clara Zetkinin Erkekler öldürdüünde, yaam korumak biz kadnlara düer sözünü hatrlatt. Toplumun her alanna yaylan ve siyasi iktidar tarafndan desteklenen kadna yönelik ayrmclk ve toplumsal cinsiyet eitsizlii sebebiyle iddet eylemlerinin her geçen gün arttn kaydeden Yldz, bunda ise çkarlan yasalarn etkisinin büyük olduuna dikkat çekti.

CDD TEHDT OLUTURMAKTADIR

Kadnlar kontrol altnda tutma gayesi ile hareket eden kurumlarn banda Diyanet leri Bakanlnn geldiini belirten Yldz, Kadnn asl görevinin annelik ve esas yerinin ev olduu algs yaratlarak sosyal yaamda yer almas kstlanmaktadr. Egemen güçlerin söylemleri ve fetvalar, kadn bedeni üzerinden yürütülen politikalar kadnlara yönelik ayrmcl, iddeti ve kadn cinayetlerini sradanlatrmakta, kadnlarn kamusal alanda var olmalarna ilikin ciddi tehdit oluturmaktadr ifadelerini kulland.

YETKLLERE çARI

dlibte 36 askerin yaamn yitirmesinin ardndan snrda kadn mültecilerin yaadklar zorluklara da deinen Yldz, Uygulanan sava politikalar sonucunda evlerinden ayrlmak zorunda kalan mültecilerin yarsndan fazlasn oluturan mülteci kadnlar, erkeklerden farkl olarak toplumsal cinsiyet eitsizlii nedeniyle de iddete ve ayrmcla maruz kalmaktadr. Biz kadnlar pek çok ihlale yol açacak bu gidiatn durdurulmas için yetkililerin devreye girmesi çarsnda bulunuyoruz dedi.

NSAN HAKLARI HLALLERNDE TARAFIZ

üpheli bir ekilde kaybolan ve günlerdir kendisinden haber alnamayan Gülistan Dokunun bulunmasna ilikin her türlü çabay sarf edeceklerini dile getiren Yldz, sözlerini öyle sürdürdü: Kadn kazanmlarn hukuken ortadan kaldracak yasal düzenlemelere, kadnlarn haklarn gasp etmeye yönelik her türlü giriime, medyann iddeti olaanlatrmasna, sistematik ekilde ekonomik olarak güçsüz braklan kadnlarn nafaka haklarnn kstlanmasna, kadn eve ve aile içine hapseden, siyasetten, i hayatndan, sosyal hayattan uzak tutmaya çalan söylemlere, kadn katillerine ve tecavüzcülerine uygulanan iyi hal ve haksz tahrik indirimlerine izin vermeyeceimizi, kadnn insan haklar ihlallerinde taraf olduunu bir kez daha kamuoyu ile paylayoruz. Öldürülen, intihara sürüklenen, kadn mücadelesi uruna hayatn kaybeden kadnlar saygyla anyor ve tüm kadnlarn 8 Martn kutluyoruz.

Ana Sayfaya Git